Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής ** Διηγήματα: Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Εγκυκλοπαίδεια: Rock Around... Troubadours

Γιάννης Βόγλης

Γιάννης Βόγλης

Ο Γιάννης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Γκόγκλης.

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση σημειώθηκε το 1961 με το θέατρο τέχνης Καρόλου Κουν στο έργο του Μπρεχτ Η άνοδος του Αρτούρο Ουί. Ακολουθεί η συνεργασία του με τον θίασο της κορυφαίας Έλλης Λαμπέτη στην Μικρή μας πόλη του Θ. Ουάιλντερ, στον ρόλο του γιατρού Γκιμπς. Επιστροφή στο Θέατρο Τέχνης με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη (Ηρακλής). Ακολουθεί η ένταξή του στο Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, τη χειμερινή περίοδο 1962-1963, στις τραγωδίες Μήδεια του Ευριπίδη (Κρέων και Ιάσων), Ηλέκτρα του Σοφοκλή (παιδαγωγός), Χοηφόρες του Αισχύλου (Αίγισθος).

Με τον θίασο Αλέκου Αλεξανδράκη - Αλίκης Γεωργούλη στο Σινικό τείχος του Μ. Φρις (στον ρόλο του Βρούτου), Ο θάνατος της Μπέσι Σμιθ του Ε. Άλμπι (Επιστάτης), Ένας μήνας στην εξοχή του Ι. Τουργκένιεφ.

Διακόπτει για λίγο τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και ακολουθούν οι μεταπτυχιακές σπουδές του στο Λονδίνο αλλά και η συμμετοχή του σε ταινίες. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάζεται με τον Μάνο Κατράκη και το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, στο έργο Καληνύχτα, Μαργαρίτα του Γερ. Σταύρου (1966-1967). Οι παραστάσεις διακόπηκαν από τις δικτατορικές αρχές. Εγκαινιάζει την συνεργασία του με το Προσκήνιο του Αλέξη Σολομού σε μια πλειάδα κλασικών αριστουργημάτων όπως: Πέερ Γκιντ του Ερρίκου Ίψεν (Πέερ Γκιντ), Μις Μπα Ρ. Μπεζιέ, Αδελφοί Καραμαζόφ του Φ. Ντοστογιέφσκι (Δημήτρη). Ακολουθεί η συνεργασία του με τον Πέτρο Φυσσούν στο Οργανέτο Γκ. Κάιζερ (Πιέρ).

Το 1970 προσλαμβάνεται στο Εθνικό Θέατρο και απολύεται μετά από τέσσερις μέρες ως μη νομιμόφρων – την περίοδο της δικτατορίας.

Ως συνθιασάρχης με την Σμαρούλα Γιούλη, τον Πέτρο Φυσσούν και τον Γιάννη Βογιατζή παίζουν στην Αθήνα αλλά και σε περιοδεία. Ήταν ο προπομπός καθώς λίγο αργότερα (το 1972) συγκροτεί τον πρώτο του προσωπικό θίασο.

Από το 1973 και για τρία χρόνια, θα συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε αρχαίες τραγωδίες, σε σαιξπηρικό θέατρο και σε άλλα έργα από το παγκόσμιο δραματολόγιο: Αιγέας στην Μήδεια του Ευριπίδη, Κοριολανός στον Κοριολανό του Σαίξπηρ, Φιλοκτήτης στον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, Σεραφείμ στο Συναπάντημα στην Πεντέλη του Γ. Θεοτοκά, Αρ. πενήντα στους Αριθμημένους, αυτοκράτορας Βασίλειος στον Θάνατο του Διγενή του Αγγ. Σικελιανού, στους Εχθρούς του Μάξιμ Γκόρκι, Τζέιμς στην Επίδειξη μόδας του Χάρολντ Πίντερ...

Το 1980, τον βλέπουμε με τον θίασο Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου στην Επιχείρηση γοητεία και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας συνθιασάρχης με τους Βασίλη Τσιβιλίκα, Μπέττυ Αρβανίτη, Ελένη Ερήμου στο έργο του Ιακώβου Καμπανέλλη Ο μπαμπάς ο πόλεμος.

Το 1983 ιδρύει δικό του θίασο με την επωνυμία Ανατολή στοχεύοντας στο υψηλό ρεπερτόριο σε ένα ευρύ φάσμα έργων: Καπετάν Μιχάλης και Αλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη, Ο καλός στρατιώτης Σβέικ του Σωτήρη Πατατζή (Σβέικ), Αγαπημένε μου παππού... Συνεργάζεται με τον σπουδαίο ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη στο Παράξενο αρσενικό και με τον καλλιτεχνικό οργανισμό Ανατολή παρουσιάζει τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, όπου κρατάει τον ρόλο του Προμηθέα. Η παράσταση παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο καθώς και σε περιοδεία στον Καναδά.

Ακολουθεί η συνεργασία του με την σπουδαία ηθοποιό Μπέττυ Αρβανίτη στο έργο του Ντ. Ντορστ Ο Φερνάντο Κραπ μου έγραψε ένα γράμμα (Φερνάντο). Με το Εθνικό Θέατρο θα συνεργαστεί στο ανέβασμα του έργου Ο έφηβος του Ντοστογιέφσκι καθώς και στην ευριπίδεια τραγωδία Εκάβη.

Από τις τελευταίες θεατρικές εμφανίσεις του είναι στον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή, στον Κοριολανό του Σαίξπηρ καθώς και στον Θείο Βάνια του Άντον Τσέχωφ.

Μαζί με τον εμβληματικό σκηνοθέτη του θεάτρου Μίνω Βολανάκη δημιούργησαν, το 1978, τον πολιτιστικό οργανισμό Γιορτές των Βάκχων. Υπήρξε και γενικός γραμματέας του οργανισμού. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια βγήκαν τα θέατρα Κατράκειο της Νίκαιας, Μελίνα Μερκούρη στον Υμηττό και το Θέατρο Βράχων στην Πετρούπολη.

Ο Γιάννης Βόγλης διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βύρωνα, πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου και του ιδρύματος Ισιδώρα Ντάνκαν, πρόεδρος του Συλλόγου ηθοποιών στο Κ.Θ.Β.Ε. και μέλος του ΟΜΕΠΟ (Ομίλου για την ανάπτυξη της χορηγίας στον πολιτιστικό τομέα).

Μεγάλη η παρουσία του στον κινηματογράφο, σε ταινίες που άφησαν εποχή: Ο κράχτης, Οι υπερήφανοι, Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, Κατηγορώ τους ανθρώπους, Καταιγίδα, Ξεχασμένοι ήρωες, Ο δέκατος τρίτος, Κορίτσια στον ήλιο, Ο μπλοφατζής, Ο βαλτός, Αέρα, αέρα, αέρα!, Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ, Κραυγή γυναικών, Ελευθέριος Βενιζέλος, Αντίστροφη μέτρηση κ.ά. Συμμετείχε επίσης στην ταινία αγγλικής παραγωγής Η αντεκδίκηση.

Τηλεόραση: Η αρκούδα, Βάρκα δίχως ψαρά.

Τηλεοπτικές σειρές: Υποψίες, Έρωτας και επανάσταση, Μεθυσμένη πολιτεία, Η κραυγή των λύκων, Μαντώ Μαυρογένους, Μέσα από το πλήθος, Το μπουρίνι, Η δίψα, Ο επισκέπτης της ομίχλης, Άφρικα, Ασημένιο δηνάριο, Το μονοπάτι της αγάπης, Μοιραίο πάθος, Μία ζωή για την Έλσα, Τα ψάθινα καπέλα, Διπλή αλήθεια, Ψίθυροι καρδιάς, Ακτή ονείρων, Άγγιγμα ψυχής, Σύνορα αγάπης, Έρωτας κλέφτης, Η αγάπη ήρθε από μακριά, Ακροβατώντας, Της αγάπης μαχαίρια, Τα χρυσά κορίτσια, Σε φόντο κόκκινο κ.ά

Ο Γιάννης Βόγλης, ο μεγάλος ηθοποιός που τίμησε με την παρουσία του το ελληνικό θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο, έφυγε από τη ζωή το 2016, έχοντας γράψει την δική του ιστορία στον χώρο της υποκριτικής.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.