Μετά από το 1984 του Τζορτζ Όργουελ, η Εταιρεία Θεάτρου Ars Moriendi καταπιάνεται με το πολιτικό δράμα του Αυστροούγγρου θεατρικού συγγραφέα Έντεν φον Χόρβατ (Ödön von Horváth) Σλάντεκ (Sladek), το οποίο απεικονίζει την άνοδο του φασισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, όπως την απεργάζεται ο παραστρατιωτικός Μαύρος Στρατός. Η νέα παραγωγή του καλλιτεχνικού σχήματος ανεβαίνει στο Goethe Institut Thessaloniki (αίθουσα SAL) από τις 20 Ιανουαρίου 2025, σε μετάφραση Γιώργου-Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.
Το έργο του φον Χόρβατ διαδραματίζεται στην περίοδο του Μεσοπολέμου και της μεγάλης ύφεσης, όταν ο πληθωρισμός, η ανεργία, η πείνα, η φτώχεια και η έλλειψη στέγης μαστίζουν τη Γερμανία και εξαθλιώνουν τους ανθρώπους, δίνοντας την ευκαιρία σε ακραίες πολιτικές ομάδες, όπως το Ναζιστικό κόμμα, να κερδίσουν τις καρδιές των ηττημένων και φτωχών. Στο Σλάντεκ βλέπουμε πώς οι κοινωνικές συνθήκες οδηγούν τους «μικρούς» ανθρώπους σε απελπισμένη δράση και στυγερή βία, ανοίγοντας τον δρόμο σε δικτάτορες και φασίστες που εξοντώνουν όποιον στέκεται εμπόδιο στο διάβα τους: γυναίκες, ομοφυλόφιλους, Εβραίους, κομμουνιστές, δημοκρατικούς.
Το έργο προβλέπει με τρομακτική ακρίβεια τον κύκλο της βίας που επρόκειτο να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Ο φασισμός της Γερμανίας της δεκαετίας του 1920 και του 1930 δεν υπάρχει πια, αλλά η Ιστορία σήμερα δημιουργεί ομοιότητες που μας καλούν να μην εφησυχάζουμε. Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο, η φτωχοποίηση της γλώσσας, οι γυναικοκτονίες, η ξενοφοβία, η ομοφοβία, ο τηλεοπτικός και ο ιντερνετικός λαϊκισμός συνθέτουν τον αιώνιο φασισμό, όπως τον ονομάζει ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος τρέφεται από τον φυσικό φόβο για το διαφορετικό, από τα συναισθήματα ταπείνωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και από την αρχέτυπη ανάγκη μας να είμαστε ήρωες στην πεζή μας ζωή.
«Ο ήρωας», όμως, «του αιώνιου φασισμού ανυπομονεί να πεθάνει» και «στην ανυπομονησία του αυτή συνήθως στέλνει στον θάνατο άλλους ανθρώπους» (Ουμπέρτο Έκο). Αυτή είναι η ιστορία του Σλάντεκ και των συντρόφων του.
Ταυτότητα:
Μετάφραση: Γιώργος-Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Δραματουργία: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Σκηνικός χώρος, κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Παίζουν: Βύρων Αναγνωστόπουλος, Πάνος Αναγνωστόπουλος, Δανάη Κλάδη, Αλέξης Κότσυφας, Λυδία Μπουρτσάλα, Θέμης Σουφτάς
Γραφιστική επιμέλεια: Χρύσα Νίκα
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Ars Moriendi Theater Group 2024
Στο Goethe Institut Thessaloniki (αίθουσα SAL), Βας. Όλγας 66, Θεσσαλονίκη από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου 2025, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:30
Διάρκεια: 80'