Ένα έργο που έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα φιλοξενείται από το στούντιο Μαυρομιχάλη. Η Ελεγεία της μνήμης είναι ένα έργο του Νικ Πέιν και αναφέρεται σε μία μεγάλη μάστιγα, την απώλεια μνήμης.
Όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν αυτό το έργο θα δούνε στη σκηνή τρεις γυναίκες που παρουσιάζουν την εξαιρετικά δραματική ιστορία που αφορά την απώλεια μνήμης.
Μια γυναίκα θα πρέπει να επιλέξει τον θάνατό της ή την απώλεια όλων της των αναμνήσεων. Η Κάρι και η Λόρνα είναι ένα σύγχρονο ζευγάρι, σε κάποια εποχή όχι και πολύ μακριά, που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο σκληρές επιλογές. Η αγάπη τους τις οδηγεί σε διαφορετικές επιλογές. Η Κάρι επιθυμεί να ζήσει η Λόρνα, ακόμα και αν δεν τη θυμάται μετά, ενώ η Λόρνα, που έχει και το πρόβλημα, δεν επιθυμεί να χάσει τις αναμνήσεις της.
Η Μίριαμ είναι μία επικεφαλής γιατρός, από κάπου στο μέλλον, που ειδικεύεται σε εγχειρήσεις εγκεφάλου που επαναφέρουν τις σωματικές λειτουργίες στα αρχικά επίπεδά αλλά αφαιρούν από τους ανθρώπους τις αναμνήσεις.
Μπορούμε να πούμε μία σύγκρουση της επιστήμης με την ηθική του ανθρώπου, με τα μηχανήματα να επεκτείνουν τη ζωή αλλά να αφαιρούν τον άνθρωπο που υπήρχε. Φυσικά και απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη και σκοπός του έργου είναι να μας κάνει να αναρωτηθούμε, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε.
Και οι τρεις ηθοποιοί είναι καταπληκτικές στις ερμηνείες τους χωρίς καμία υπερβολή αλλά με πολύ συναίσθημα. Πολύ ιδιαίτερος και σωστός ο φωτισμός και ο τρόπος κίνησης των ηθοποιών στην σκηνή. Πολύ καλή η σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή.
Πού πρέπει να βρίσκονται τα όρια της ανθρώπινης εξέλιξης;Μπορεί η τεχνολογία να αντικαταστήσει τον ίδιο τον άνθρωπο;Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τις αναμνήσεις του;Τι θα κάναμε εμείς αν κάποιος αγαπημένος μας αντιμετώπιζε κάτι τέτοιο;Τι θα κάνουμε εμείς αν ήμασταν στη θέση τής Λόρνα; Ποια απόφαση θα περνάμε;
Πολύ ενδιαφέρουσα και άψογη τεχνική στην παρουσίαση της ιστορίας, με μια ιδιαίτερη και διαφορετική προσέγγιση.
Ευχαριστώ τον θεατρικό οργανισμό Νέος λόγος για τη διάθεση των προσκλήσεων.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου