Μικροί και αγαπημένοι φίλοι, πριν ξεκινήσω να διαβάζω το βιβλίο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα για τους καλικάντζαρους!
Ξέρουμε όλοι τι είναι ο καλικάντζαρος; Αν όχι, μην ανησυχείτε καθόλου, γιατί ο συγγραφέας του βιβλίου Φίλιππος Μανδηλαράς, ένα σύντομο βιογραφικό του οποίου μπορείτε να βρείτε στο τέλος του άρθρου, έχει προνοήσει και μας έχει στην αρχή του βιβλίου του πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, κάποιες από τις οποίες θα σας μεταφέρω ευθύς αμέσως!
Ο καλικάντζαρος λοιπόν, παρέα με όλους τους όμοιούς του, ζει στον Κάτω Κόσμο. Όλη τη χρονιά πριονίζει το δέντρο της γης και σταματά μονάχα για 12 μέρες. Ποιες; Μα εκείνες των γιορτών των Χριστουγέννων!
Αυτές τις μέρες τρυπώνει κρυφά κρυφά στα σπίτια μας και κάνει ζαβολιές και αταξίες.
Τρώει τα γλυκά και τα φαγητά μας, κρυφά από εμάς εννοείται, ανακατώνει τα πράγματά μας και πολλές φορές κλέβει κιόλας ό,τι του αρέσει.
Όλη την ημέρα βρίσκει ένα σκοτεινό μέρος και κοιμάται και μονάχα το βράδυ βγαίνει από την κρυψώνα του και κάνει σκανταλιές.
Είναι άσχημος πολύ, με μυτερά αφτιά, με γαμψά νύχια, τριχωτός και κοντός με μακριά ουρά. Παρουσιάζεται σαν κουρελής και έχει να κάνει μπάνιο πολύ καιρό. Τέλος είναι φωνακλάς, λιχούδης, ψεύτης και είπαμε... σκανταλιάρης!
Αυτά τα λίγα για τον καλικάντζαρο.
Αν δείτε κάποιον που του μοιάζει, θα καταλάβετε...
Χμ… και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, μήπως είναι καλικάντζαρος ο μπαμπάς που θυμώνει ή η μαμά που τρώει κρυφά τα σοκολατάκια;
Μήπως πάλι, όλοι όσοι βγαίνουν έξω το βράδυ και μαζεύονται σπίτι το πρωί είναι και αυτοί καλικάντζαροι;
Μήπως η αδερφή σου, που βάζει τη μουσική στο τέρμα στο δωμάτιό της και σε ξεκουφαίνει;
Ή το μωρό, που με την άχνη του κουραμπιέ, τα κάνει όλα ανάκατα;
Ή ίσως η γιαγιά, που μπαίνει κρυφά στο δωμάτιό σου, όταν λείπεις;
Οχ, κάτι σκέφτηκα. Μήπως τελικά είναι και η δασκάλα καλικάντζαρος; Μια μέρα ήταν λερωμένη με πηλούς και ζυμάρια! Ή μήπως και οι συμμαθητές σου που κάνουν όλο σκανταλιές;
Πο πο, τώρα που το σκέφτομαι, καλικάντζαρος θα μπορούσε να είναι ο φούρναρης, ο περιπτεράς, ο ψιλικατζής και τόσοι άλλοι που όλο και κάτι κοινό έχουν με τους καλικάντζαρους...
Χμ… μήπως είσαι και εσύ καλέ μου φίλε καλικάντζαρος; Που τρως κρυφά μελομακάρονα, που τρως χωρίς μαχαιροπίρουνα αλλά με τα χεράκια και συχνά πυκνά κάνεις ζημιές και σκανταλιές;
Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον είμαι κι εγώ ένας καλικάντζαρος, όλο και κάτι κοινό βρίσκω μαζί τους...
Τι συμφορά μου...
Τελικά αυτά τα μικρά σκανταλιάρικα και ζωηρά καλικαντζαράκια, μάλλον είναι φίλοι μας και πολύ καλά παιδιά!
Καλά Χριστούγεννα αγαπημένοι μου φίλοι!
Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τους καλικάντζαρους;Όλα, όλα;Είστε σίγουροι;Για κοιταχτείτε καλά στον καθρέφτη...Ουπς!
Ο Πέτρος Μπουλούμπασης σπούδασε Γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας, Παρακολούθησε από μικρή ηλικία μαθήματα ζωγραφικής, με δάσκαλο το ζωγράφο Γιάννη Αδαμάκη. Έχει τιμηθεί με έπαινο εικονογράφησης στα ΕΒΓΕ 2007, καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2007. Διδάσκει γραφιστική σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Μαζί με τη Σοφία Τουλιάτου αποτελούν τη δημιουργική ομάδα magikpencil. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να κάνει ό,τι περίπου και στον «μη ελεύθερο»!
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997 ως συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής και αναγνώστης. Έχει γράψει πολλά βιβλία για μικρά και μεγάλα παιδιά, ένα μυθιστόρημα φαντασίας (Νίκη ή αυτό που φαίνεται κι αυτό που είναι), μία συλλογή διηγημάτων για νέους (Τα μπανανόψαρα) και τέσσερα μυθιστορήματα για εφήβους. Τα τρία από αυτά (Κάπου ν' ανήκεις, Ύαινες, Ζωή σαν ασανσέρ) αποτελούν την Τριλογία του δρόμου (2010-2012), ενώ το τέταρτο (Υπέροχος κόσμος, 2016) αποτελεί μια πολυφωνική λογοτεχνική καταγραφή του σήμερα των εφήβων. Για το Ζωή σαν ασανσέρ έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και για το Υπέροχος κόσμος με το βραβείο του περιοδικού «Ο αναγνώστης».