Βίβιαν Λι

Λόρενς Ολίβιε και Βίβιαν Λι

Η Βίβιαν Λι, πότε σαν ατίθαση και κακομαθημένη Σκάρλετ Ο'Χάρα και πότε σαν εύθραυστη και γυάλινη Μπλανς Ντιμπουά, κατάφερε, στην σύντομη ζωή της, να γράψει τη δική της ιστορία τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Η Βίβιαν Λι γεννήθηκε το 1913 στην Αγγλία και σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Παντρεύτηκε, σε πρώτο γάμο, τον Χέρμπερτ Λι Χόλμαν, και απόκτησε μαζί του μια κόρη, αλλά τον μεγάλο έρωτα της ζωής της τον βρήκε στο πρόσωπο του κορυφαίου Εγγλέζου ηθοποιού Λόρενς Ολίβιε. Γνωρίστηκαν στο θέατρο, όντας και οι δύο παντρεμένοι, ερωτεύτηκαν και το 1937 είναι μαζί στο σετ της ταινίας Φωτιά πάνω από την Αγγλία και τρία χρόνια αργότερα γυρίζουν την Λαίδη Χάμιλτον.

Το 1940, και αφού έχουν χωρίσει τους πρώτους συζύγους τους, παντρεύονται και το γεγονός αυτό απασχολεί τον παγκόσμιο τύπο. Θα μείνουν μαζί μέχρι το 1960 και θα συνεργαστούν πολλές φορές στο θέατρο σε έργα ρεπερτορίου σημειώνοντας πολλές νίκες. Ήδη ο Λόρενς Ολίβιε θεωρείται ο μεγάλος ηθοποιός της Αγγλίας και αυτό είναι κάτι που ευχαριστεί ιδιαίτερα την Λι, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση για το διαχειριστεί – σύμφωνα με τον Λόρενς Ολίβιε, που αποκαλούσε τον εαυτό του καριερίστα και ήθελε όλο και να προσφέρει πιο πολλά με την ιδιότητα του ηθοποιού, του σκηνοθέτη αλλά και του διευθυντή του Εθνικού θεάτρου της Αγγλίας, αυτός ο λόγος ήταν η αιτία που οδήγησε το άλλοτε ερωτευμένο και δεμένο ζευγάρι στον χωρισμό. Παρ' όλα αυτά, στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λίμπρο, το 1984, με τον τίτλο Εξομολογήσεις ενός ηθοποιού, αναφέρει ότι έκανε πολλές προσπάθειες για να μπορέσει να τη βοηθήσει να γίνει καλά.

Μετά τον χωρισμό τους η Βίβιαν Λι –όπως βέβαια και ο Λόρενς Ολίβιε– συνέχισαν την πορεία τους στο θέατρο αλλά και στην μεγάλη οθόνη, χωρίς να συνεργαστούν άλλη φορά μαζί. Ο ένας πάντα ένιωθε τρυφερά αισθήματα για τον άλλον και το 1967, που πέθανε η Λι, ήταν σαν να πέθανε και ένα μεγάλο κομμάτι του Ολίβιε.

Η βασική εικόνα της Βίβιαν Λι και η μεγάλη της αγάπη ήταν το θέατρο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ολίβιε την σκηνοθέτησε. Υποδύθηκε ρόλους σε έργα των: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Νόελ Κάουαρντ, Τενεσί Ουίλιαμς, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω κ.α.

Το 1963 είναι η χρονιά που κέρδισε το Βραβείο Τόνι Α' γυναικείου ρόλου στο μιούζικαλ Τόβαριτς που ανέβηκε στο Μπροντγουέι.

Βίβιαν Λι και θέατρο:
Ριχάρδος ο Γ' του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1936 και 1948),
Ερρίκος ο Η' του ίδιου δημιουργού. (1936),
Άμλετ του Σαίξπηρ (1937),
Όνειρο θερινής νυκτός (1937),
Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1940),
Το δίλλημα του γιατρού του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω (1942),
Σχολείο σκανδάλων του Ρίτσαρντ Σέρινταν (1942),
Με τα δόντια του Θόλντον Ουάιλντερ (1945),
Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ (1949),
Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς (1949),
Καίσαρ και Κλεοπάτρα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω (1951),
Αντώνιος και Κλεοπάτρα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1951),
Ο κοιμώμενος πρίγκιπας του Τέρενς Ράτιγκαν (1953),
Δωδέκατη νύχτα του Σαίξπηρ (1955),
Τίτος Ανδρόνικος του ίδιου δημιουργού (1955),
Μονομαχία αγγέλων του Ζαν Ζιροντού (1958),
Ιβάνοφ του Άντον Τσέχωφ (1966).

Βίβιαν Λι και κινηματογράφος:
Φωτιά πάνω από την Αγγλία (1937),
Το μυστικό του όγδοου γραφείου κατασκοπείας (1937),
Έρωτες φοιτητών (1938),
Όσα παίρνει ο άνεμος (1939),
Η γέφυρα της αμαρτίας (1940),
Λαίδη Χάμιλτον (1941),
Καίσαρ και Κλεοπάτρα (1945),
Άννα Καρένινα (1948),
Λεωφορείο ο πόθος (1951),
Η ρωμαϊκή άνοιξη της κυρίας Στόουν (1961),
Το πλοίο των τρελών (1965) κ.α.

Βραβεύτηκε με βραβείο του κύκλου κριτικών της Νέας Υόρκης και με το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου στις 29 Φεβρουαρίου του 1940 για την αξεπέραστη ερμηνεία της ως Σκάρλετ Ο' Χάρα στο φιλμ Όσα παίρνει ο άνεμος. Επίσης βραβεύτηκε με το βραβείο Τόνι Α' γυναικείου ρόλου ως Μπλανς Ντιμπουά στο Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς στις 20 Μαρτίου του 1952.
Επίσης ήταν υποψήφια για τις Χρυσές σφαίρες για τα Βραβεία της βρετανικής ακαδημίας κινηματογράφου, στα βραβεία κύκλου κριτικών Νέας Υόρκης και στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας για την ερμηνεία της στην ταινία Λεωφορείο ο πόθος.
Υποψήφια για τον Κρυστάλλινο αστέρα καλύτερης ξένης ηθοποιού και για την τελευταία της ερμηνεία στον κινηματογράφο, το 1966, στην ταινία Το πλοίο των τρελών.

Οι κριτικές ήταν πάντα εγκωμιαστικές απέναντί της σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της καριέρας της. Η ίδια όμως ήθελε να ανεβάσει τον πήχη και να προσπαθήσει να γίνει εφάμιλλη του δεύτερου συζύγου της, του Σερ Λόρενς Ολίβιε. Με τον πρώτο σύζυγό της απόκτησε την ηθοποιό Σούζαν Φάρινγκτον. Τελευταίος σύντροφος της ήταν ο Βρετανός ηθοποιός Τζον Μεριβέιλ.

Η Βίβιαν Λι έφυγε από τη ζωή το 1967.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από το βιβλίο-αυτοβιογραφία του Λόρενς Ολίβιε Εξομολογήσεις ενός ηθοποιού, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λίμπρο το 1984.