Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας είναι ο Ονόρε Ντε Μπαλζάκ. Ένας πολυγραφότατος που σε κάθε του ιστορία πλάθει υπέροχους χαρακτήρες και μέσα από τη φιλοσοφία της ανθρώπινης ψυχολογίας παρουσιάζει εξαιρετικές ιστορίες μυθοπλασίας που όμως δεν διαφέρουν τόσο από την πραγματικότητα.
Αυτή τη φορά, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μια ιστορία που γράφτηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν, το μακρινό 1832, και που συνεχίζει να είναι επίκαιρη και να θεωρείται από τα πιο σημαντικά του έργα, με τον τίτλο Ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, εδώ –με τη διάθεσή μας να αλλάζουμε ονόματα– μετατράπηκε στο Άνθρωπος χωρίς όνομα. Το Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» φιλοξενεί αυτή την παράσταση, σε διασκευή και σκηνοθεσία της εξαιρετικής Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, σε μια επιλογή που θα συζητηθεί.
Αντιμέτωπες η υποκρισία, η απληστία, η κοινωνία αδικίας απέναντι στη δύναμη και στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής.
Στον κεντρικό ρόλο αυτής της ιστορίας του Μπαλζάκ είδα τον πολύ καλό και έμπειρο ηθοποιό Θανάση Κουρλαμπά, που μας παρουσιάζει με φανταστική ερμηνεία τον συνταγματάρχη Σαμπέρ, που γυρνάει μετά από δέκα χρόνια στο αγαπημένο του Παρίσι έχοντας πολεμήσει, με την Λεγεώνα της Τιμής στη μάχη του Εϊλό, ηρωικά. Η ταλαιπωρία, όμως, των τραυματισμών του κάνει την περήφανη αυτή ψυχή να φαντάζει σαν ένας περιθωριακός ηλικιωμένος άνδρας που κάνεις δεν αναγνωρίζει. Στην απελπισία του, επειδή δεν πιστεύουν ότι είναι ο περίφημος συνταγματάρχης, θα συναντηθεί με έναν τίμιο δικηγόρο που θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον Σαμπέρ να ξαναπάρει πίσω τη ζωή του απέναντι σε αυτούς που δεν σέβονται τίποτα άλλο παρά το χρήμα, διαπράττοντας κατάφωρη αδικία σε έναν ήρωα που ζητά απλώς τη ζωή του πίσω.
Μια δραματική νουβέλα με πολύ καλούς διαλόγους και ένα καστ που αποδίδει όπως πρέπει για να ξεκλειδώσει τις έννοιες όπως: απληστία, ψέμα, αδικία, κακία... το συμφέρον που καθοδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν αδικαιολόγητες πράξεις, που καθορίζουν αυτούς αλλά και τα θύματά τους. Ο τρόπος παρουσίασης των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών ξεχωρίζει.
Ήταν, είναι και θα είναι επίκαιρο όσο υπάρχουν άνθρωποι.
Πάντα όμως θα υπάρχουν –λιγότεροι μεν αλλά με δύναμη ψυχής– εκείνοι που θα προσπαθήσουν να κάνουν το σωστό. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί, για να φαίνεται η διαφορά μεταξύ του καλού και του κακού, όπως πολύ θα μεταφράσουν το νόημα του έργου. Φυσικά όλοι θα θυμώσουν με την αδικία του ήρωα καθήμενοι αναπαυτικά στην καρέκλα τους, αλλά πόσοι θα στέκονταν απέναντι από την κοινωνία για να τον υπερασπιστούν; Δυστυχώς λίγοι, σας διαβεβαιώ.
Το νόημα της ιστορίας ξεχειλίζει σε κάθε της στιγμή. Κι αν για κάποιους θα είναι ακόμα μία ιστορία που θα ξεχαστεί, για κάποιους άλλους θα είναι μία αξέχαστη θεατρική παράσταση που τους αφύπνισε. Στόχος του συγγραφέα είναι το δεύτερο φυσικά κι αυτό παρουσιάζεται με καθαρό τρόπο πάνω στην σκηνή.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Συντελεστές:
Μετάφραση: Δημήτρης Στεφανάκης (εκδόσεις Έναστρον)
Θεατρική διασκευή - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνική επιμέλεια: Μαρία Φιλίππου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σβορώνου
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Εμμανουήλ
Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος
Βοηθός φωτιστή: Τάσος Ατματζίδης
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κινησιολογία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Μακιγιάζ - Special effects: Ράνια Γιαννάκη
Creative agency: GridFox
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A-Priori
Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Έρρικα Μπίγιου και Τάσος Τυρογαλάς