Μετά την Τελενοβέλα του –για την οποία σας είχα μιλήσει σχετικά εδώ– ο Σταμάτης Πακάκης επανέρχεται θεατρικά, στο ίδιο ύφος και είδος, με το Τι θα πει ο κόσμος. Πρόκειται για κωμωδία καταστάσεων που διαδραματίζεται στα 80's και «κουβαλά» όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής (κοινωνία, πολιτική, στιλ, μόδα, μουσική, συνήθειες...) σατιρίζοντας παράλληλα, ανάμεσα στις αράδες, και όλες τις παθογένειες μιας ολόκληρης γενιάς.
Αυτό το ερώτημα –τι θα πει ο κόσμος;– με το οποίο βασανίστηκε κόσμος και κοσμάκης, που όλοι έχουμε ακούσει τουλάχιστον δυο τρεις φορές στη ζωή μας, που όλοι το έχουμε σκεφτεί σε κάποιες περιπτώσεις γιατί, ναι, μας το έχουν περάσει ενδοφλέβια οικογένεια και κοινωνία... ε, αυτό το ερώτημα που ισοδυναμεί με αποδεκατισμό των επιθυμιών, συμβιβασμούς και άλλα δεινά –ακόμα και με καταστροφή ολόκληρων ζωών– αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υπόθεσης, συμφώνα με την οποία τέσσερις φίλοι, από την εφηβεία τους, ξαναβρίσκονται δεκαπέντε χρόνια μετά με αφορμή έναν αρραβώνα. Οι ίδιοι είχαν χωριστεί τότε λόγω του «τι θα πει ο κόσμος» ενώ τώρα ενώνονται «μαγικά» (και) λόγω ενός μυστήριου άντρα, του Αντρέα.
Τι θα πει ο κόσμος (;!) για τη Φώφη που παρενοχλείται από τον διευθυντή της, για την Μάργκαρετ που, χωρισμένη ούσα, έχει διάφορους εραστές ή για τον Μίμη που μιλάει καλιαρντά και την Μελίνα που έφτασε στα τριάντα και είναι ακόμα ανύπαντρη; Και άραγε, τι θα πει ο κόσμος για τον Αντρέα που αγκομαχά να κρατήσει το προφίλ του σκληρού και δυνατού αρσενικού; Αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει το έργο μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις, που προκύπτουν μοιραία, ξεκαρδιστικές στιγμές, μπρίο και πολύ κέφι.
Πρόκειται για θαυμάσιο δείγμα έργου όπου, μέσα από την απόλυτη διασκέδαση και ψυχαγωγία, θίγονται μεγάλα κοινωνικά θέματα με βαθιές ρίζες τα οποία καλούμαστε και να αντιμετωπίσουμε αλλά και να ξεπεράσουμε, επιτέλους!
Θα δείτε να ζωντανεύει όλη η δεκαετία του '80 με τον πράσινο ήλιο της, τις κοινωνικοπολιτικές της αλλαγές και τα χούγια της, και φυσικά θα δείτε πέντε παραδείγματα ανθρώπων που μπήκαν σε «φυλακές» ένεκα ενός καθωσπρεπισμού όπως τον εννοεί ο κόσμος, θα αναρωτηθείτε εύστοχα πώς γίνεται σε αυτό τον «κόσμο», με τις τόσες απαγορεύσεις του, να ανήκετε και εσείς ενώ, σίγουρα, ανάμεσα στους ήρωες θα έχετε αναγνωρίσει –αν όχι εαυτούς– συγγενείς, φίλους, γονείς, περιβάλλον...
Εννοείται, δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτής της δεκαετίας από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Σταμάτη Πακάκη. Είναι η εποχή που η Ελλάδα πανηγυρίζει την πρόοδό της σε διάφορους τομείς (μια τέλεια αντίστιξη με τα «σκουριασμένα» μυαλά που κολλάνε στις κοινωνικές συμβάσεις) και που αποτελεί κομβικό σημείο της Μεταπολίτευσης που μας οδήγησε στο σήμερα.
Τι άλλο θα παρακολουθήσετε; Έναν θίασο που τα δίνει όλα με πολλή ενέργεια, δύναμη, μπρίο... Μια ιστορία γεμάτη από εϊτίλα (ένας θεός ξέρει αν αυτό επιτρέπεται να γραφεί έτσι) που θα σας διασκεδάσει, προβληματίζοντάς σας παράλληλα, και θα συναντηθείτε με το πακακικό σύμπαν (κι αυτό ενδέχεται να μην είναι δόκιμο, αλλά...) το οποίο δομεί οικείους ήρωες και σοβαρότατες καταστάσεις, που παρουσιάζονται με τον πιο κωμικό τρόπο, πολλή μουσική, χορό, τραγούδι, εξελίξεις και εκπλήξεις επί σκηνής ενώ, γενικότερα, η παραστασιοποίηση μπορεί και να ξεφεύγει από τις γραμμές, όμως έντεχνα, έξυπνα και οργανωμένα.
Θα απολαύσετε τον Χρυσοβαλάντη Κωστόπουλο, την Αλεξία Παπαθανασίου, την Αγγελική Παρδαλίδου, την Κατερίνα Πεφτίτση, τη Μαρία Σωτηριάδου και φυσικά τον Σταμάτη Πακάκη σε όχι και τόσο απλούς και εύκολους ρόλους που όμως φέρνουν εις πέρας ιδανικά.
Να πάτε! Για να γελάσετε, να ευθυμήσετε και να γεμίσετε μπαταρίες!