Μικροί μου φίλοι, ξέρετε εσείς κάποιον που να μην αγαπάει τη θάλασσα, το παιχνίδι στην αμμουδιά ή την εξερεύνηση του βυθού; Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν!
Και για τον λόγο ότι οι περισσότεροι αγαπάμε τη θάλασσα, όταν ο καιρός μας το επιτρέπει, σπεύδουμε να την απολαύσουμε.
Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στην περίπτωση του Μπλουμ και της παρέας του γι' αυτό δεν χρονοτριβώ άλλο, είμαι έτοιμη να μοιραστώ μαζί μας την ιστορία τους.
Κάθε καλοκαίρι, η βουή και η φασαρία της πόλης μεταφέρεται στην παραλία και τη θάλασσα, χαλώντας την ηρεμία τους. Ας μη γελιόμαστε, εμείς οι άνθρωποι ευθυνόμαστε για όλα όσα συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες στη θάλασσα και την ακρογιαλιά.
Σκουπίδια, αντηλιακά λάδια, φουσκωτά, βάρκες, ψαράδες που κυνηγούν αδίστακτα τα μικρά ψαράκια, κάνουν άνω κάτω τον κόσμο του βυθού και της θάλασσας, με αποτέλεσμα να μην είμαστε επιθυμητοί, πράγμα δίκαιο.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην ιστορία μας. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί της θάλασσας έτρεμαν κάθε φορά που ο άνθρωπος την επισκεπτόταν και αυτό έπρεπε να αλλάξει.
Έπρεπε άμεσα να λάβουν δράση και να πάρουν μέτρα για την σωματική τους ακεραιότητα αλλά και για τον χώρο τους, που βεβηλωνόταν.
Με πρόεδρο τον ξιφία, αντιπρόεδρο το κεφαλόπουλο και γραμματέα το καλαμάρι για ευνόητους λόγους, τα πλάσματα του βυθού έκαναν συμβούλιο, πήραν αποφάσεις και ετοίμασαν ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ με οδηγίες. Μία πινακίδα για εκείνα και μία πινακίδα για τους ανθρώπους.
Όταν η πινακίδα των ανθρώπων πήρε τη θέση της, οι μεγάλοι δεν έλαβαν το μήνυμα, αλλά τα παιδιά, με επικεφαλής τον Πάνο και την Ειρήνη, πήραν τα ηνία στα χέρια τους.
Αντιλήφθηκαν τα λάθη των ανθρώπων, συσκέφτηκαν και ομόφωνα αποφάσισαν να τηρήσουν τις οδηγίες και όχι μόνο. Άρχισαν να καθαρίζουν και σε μεγάλες σακούλες να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια που ήταν πάρα πολλά! Και ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα σκουπίδια του βυθού, αβίαστα έγινε η γνωριμία του μικρούλη ψαριού Μπλουμ και του επίσης μικρούλη Φάνη και στη συνέχεια, παιδιά και ψάρια έγιναν μια μεγάλη και χαρούμενη παρέα!
Η παραλία και η θάλασσα καθάρισαν, οι μεγάλοι συμμορφώθηκαν με το παράδειγμα που τους έδωσαν τα παιδιά, τα πλάσματα της θάλασσας και του βυθού έπαψαν να φοβούνται για τη ζωή τους και όλοι μαζί πέρασαν ένα υπέροχο και αξέχαστο καλοκαίρι.
Όλα αυτά αγαπημένοι μου μικροί φίλοι, έγιναν χάρη στα αγνά αισθήματα των παιδιών που με την ανιδιοτέλειά τους και τον σεβασμό τους απέναντι στη φύση, κατάφεραν να επαναφέρουν την ηρεμία και την καθαριότητα στη θάλασσα και την αμμουδιά.
Στο τέλος του βιβλίου, σας περιμένει το τραγούδι των παιδιών με τίτλο «Το χρυσό καλοκαιράκι», που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε!
Όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο, πρόκειται για ένα οικολογικό παραμύθι που θεωρώ ότι πρέπει να διαβαστεί από μικρούς, μα και από μεγάλους, και το παράδειγμα των παιδιών να το ακολουθήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά, τη δροσιά και τη μαγεία της θάλασσας!
Σκεφτείτε το και πράξτε το!
Εικονογράφηση: Γιώργος Βροντινός
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Όλοι αγαπάμε τη θάλασσα. Όμως ποιοι νοιάζονται πραγματικά γι' αυτήν και τον κόσμο της; Οι μεγάλοι με λόγια πάντα. Τα παιδιά όμως με τις μικρές τους δυνάμεις κάνουν πράξη τα λόγια των μεγάλων. Σαν τα παιδιά της ιστορίας μας.Τι θα συμβεί άραγε, όταν συναντηθούν κάτω από το νερό ο Μπλουμ, το ψαράκι και ο Φάνης, το παιδάκι; Κάτι υπέροχο ίσως; Σε ποια γλώσσα θα μιλήσουν; Ε, ναι, με τη γλώσσα της καρδιάς.Γι' αυτό τα παιδιά είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου, γιατί κάνουν πάντα με την καρδιά, όσα οι μεγάλοι κάνουν με το μυαλό.
Η Χριστίνα Γιολδάση-Τσιαούση είναι Λαρισαία και εκπαιδευτικός. Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, λογοτεχνίας, ποίησης και θεατρικών έργων. Το θεατρικό έργο «Ο καβγάς» ανέβηκε από θεατρική ομάδα της Λάρισας. Βραβεύτηκε πολλές φορές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και από διάφορους φορείς. Διακρίθηκε σε διαγωνισμό της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών στο Lutece του Παρισιού. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Είναι ραδιοφωνική παραγωγός παιδικών εκπομπών στο ραδιόφωνο της Ι. Μητρόπολης Λάρισας. Συμμετείχε στην ετήσια έκδοση του ημερολογίου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έχει γράψει τα εξής βιβλία: «Σιωπηλή Αναζήτηση» (ποίηση), «Ο αϊ-Βασίλης και οι καμπανούλες» (Εκδόσεις Αιγαίο, Θεσσαλονίκη 2011), «Το αγγελάκι των Χριστουγέννων» (Εκδόσεις Αιγαίο, Θεσσαλονίκη 2011), «Από το άλφα ως το ωμέγα» (Εκδόσεις Αιγαίο, Θεσσαλονίκη 2010. Επανέκδοση από εκδόσεις Πυραμίς 2022), «Καλώς ήρθες στον Παιδικό Σταθμό» (Εκδόσεις Αιγαίο, Θεσσαλονίκη 2023), «Kαλώς ήρθες στα προνήπια» (Eκδόσεις Αιγαίο, Θεσσαλονίκη 2023), «Καλώς ήρθες στο Νηπιαγωγείο» (Εκδόσεις Αιγαίο, Θεσσαλονίκη 2023), «Η Πετρούλα και το μωρό» (Εκδόσεις Αιγαίο, Θεσσαλονίκη 2002), «Η Πετρούλα των κρεμμυδιών» (Εκδόσεις Αιγαίο, Θεσσαλονίκη 2000) Τα δύο τελευταία βιβλία, διασκευάστηκαν και παίχτηκαν στο θέατρο από μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στη Λάρισα. Γράφει στις τοπικές εφημερίδες και παρουσιάζει σε σχολεία, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.