Βαΐα Παπουτσή: Στη συγγραφή του μυθιστορήματος «Οι τρεις πίνακες» με ώθησε, κατ' αρχάς, η σκέψη να συμπορευτώ μαζί με ήρωες που έζησαν σε εποχές παλιότερες, με τις δυσκολίες τους, τα δεινά εξαιτίας των πολέμων, αλλά και την απλή και άδολη ζωή τους. Δεν υπήρξε κάποια ξεκάθαρη πηγή από την οποία να εμπνεύστηκα τη συγκεκριμένη ιστορία. Η ιδέα για τους πίνακες ξεκίνησε μετά από μια κουβέντα που άκουσα για έναν πίνακα που ο κάτοχός του διέκρινε κάποια παράξενα χαρακτηριστικά. Έτσι, οι πίνακες αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας.
Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Π.: Ο χώρος που ευνόησε τη συγγραφή ήταν το μοναδικό απομονωμένο δωμάτιο του σπιτιού, που με κρατούσε, κατά το δυνατόν, μακριά από θορύβους και περισπασμούς.
Πόσος χρόνος σας πήρε η συγγραφή;
Β.Π.: Η συγγραφή διήρκεσε γύρω στα δύο χρόνια.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Π.: Θα το χαρακτήριζα αντιπολεμικό, με κοινωνικές προεκτάσεις.
Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Π.: Πρόκειται για μυθοπλασία, η οποία κινείται σε ιστορικό πλαίσιο και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία μας ως λαού. Οι ήρωες περνούν μέσα από το καμίνι δύο πολέμων, που καθορίζει τις ζωές τους.
Κεντρική ηρωίδα η Μαρίνα, που στη μεγάλη Καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, αρπάζουν τη δεκάχρονη κόρη της, ενώ η ίδια καταφεύγει πρόσφυγας στην Κρήτη, με μοναδική παρηγοριά έναν πίνακα, ζωγραφισμένο από τα χέρια του συζύγου της, όπου εικονίζεται η ίδια με το κοριτσάκι της. Κάποια χρόνια αργότερα, η κόρη της βρίσκει άλλους δύο πίνακες στο ερειπωμένο πλέον πατρικό της. Οι πίνακες αυτοί θα γίνουν γέφυρες για να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν, φέρνοντας τη λύτρωση ανάμεσα σε τρεις γενιές.
Τι αγαπήσατε περισσότερο σ’ αυτό το βιβλίο;
Β.Π.: Τους ακατάλυτους συγγενικούς δεσμούς και κυρίως την αληθινή αγάπη, που υπερβαίνει τις διαφορές είτε αυτές είναι κοινωνικές είτε θρησκευτικές είτε εθνολογικές.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Π.: Από τα πρόσωπα της ιστορίας ξεχωρίζω τη Μαρίνα, για τον ακέραιο χαρακτήρα της, που αντιμετωπίζει την άδικη μοίρα της με γενναιότητα και θάρρος.
Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο;
Β.Π.: Του δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσει κάποιες σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας με τρόπο μυθιστορηματικό, αλλά και να τον προβληματίσει σχετικά με τις συνέπειες που έχει ένας πόλεμος, κυρίως πάνω στην ψυχική ολοκλήρωση όσων τον βιώσουν κι ακόμη να δώσει ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών. Για τον λόγο αυτό αξίζει να διαβαστεί από νεότερους, όπως και από μεγαλύτερους στην ηλικία.
Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Π.: Όσοι αγαπούν το ταξίδι μέσα στην ιστορία του ελληνισμού και την αγωνία και τους αγώνες για την επανασύνδεση προσώπων μετά από πολέμους και καταστροφές.
Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Π.: Το βιβλίο «Οι τρεις πίνακες» θα το προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. Ακόμη, μπορείτε να το παραγγείλετε στην Κύπρο καλώντας στο τηλέφωνο 99326813 (D.E.S. Bookworld). Επίσης είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Ελκυστής.
Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Π.: Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο facebook : Βάια Παπουτσή ή στο mail: vilpa2@yahoo.com.
Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Π.: Τα χρώματα που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι το μαύρο των συμφορών και το πράσινο της ελπίδας.
Ποια μουσική;
Β.Π.: Ήρεμη, μελαγχολική και νοσταλγική.
Ποιο άρωμα;
Β.Π.: Τα αρώματα του φθινοπώρου, όπως η ευωδιά της βρεγμένης από τη βροχή γης και το άρωμα του βασιλικού.
Ποιο συναίσθημα;
Β.Π.: Αγάπης και ελπίδας.
Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Π.: Θα μπορούσε να είναι κινηματογραφική ταινία.
Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Π.: Θα διάλεγα να ασχοληθώ με ένα είδος τέχνης, που να εξωτερικεύει ιδέες και σκέψεις, όπως η ζωγραφική.
Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Π.: Με το σκεπτικό πως όλοι οι συγγραφείς έχουν κάτι να δώσουν στον αναγνώστη, διαβάζω ποικίλους συγγραφείς, επώνυμους και μη, Έλληνες και ξένους.
Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο να σκέφτεστε ή να ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Π.: Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένο. Πολλά οφείλω στους παλιότερους Έλληνες συγγραφείς, όπως Παπαδιαμάντη, Ξενόπουλο, Καρκαβίτσα, Μυριβήλη, Βενέζη, Καζαντζάκη, Λουντέμη.
Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνον ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Π.: Τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι ήρωες χαράζουν την πορεία τους μέσα στην ιστορία.
Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Π.: Πιστεύω πως προηγείται η εμπειρία, προκειμένου να γράψει κάποιος, και μετά ακολουθεί η φαντασία.
Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Π.: Επιτυχημένο είναι το βιβλίο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά και αυτό που έχει βάθος, με την έννοια ότι προσφέρει δημιουργικό προβληματισμό πάνω σε σημαντικά θέματα της ανθρωπότητας. Επίσης, όταν προκαλεί εναλλασσόμενα συναισθήματα, έχει πλοκή και ενδιαφέρον θέμα.
Αντιθέτως, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο, όταν αφήνει αναπάντητα κάποια σημαντικά ερωτήματα, που είναι απαραίτητα για την κατανόηση του μύθου ή στερείται προβληματισμού.
Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Π.: Κατηγορηματικά θα έλεγα πως όχι, με την προϋπόθεση πως πρόκειται για βιβλία ποιοτικά.
Ποιον τίτλο θα βάζατε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Π.: «Όσα φέρνει η ζωή».
Η Βαΐα Παπουτσή απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της Οι τρεις πίνακες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Η Βαΐα Παπουτσή γεννήθηκε στην πόλη των Σερρών και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως φιλόλογος καθηγήτρια σε Γυμνάσια και Λύκεια των νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης. Είναι μητέρα τριών παιδιών και ζει στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της παρακολούθησε επιμορφωτικά και παιδαγωγικά σεμινάρια για τη γλώσσα του σχολείου, την ψυχική υγεία των νέων, την παραβατική συμπεριφορά των εφήβων, τη δυσλεξία, τα δικαιώματα του παιδιού κ.ά. Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια και ημερίδες με θέματα: τέχνη και τεχνική του κινηματογράφου, αρχαίο θέατρο, σχολικό θέατρο, παιδική και νεανική λογοτεχνία, δημιουργική ανακύκλωση κ.ά. Συμμετείχε σε εκθέσεις ζωγραφιστής πέτρας και άλλων διακοσμητικών κατασκευών. Διακρίθηκε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς διηγήματος και ποίησης και έργα της δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά, καθώς και σε συλλογικά έργα των εκδόσεων Ιάσων, Κέφαλος και Αποστακτήριο. Άλλα έργα της: Γιορτάστε μαζί μας [κείμενα και εποπτικό υλικό για τις σχολικές εθνικές γιορτές, εκδόσεις Ζήτη, 2008], Ο γρίφος της τσιγγάνας [μυθιστόρημα, εκδόσεις Κέφαλος, 2022].