Γιώργος Λύπας: Είναι πολλά πράγματα που με κατεύθυναν στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Σίγουρα είναι οι άνθρωποι που έρχομαι σε επαφή κάθε μέρα, όσο βέβαια και η ανάγκη μου να τους καταλάβω περισσότερο. Ωστόσο, ο πιο βασικός λόγος είναι η ανάγκη του εσωτερικού εαυτού μου να εκφραστεί στον εξωτερικό μου και να τον κατευθύνει σε έναν κόσμο που όλα τελικά δεν είναι τόσο δύσκολα και απάνθρωπα. Σε έναν κόσμο που υπάρχουν συναισθήματα.
Πώς βιώνετε την εμπειρία της ανάγνωσης των έργων σας μετά από ένα χρονικό διάστημα, όταν αυτά έχουν τυπωθεί σε ένα βιβλίο και έχει περάσει καιρός από τη δημιουργία τους; Εξακολουθείτε να συμφωνείτε και να έχετε τον ίδιο ενθουσιασμό;
Γ.Λ.: Κάθε φορά που αντικρίζω το βιβλίο μου –δεν σας το κρύβω– μου φαίνεται σαν όνειρο, αλλά αυτήν τη φορά είναι αλήθεια. Με την ανάγνωσή τους, έτσι σε αυτή την έντυπη μορφή που υπάρχουν τώρα, συγκινούμαι κάθε φορά που τα διαβάζω. Δεν ξέρω πολλές φορές ο ίδιος πώς ένιωθα, ακόμη πολλές φορές τι είχα στο μυαλό μου. Μιλούσε η καρδιά μου, ενώ το μυαλό μου έγραφε απλά.
Έχετε διαφωνήσει ποτέ με τον δημιουργικό εαυτό σας;
Γ.Λ.: Φυσικά. Οι δυνάμεις της λογικής μου και της αβεβαιότητας πολλές φορές συγκρούονται με τη δημιουργικότητά μου (με τις δυνάμεις των συναισθημάτων μου) κάνοντάς με, πολλές φορές, να διαφωνώ και να αμφισβητώ την ίδια μου τη φύση.
Υπάρχει κάποιο έργο που να το ξεχωρίζετε και γιατί;
Γ.Λ.: Κάθε άτομο που γράφει ποίηση –θα μπορούσα να πω– έχει ένα αγαπημένο ποίημα, έτσι φυσικά και εγώ. Το έργο στο οποίο αναφέρομαι είναι το «Η μετάφρασή μου», ένα κομβικό ποίημα, όπως αποκαλώ και ο ίδιος. Συγκεκριμένα, αποτελεί την «ιστορία» του εαυτού μου στα βάθη της καρδιάς μου, μέχρι... να με τραβήξει η ίδια η καρδιά μου πάλι στην επιφάνεια και να μπορέσω να αναπνεύσω. Αποτελεί ένα σημείο μηδέν, όσο βέβαια και ένα τέλος που ακόμη και αν πονούσε, με βοήθησε να ξεκινήσω, όχι από το μηδέν αλλά από την αρχή.
Υπάρχουν στιγμές που σας πυροδοτούν, βάζοντάς σας σε δημιουργική κίνηση;
Γ.Λ.: Κάθε σκηνή της ζωής μου με βάζει σε σκέψεις. Έτσι, πολλές φορές αυτές οι σκέψεις με κάνουν να νιώσω λίγο παραπάνω μερικά πράγματα που ίσως στους περισσότερους ανθρώπους δεν εκφράζουν κάτι, κάνοντάς με να τα αποτυπώσω στο χαρτί.
Κι αντίστοιχα, υπάρχουν στιγμές για τις οποίες δεν θα γράφατε ποτέ τίποτα;
Γ.Λ.: Πολλές φορές και πολλά γεγονότα κρίνω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στο χαρτί, ούτε στο κινητό ούτε παντού. Μερικές στιγμές πιστεύω ότι απλά πρέπει να τις νιώσουμε και να μην υπάρχει τρόπος να τις ξαναβρούμε, γιατί ακριβώς θα είναι πάντα κάπου... Μέσα στην καρδιά μας· κι αυτό είναι αρκετό.
Αν θα έπρεπε να περιγράψετε το εν λόγω πόνημα με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Γ.Λ.: Δεν το έχω σκεφτεί, μην σας πω ψέματα. Η λέξη, η ιδανική, πιστεύω είναι «νιώθω».
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Γ.Λ.: Σίγουρα κάπου που θα υπήρχε θάλασσα. Σίγουρα κάπου που θα ήταν μακριά από όλους και από όλα. Θα μπορούσα να πω, Σιγκαπούρη. Ο λόγος είναι ότι πληροί όλα αυτά τα κριτήρια και παράλληλα αντικατοπτρίζει τη γλύκα του κόσμου, όσο βέβαια και τη φτώχεια του κόσμου. Δύο πλευρές που συγκρούονται ανελέητα, όπως και οι δύο εαυτοί που έχουμε οι ίδιοι μέσα μας. Θα κρατούσε δύο εποχές, τον χειμώνα και την άνοιξη καθώς περιγράφει τη φύση της ποίησής μου.
Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή στη χώρα μας σε σχέση με τη λογοτεχνία; Έχετε αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς;
Γ.Λ.: Η σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή στη λογοτεχνία είναι ιδιαίτερα πλούσια, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ειδών. Από μυθιστορήματα και ποίηση μέχρι διηγήματα. Ωστόσο, θα μπορούσα να πω, θα ήθελα –και πραγματικά και είναι ένας από τους μακροχρόνιους στόχους μου– να εμπνεύσω νέους που νιώθουν το ίδιο με εμένα να γράψουν και να εκφραστούν. Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες σε αυτόν τον τομέα. Ο αγαπημένος μου Έλληνας ποιητής είναι Κώστας Καρυωτάκης.
Αυτά είπε ο Γιώργος Λύπας, σε μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών, για –και με αφορμή– την ποιητική του συλλογή Η άλλη πλευρά, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γραφή. Πρόκειται για πρωτόλειο έργο από έναν νέο δημιουργό ο οποίος, ωστόσο, μας υπόσχεται ότι θα διαβάσουμε κι άλλα δικά του βιβλία.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του και της πρώτης επαφής του με την ποίηση, νομίζω τα έχει πάει περίφημα. Τα έργα του περιέχουν βάθος, ωραίο ύφος, αισθαντικότητα και κάτι ακόμα που, αν με ρωτάτε, είναι ευχής έργον όταν προκύπτει στον φιλαναγνώστη: αυθεντικότητα. Εκπέμπουν ένα αυθόρμητο, ακατέργαστο στοιχείο που σε συνδυασμό με τη θεμελιακή σχέση που έχει κανείς με τον ποιητικό λόγο (να εκφράσει την καρδιά/ψυχή του) προσδίδουν μια αχλή πηγαίου, ό,τι πιο κοντά σε αυτό που πρεσβεύει ένας άνθρωπος, που κουβαλά, που έχει μέσα του.
Επίσης, διαβάζοντας τα κείμενα, γίνεται προφανές ότι ο δημιουργός ανοίγει έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό του και κυρίως με τον νου του, δηλαδή την πηγή των ερεθισμάτων και των συναισθημάτων του. Θα πει κανείς πως όλοι οι δημιουργοί ανοίγουν έναν τέτοιο ασκό τρόπον τινά· η διαφορά εδώ είναι ότι υπογραμμίζεται η σχέση με την εσωτερική φωνή, με την σκέψη, με την αφύπνιση κ.ο.κ.
Τα ελευθερόστιχα που αποτελούν το βιβλίο χωρίζονται σε τρία μέρη: Κοινωνικά, Εγώ και Αγάπη. Ξεχωρίζει η ελπίδα, η αισιοδοξία και άλλες τέτοιες θετικές αποχρώσεις που δίνουν μια νότα χαράς ακόμα και στην απώλεια, στον εφιάλτη, στο σκοτάδι, στο πρόβλημα, στον πόλεμο, στην άβυσσο... Τέλος, διάχυτη παντού υπογραμμίζεται η ιδιάζουσα σχέση του με τα όνειρα: κυριολεκτικά ή μεταφορικά, πραγματικά ή νοητά.
Διεκδικήστε το!
Το koukidaki.gr προσφέρει το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα επιλέγοντας τον συγκεκριμένο τίτλο. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 31 Μαρτίου 2025, σημαίνει αποδοχή των όρων, οπότε διαβάστε τους γενικούς όρους. Ειδικότερα [μόνο για αυτή την κλήρωση]: Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από το koukidaki.gr. Αυτή η δωροθεσία είναι παγκόσμια!