Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι ** Διηγήματα: Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες * Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Strena

Ομαδική εικαστική έκθεση
«Ήρταμο να σας φέρμε την Α-στρίνα
Κορλιάνα που τη μάτε σε τολό,
Ε να μας δώκει πρέστο μα το πρίμα
Ήρταμο να σας φέρμε την Αστρίνα»
Στρίνα, κάλαντα της Κάτω Ιταλίας
Ενδεικτικά έργα που συμμετέχουν στην ομαδική εικαστική έκθεση Strena

Στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή [Κασσαβέτη 18, Κηφισιά, 2108019975] καλωσορίζουμε την ομαδική εικαστική έκθεση Strena. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 19:00-23:00 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025.
Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Θεά του νέου έτους των Ρωμαίων ήταν η Στρένια ή Στρίνα. H Θεά της ελπίδας, της δύναμης και της αντοχής. Προς τιμήν της γίνονταν τελετές κατά τις οποίες οι Ρωμαίοι έκαναν ανταλλαγή δώρων, σύμβολα καλών οιωνών και ευημερίας. Συνήθως τα δώρα ήταν σύκα, χουρμάδες και μέλι, καθώς και κλαδιά δάφνης δεμένα μεταξύ τους με κόκκινες κλωστές. Κάθε κλαδί έπρεπε να έχει επτά φύλλα, τα οποία στη συνέχεια καίγονταν ως θυμίαμα για τη θεά Στρένα με προσευχές για καλή υγεία, ευπορία και καλή σοδειά.
Στη διάρκεια αυτών των τελετών υπήρχε η συνήθεια να τραγουδούν συγκεκριμένα άσματα εξευμενισμού, κάτι σαν κάλαντα της πρωτοχρονιάς και οι καλαντιστές να παίρνουν ως φιλοδώρημα νομίσματα που έφεραν το όνομα της θεάς Στρίνα από το λατινικό strena (αίσιος οιωνός, αλλά και δώρο της πρωτοχρονιάς... αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν επινομίς -> μποναμάς).
Το έθιμο επικράτησε στο πέρασμα του χρόνου. Συντηρήθηκε από τους κατοίκους της Μεγάλης Ελλάδας και τονώθηκε ιδίως από το ελληνικό στοιχείο της Σικελίας και της μεσημβρινής Ιταλίας. Η στρίνα, που στα βυζαντινά χρόνια λεγόταν ευαρχισμός ή στρένια εκτελείται μέχρι τις μέρες μας. Παρέες εκτελεστών τριγυρνούν από γειτονιά σε γειτονιά, από κατώφλι σε κατώφλι τραγουδώντας... για να ευλογηθεί η γη, το σπίτι και ο ιδιοκτήτης του, ο τζενεράλης! Όποια παρέα πρωτοτραγουδήσει τα κάλαντα, θεωρείται πως φέρνει γούρι και παίρνει μεγαλύτερη στρίνα (φιλοδώρημα, μποναμά).
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η ονομασία «στρίνα» έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα ο μποναμάς των καλαντιστών λέγεται μπουλιστρίνα, από το bona strena -> καλή στρίνα και στην Κύπρο πουλουστρίνα.
Αυτό το θρησκευτικό, αρχαίο, παγανιστικό, τραγούδι εξευμενισμού, ακουγόταν στη διάρκεια του δωδεκαήμερου σε μια παραδοσιακή διάλεκτο, την κουσαντίνα, με συνοδεία ενός εξαφανισμένου σήμερα οργάνου, στον τύπο του λαούτου, με μακρύ μανίκι, με το όνομα κολασκιούνι.
Σήμερα, στο Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας τραγουδιέται ακόμα η στρίνα.

Οι 24 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι: Chrysa Tsiari, Ilias Ats (Ηλίας Άτσαλος), Irena Yancheva, Jocasta M., Niki Christina Elezi, Yiannis Kaminis, Αιμίλιος Γάσπαρης, Πόλυ Γεωργακοπούλου, Ανίκητος Γιαννούδης, Στέλλα Κακκάβα, Ιωάννης Καρράς, Ευαγγελία Λιάσκου, Μαίρη Λουκά, Θανάσης Μίχος, Βάσια Μουστάκα, Γιώργος Ντέρος, Σταυρούλα Παντελιά, Σωτήρης Παπαγιάννης, Σταυρούλα Πουλάκη, Κατερίνα Παπασταυροπούλου, Ελισάβετ Πρωτοσύγγελου, Μαριαλένα Σαρρή, Ελένη Φιφλή και Κατερίνα Χατζηνικήτα.

Στις 19, 20, 21, 23 και 24 Δεκεμβρίου 2024 και 3, 4, 7, 8, 9, 10 και 11 Ιανουαρίου 2025 11:00-19:00
Κλειστά στις 25 Δεκεμβρίου 2024 και στις 2, 5 και 6 Ιανουαρίου 2025
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα