Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.

Τα πρόσωπα της Αθήνας

Ατομική έκθεση ζωγραφικής

Αφίσα της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη και λεπτομέρειες έργων

Τη μεγάλη πινακοθήκη της Αθήνας, μέσα από την πορεία της στον χρόνο, οργανώνει η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη με τη νέα ατομική έκθεσή της Τα πρόσωπα της Αθήνας στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» [Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8] από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου 2025.

Με 70 έργα (όλα υδατογραφίες), η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη συναιρεί την επί σειρά ετών ενασχόληση και ενδελεχή έρευνά της στο κοινωνικό και αρχιτεκτονικό τοπίο της Αθήνας, δοξάζοντας όψεις της μικροϊστορίας μέσα από το μεγάλο δημόσιο κάδρο της επίσημης αφήγησης της πόλης. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Ιανουαρίου 2025 στις 19:00, σε επιμέλεια του δημοσιογράφου, συγγραφέα και αθηναιογράφου Νίκου Βατόπουλου. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη με τη σταθερή και επίμονη προσήλωσή της στο αποτύπωμα της αθηναϊκής ζωής διασώζει θραύσματα της κοινής ιστορίας μας επαναδιατυπώνοντας μια συλλογική ανάγκη».

Τα πρόσωπα της Αθήνας, όπως υποδηλώνει ο τίτλος της έκθεσης, αντλούν από την ποικιλία, την αμφισημία, την πολυπλοκότητα και τη διαρκή ρευστότητα της αστικής ζωής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας.
Η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη εστιάζει στα πρόσωπα. Έλκεται από την «ανωνυμία» της μορφής στη σήραγγα του χρόνου και την ανελκύει στην προθήκη του δικού μας βλέμματος. Ως μία ανασκαφέας του ημίφωτος της πόλης στην ιστορική διαδρομή της, η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη μας παραδίδει συνθέσεις στο φως της αθηναϊκής ζωής, με σεβασμό σε αυτό που υπήρξε και με πίστη σε αυτό που βιώνουμε. Υπάρχει μια αίσθηση συνέχειας πέρα από τις τομές του χρόνου. Και επιπλέον κυριαρχεί μια αίσθηση του οικείου, της πεποίθησης ότι οι μορφές που μας αντικρίζουν λειτουργούν και ως αντανακλάσεις και μας εμπεριέχουν όλους.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με παράλληλες δράσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στις 31 Ιανουαρίου 2025 στις 19.30 θα γίνει συνοδευτική εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με τίτλο Καφενεία, ζαχαροπλαστεία, θέατρα και κινηματογράφοι της παλιάς Αθήνας: Ματιές στον κοινωνικό χώρο, με ομιλητές τη συγγραφέα, ξεναγό και εντεταλμένη Δημοτική σύμβουλο ιστορικής ανάδειξης της πόλης των Αθηνών Άρτεμι Σκουμπουρδή, τη δημοσιογράφο και ερευνήτρια Έλενα Ντάκουλα, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο και την εικαστικό Άρτεμις Χατζηγιαννάκη.
Η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961. Εργάζεται ως συμβολαιογράφος στην Αθήνα. Με την ιδιότητα της εικαστικού έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις και έχει εκδώσει μια σειρά εικαστικών ημερολογίων, όλα θεματικά, με άξονα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας, σε συνεργασία και κείμενα του Νίκου Βατόπουλου. Το ημερολόγιο για το έτος 2025 έχει θέμα Το περίπτερο.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα