Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής ** Διηγήματα: Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas

Το να έχεις φτερά και να μην μπορείς να πετάξεις / με σιχάθηκα

Βασισμένο στο έργο της Λένας Κιτσοπούλου Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.
Το να έχεις φτερά και να μην μπορείς να πετάξεις, είναι κάτι το αχαρακτήριστο, κάτι το αδιανόητο, είναι κάτι το τελείως ελληνικό. Αυτή η ψυχολογία της κότας.
Φωτογραφία για την παράσταση «Το να έχεις φτερά και να μην μπορείς να πετάξεις / με σιχάθηκα»

Από τις 17 Φεβρουαρίου 2025, ένας από τους πιο γνωστούς και πολυανεβασμένους μονολόγους της Λένας Κιτσοπούλου, η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α., ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Τ μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Δέσπως Πύρτσιου, η οποία δανείζεται μία από τις χαρακτηριστικότερες ατάκες της ηρωίδας του έργου, ανοίγοντας έναν διάλογο με το σήμερα και την εύθραυστη ψυχολογία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Στην παράσταση Το να έχεις φτερά και να μην μπορείς να πετάξεις / με σιχάθηκα, η Κορίνα Κυρκίμη ενσαρκώνει την ηρωίδα της Κιτσοπούλου, μιας νέας γυναίκας σε οριακή κατάσταση που, μέσα σε μία ώρα, καταφέρνει να μοιραστεί με το κοινό όλα όσα την έχουν οδηγήσει εκεί: το υπαρξιακό κενό και η αβάσταχτη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, ο συμβιβασμός με τα «πρέπει» της κοινωνίας, η ασφυξία που προκαλούν οι ρόλοι που καλείται να έχει μια γυναίκα, η απάθεια και η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν, η έλλειψη ονείρων και στόχων ικανών να σε κάνουν να «πετάξεις», προσπαθώντας να αγγίξεις τη ζωή που θα ήθελες να ζήσεις.

Παραληρηματικός λόγος, καταιγιστικός ρυθμός, ξεμπρόστιασμα του comme il faut και μπόλικο μαύρο χιούμορ, σε μια παράσταση in yer face theater που επιδιώκει να αφυπνίσει τους θεατές σχετικά με το αληθινό νόημα της ζωής.

TW: Αναφορά σε αυτοχειρία και σκηνές βίας.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Μια γυναίκα που περιμένει μέσα στο διαμέρισμα της κάτι να της συμβεί. Κάτι, που θα αλλάξει αυτή τη μετριότητα που ζει. Που θα μπει από την πόρτα και θα έρθει και σ' εκείνη. Μια διαρκής αναμονή για ένα κουδούνι. Ή για ένα νεύμα. Κι ο νους της ταξιδεύει σε κρεβάτια νοσοκομείων, σύκα, γόπες, θείους, χάπια, σούπερ μάρκετ, ψυχαναλυτές, ελληνικούς, διαχειρίστριες, βήματα, ρεφρέν και σουτιέν.
Τώρα κλαις, γιατί κλαις;
Συ δεν είσαι που γέλαγες χτες;
Μόνη σου έχεις γκρεμίσει
όσα εγώ είχα χτίσει
Τώρα τάχα, γιατί κλαις;
Ταυτότητα:
Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Δέσπω Πύρτσιου
Σκηνογραφία, ενδυματολογική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Δρόσου
Κίνηση, χορογραφία: Ευρώπη Κεσσίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Εμμανουέλα Κρίσιλια
Βοηθός σκηνοθέτη: Αριάδνη Ζούπινα
Συνεργάτης δραματουργός: Κορίνα Κυρκίμη
Φωτογραφίες, γραφιστική επιμέλεια: Αναστασία Λουλέ
Υπεύθυνη προβολής: Λία Κεσοπούλου
Επί σκηνής: Κορίνα Κυρκίμη
Συμμετέχουν: Αριάδνη Ζούπινα, Πάνος Κεφαλούρος

Στο Θέατρο Τ [Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη, 2310854333] από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου 2025, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30
Διάρκεια: 75'