Ο Τρομάρας

Ο τρομάρας, Γεώργιου Βιζυηνού

Το σημερινό βιβλίο, έρχεται από πολύ παλιά. Είναι του αγαπημένου μας συγγραφέα Γεώργιου Βιζυηνού και το έχει επιμεληθεί, για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ο Κώστας Πούλος. Ένα υπέροχο βιβλίο με εύστοχη εικονογράφηση, μια θαυμάσια κεντρική ιδέα και πολλή τροφή για σκέψη, μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας, ο Θανάσης. Ο Θανάσης λοιπόν ήταν ένα παιδί που φοβόταν εύκολα και πολύ. Τρόμαζε με το παραμικρό και γι' αυτό του είχαν «κολλήσει» το παρατσούκλι ο τρομάρας.
Ο ίδιος ένιωθε δειλός και φοβιτσιάρης αλλά ήθελε να κάνει κάτι, να λάβει δράση και με κάποιον τρόπο να διώξει τον φόβο του μια για πάντα.
Ζήτησε να εργαστεί σε ένα σιδηρουργείο, έχοντας επιστρατεύσει όλο το θάρρος του.
Εκεί που εργαζόταν, που και πάλι φοβόταν, για να διώξει τον φόβο του μακριά, άρχισε να τραγουδάει και οι νότες του τραγουδιού του ταξίδεψαν και έφτασαν μέχρι το παράθυρο μιας νεαρής. Η νεαρή ακούγοντας αυτήν την υπέροχη μελωδία, αμέσως ερωτεύτηκε τον νέο που τραγουδούσε και από την πολλή της αγάπη αρρώστησε σε ανησυχητικό βαθμό.
Ο πατέρας της νεαρής έλαβε αμέσως δράση. Βρήκε τον Θανάση και του ανέθεσε μια αποστολή την οποία αν έφερνε εις πέρας θα του έδινε την κόρη του για γυναίκα του.
Η αποστολή όμως ήταν πολύ τολμηρή για τον Τρομάρα. Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, δεν ήταν απλώς τολμηρή, ήταν πάρα πολύ τολμηρή!
Έπρεπε να πιάσει έναν αδίσταχτο ληστή! Και μόνο στο άκουσμά της, ο Τρομάρας, άρχισε να τρέμει ολόκληρος, αλλά υποσχέθηκε να το κάνει.

Στο δάσος που λέτε μικροί μου φίλοι, ο ληστής συνάντα τον Θανάση και ο ένας φοβάται τον άλλον. Αποφασίζουν να συνεταιριστούν και οι συγκυρίες για τον Θανάση είναι πολύ ευνοϊκές. Θα γνωρίσει μια αρκούδα που στο τέλος θα την κάνει άθλο του, θα συναντήσει έναν λαγό και θα προσποιηθεί κάτι παρόμοιο και με την εξυπνάδα του θα καταφέρει τον ληστή να πάνε μονάχοι τους στο σπίτι του νομάρχη.
Ο ληστής ευκολόπιστος ως ήταν, πήγε τελικά εκεί που ανήκε, ο Θανάσης φανέρωσε την αλήθεια και ο γάμος των δυο νέων έγινε με δόξα και τιμές. Και κάπως έτσι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα...

Μικροί μου φίλοι, το δίδαγμα της ιστορίας είναι πολλαπλό.
Ένα σκέλος του έχει να κάνει με τις φοβίες μας, που πάντα –μα πάντα!– πρέπει να τις βλέπουμε κατάματα και να προσπαθούμε να τις συντρίψουμε, γιατί πολλές φορές ο φόβος είναι απλά στο μυαλό μας κι εμείς έχουμε το σθένος να τον νικήσουμε.
Επίσης, από το παραμύθι μαθαίνουμε ότι η εξυπνάδα υπερέχει όλων των άλλων και μπορεί να αντισταθμίσει εύκολα τους φόβους, τη δύναμη αλλά και τους τρόμους που κατά καιρούς μας ταλανίζουν. Φανείτε έξυπνοι, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και θα δείτε ότι όλα αυτά που φαντάζουν μεγάλα και απροσπέλαστα μπορούν να αποδομηθούν, να συρρικνωθούν και να γίνουν μικρότερα και από μικρά.
Τέλος, να θυμάστε ότι δεν εμπιστευόμαστε εύκολα όποιον βρεθεί στο διάβα μας γιατί ίσως να μας βγει σε κακό, όπως την έπαθε ο ληστής της ιστορίας μας!

Απόδοση: Κώστας Πούλος
Εικονογράφηση: Μιμηλάκη Θέντα
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ο Θανάσης είναι καλό παιδί, μόνο που έχει ένα ελάττωμα: φοβάται. Όχι λίγο. Πολύ. Βάζει, λοιπόν, το μυαλό του να δουλέψει και έτσι ο φόβος του μεμιάς αλλάζει, γίνεται θάρρος και δύναμη. Εμπρός, λοιπόν, Θανάση, μη φοβάσαι, τρέξε να πιάσεις τον ληστή. Ο ληστής είναι πιο δυνατός, όμως ο Θανάσης ο Τρομάρας είναι πιο έξυπνος. Πολύ πιο έξυπνος…

Η σειρά Τα ελληνικά περιλαμβάνει διασκευές κλασικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας, σε εικονογραφήσεις σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, και αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διαχρονικά κείμενα της πολιτισμικής μας παράδοσης.
Η Θέντα Μιμηλάκη αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει εικαστικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εικονογραφεί παιδικά βιβλία και εξώφυλλα βιβλίων λογοτεχνίας για νέους.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός πήρε το όνομά του από την πόλη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, όπου γεννήθηκε, το 1849. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Μετά πήγε στην Κύπρο και αργότερα, επειδή του άρεσαν τα γράμματα, σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία. Ο Βιζυηνός έγραψε και ποιήματα, όμως πιο πολύ έγινε γνωστός για τα διηγήματά του, όπως τα Μοσκώβ Σελήμ, Το αμάρτημα της μητρός μου, Ποίος ήτο ο φονεύς του αδελφού μου, Το μόνο της ζωής του ταξείδιον κ.ά. Πηγή της έμπνευσής του ήταν η Θράκη και οι αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία. Φαίνεται, μάλιστα, πως τα πιο πολλά από αυτά που έγραψε τα είχε ζήσει ο ίδιος. Πέθανε στην Αθήνα το 1896.