Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι
Κόσμος γλεντάει και κόσμος πεθαίνει. Κόσμος γλεντάει την ώρα που κόσμος πεθαίνει. Η σαμπάνια ρέει στο γλέντι όπως το αίμα ρέει στους δρόμους. Αυτή είναι η εποχή μας.
Στον σύγχρονο κόσμο των αντιφάσεων, των αμφισβητήσεων και της διαρκούς προσπάθειας του ανθρώπου για την, κάθε είδους, επιβίωσή του το Υπόγειο (1864) του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι παραμένει μια αστείρευτη πηγή αναζήτησης και ανατροπής. Η παράσταση Παντβάλ: Μια λοξή ματιά στο Υπόγειο (παντβάλ μεταγράφεται το υπόγειο στα ρωσικά) μέσω της αιχμηρής διασκευής της Ηλέκτρας Θεολόγη και της δυναμικής σκηνοθεσίας της Λίλλυς Μελεμέ έρχεται από τις 10 Φεβρουαρίου 2025 ν' αναδείξει τη σκοτεινή και αβυσσαλέα πλευρά της ψυχής του ανθρώπου με τρόπο που δεν περιορίζεται στο παρελθόν αλλά αγγίζει με δύναμη το σήμερα. Στον νέο θεατρικό χώρο Art63 οκτώ ηθοποιοί, με τον Κώστα Βασαρδάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα μας ταξιδέψουν στον λαβύρινθο του ψυχισμού, όπου η αναζήτηση για την αλήθεια συγκρούεται με την απελπισία, την αλαζονεία και τη μοναξιά.
Ένας άνθρωπος, ένας ανώνυμος αντιήρωας, αυτοεξόριστος στο υπόγειό του. Μοναχικός, οργισμένος, σαρκαστικός, βαθιά πληγωμένος, ευαίσθητος, οξυδερκής και ταυτόχρονα αθεράπευτα ειλικρινής, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα και διεκδικεί μια σπίθα ζωής μέσα σε έναν κόσμο που τον συνθλίβει με τους κανόνες του. Προκαλεί με πείσμα την ψυχρή λογική, επαναστατεί ενάντια σε όλες τις συμβάσεις, ουρλιάζει επίμονα την ωμή αλήθεια του. Αμφισβητεί κάθε πλαίσιο που περιορίζει την ανθρώπινη φύση, μετατρέποντας το άτομο σε καλοκουρδισμένο γρανάζι μιας μηχανής που λειτουργεί ερήμην του, στερώντας του το ισχυρότερο όπλο: τη φαντασία.
Ο άνθρωπος του Ντοστογιέφσκι, αναζητώντας την αυθεντικότητα, τολμά και αναποδογυρίζει την πραγματικότητα. Η ρεαλιστική ματιά συγχέεται με την φανταστική. Κόσμοι υπαρκτοί και κόσμοι ανύπαρκτοι ταξιδεύουν παράλληλα, υπό τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής και των τραγουδιών της Ηλέκτρας Θεολόγη και του Andrea Libero Cito. Μια πολύχρωμη και πολυφωνική τοιχογραφία χαρακτήρων εισβάλλει ορμητικά στη σκηνή κι ενώνεται με την μοναχική φωνή του ανθρώπου, που ψάχνει απεγνωσμένα νόημα στον αέναο υπαρξιακό ερώτημα: «Και γιατί ταραζόμαστε; Γιατί κάνουμε τόσες ανοησίες; Και τι ζητάμε; Ούτε οι ίδιοι ξέρουμε. Κι αν όλα όσα θέλαμε τα αποκτούσαμε, πάλι θα υποφέραμε. Δεν έχουμε ιδέα τι θέλουμε.».
Συντελεστές:
Κείμενο: Φιόντορ Μ. Ντοστογιέφσκι
Διασκευή: Ηλέκτρα Θεολόγη
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Κίνηση, χορογραφίες: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Μουσική, τραγούδια: Ηλέκτρα Θεολόγη, Andrea Libero Cito
Σκηνογραφία: Εμμανουήλ Νικόλαος Συμιακάκης
Ενδυματολογία: Πελαγία Βουτζουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βαγγέλης Κάνδιας
Βοηθός σκηνοθέτη: Λίνα Οικονόμου
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Δράκου
Βοηθοί σκηνογράφου: Ματίνα Κωστιάνη, Νεκτάριος Ράμιας
Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Δαβίλλας
Βοηθός ενδυματολόγου: Βάνια Αλεξάντροβνα
Κατασκευή κοστουμιών: Έλενα Κορτσάγκινα, Βάνια Αλεξάντροβνα
Φωτογραφίες: Λίνα Οικονόμου
Γραφιστική επιμέλεια: Μανώλης Γραμματικάκης
Έπαιξαν οι μουσικοί: Andrea Libero Cito [βιολί], Ιγνάτιος Δεδεμάδης [πιάνο], Felipe Cervilla [τσέλο], Ηλέκτρα Γκίκα [φλάουτο]
Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Παραγωγή: B.A.N.K. AΜKE
Παίζουν (αλφαβητικά): Κώστας Βασαρδάνης, Χρήστος Δεστούνης, Ηλέκτρα Θεολόγη, Βασιλική Κούλη, Κατερίνα Μίχου, Γιώργος Μπανταδάκης, Βαγγέλης Σαλευρής, Νάσος Φρίγγης
Στο Θέατρο Art 63, 3ης Σεπτεμβρίου 63, Αθήνα, 6980097638, 2103233537, από τις 10 Φεβρουαρίου 2025 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.
Διάρκεια: 110' (με διάλειμμα)