Από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, η Αλίκη Γεωργούλη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1953 με τον θίασο του Μάνου Κατράκη και της Ασπασίας Παπαθανασίου στο έργο του Σω Ο άνθρωπος του διαβόλου. Με τον ίδιο θίασο πήρε μέρος και σε άλλα έργα από το παγκόσμιο δραματολόγιο, όπως: Βαθιές είναι οι ρίζες, Οθέλος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ευγενία Γκραντέ του Μπαλζάκ κ.α.
Στη συνέχεια ακολουθεί τον θίασο του Μάνου Κατράκη στην Θεσσαλονίκη, πρωταγωνιστώντας στο έργο του Νότη Περγιάλη Το κορίτσι με το κορδελάκι – οι παραστάσεις δόθηκαν στο θέατρο Έσπερος. Συνεχίζοντας την συνεργασία της με τον Μάνο Κατράκη και με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο θα παρουσιάσουν τα έργα: Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας του Δ. Κορομηλά, την Τραγωδία του λόρδου Μπάιρον (όπου θα κρατήσει τον ρόλο της λαίδης Αυγούστας Λι), Μονοσάνδαλος του Ν. Τσεκούρα κ.α.
Στη συνέχεια θα συνεργαστεί με τον σπουδαίο ηθοποιό Αλέκο Αλεξανδράκη και θα παντρευτούν. Από το 1956 θα παρουσιάσουν έργα από το σύγχρονο παγκόσμιο δραματολόγιο, όπως: Ερωτικές βιταμίνες του Ούγκο Μπέτι, Ήταν όλοι τους παιδιά μου του Άρθουρ Μίλερ, Ο ανακριτής έρχεται του Τζ. Πρίσλεϊ κ.α.
Το 1958 θα συνεργαστεί με το θιασαρχικό ζεύγος Έλλη Λαμπέτη - Δημήτρης Χορν στον Βαβά ερμηνεύοντας τον ρόλο της Κολέτ. Εν συνεχεία, με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ στα έργα Υπόθεση Ντρέιφους (Μπέρτα Ανρί) και στο Φως της καρδιάς Ε. Ουίλιαμς (Φαν).
Με το θιασαρχικό σχήμα Αλέκος Αλεξανδράκης - Βέρα Ζαβιτσιάνου θα ερμηνεύσει την Έμι Ράκλεϊ στο έργο Το πρώτο χάδι.
Από το 1962, και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα βρίσκεται στον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στο θεατρόφιλο κοινό. Βάλια στην Μία ιστορία του Ιρκούτσκ, Μι Λαν στο Σίνικο τείχος του Μ. Φρις, νοσοκόμα στον Θάνατο της Μπέσι Σμιθ του Ε. Άλμπι, Άννι στο Ήταν όλοι τους παιδιά μου του Α. Μίλερ, Ναταλία Πετρόβνα στον Έναν μήνα στην εξοχή του Τουργκένιεφ, Χουανίτα στο Μπλουζ για τον κύριο Τσάρλι του Μπόλντουιν, Κατερίνα Ιβάνοβνα στο Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι. Ακολούθως θα συνεργαστεί με τον θίασο Γιάννη Φέρτη - Ξένιας Καλογεροπούλου στην κωμωδία του Όσκαρ Ουάιλντ Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος.
Την χειμερινή περίοδο 1970-1971 συνεργάζεται με το ζεύγος Αλέξη Μινωτή - Κατίνα Παξινού στον Ματωμένο γάμο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (ως γυναίκα του Λεονάρντο) καθώς και στον Έμπορο της Βενετίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Θα ακολουθήσει μια θεατρική παύση χρόνων, μέχρι το 1980, όπου είναι μία χρονιά ορόσημο για την Αλίκη Γεωργούλη αλλά και για το θέατρο. Ιδρύει το θέατρο Αποθήκη παρουσιάζοντας ξένους αλλά και Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς: Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία των Ντάριο Φο και Φρ. Ράμε, Η περούκα της Νατ. Γκίνσμπουργκ, Κάζο κλινικό Ντ. Μπουζάτι, Η κωμωδία μίας τράπεζας του Φρ. Ντίρενματ, Βίος και συνουσία πάλι του Ντ. Φο και της Φρ. Ράμε, Σκουπίδια (επιθεώρηση) του Γιάννη Ξανθούλη, Ζιγκ-ζαγκ του Ν. Κάουαρντ, Χαστούκια του Ντάριο Φο.
Θα πραγματοποιήσει την τελευταία της θεατρική εμφάνιση με το έργο του Γιάννη Ξανθούλη Λόξα και δόξα.
Στον κινηματογράφο έλαβε μέρος σε αρκετές ταινίες που σήμερα θεωρούνται κλασικές: Ο Ηλίας του 16ου, Είμαι αθώος (από το θεατρικό έργο Υπόθεση Ντρέιφους), Συνοικία το όνειρο, Θίασος, Οι κυνηγοί, Ρόζα, Τοπίο στην ομίχλη.
Τηλεόραση: Το φάντασμα, Οικογένεια Μουσαμά, Ο ψυχίατρος, Μία υπέροχη ζωή, Ανατομία ενός εγκλήματος.
Τηλεοπτικό θέατρο: Τάνια, Λόξα και δόξα.
Η Αλίκη Γεωργούλη εκτός από μία πολύ σημαντική ηθοποιός και μία πολύ ωραία γυναίκα, υπήρξε μία πολυσχιδής προσωπικότητα. Τη δεκαετία του '50 συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ως εκφωνήτρια και συνεργάστηκε και στην κοσμαγάπητη ραδιοφωνική εκπομπή Το θέατρο στο μικρόφωνο με τον κορυφαίο δημοσιογράφο Αχ. Μαμάκη. Τον καιρό της στενής συνεργασίας της με τον Αλέκο Αλεξανδράκη είχε αναλάβει την διεύθυνση του θιάσου. Επίσης, συμμετείχε οργανωτικά και στην παραγωγή της ταινίας-σταθμό Συνοικία το όνειρο. Υπήρξε μια ηθοποιός με πολλές ευαισθησίες και με μεγάλη αγωνιστική δράση. Πορείες ειρήνης, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες. Ασχολήθηκε επίσης με μεταφράσεις θεατρικών έργων: Η περούκα, Τι αγάπη, τι ντροπή, τι κόλαση, Κάζο κλινικό. Επίσης, είχε εκδώσει το βιβλίο Από τον Λένιν στον Βερσάτσε (εκδόσεις Κάκτος).
Η Αλίκη Γεωργούλη έφυγε από τη ζωή, πρόωρα, το 1995.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη, καθώς και από το ετήσιο περιοδικό Θέατρο του Θεόδωρου Κρίτα.