Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Σωτήρης Μουστάκας

Στιγμιότυπα από ταινίες με τον Σωτήρη Μουστάκα

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε στην Κύπρο το 1940. Υπήρξε σπουδαίος κωμικός ηθοποιός που διακρίθηκε στην επιθεώρηση. Έπαιξε σε πλήθος θεατρικών έργων αλλά πρόφτασε την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου αφήνοντας και εκεί τις θετικές εντυπώσεις. Ξεχωριστή θέση στη φιλμογραφία του τα χρυσά χρόνια της ακμής του ήταν στην ταινία Ένας νομοταγής πολίτης, που προβλήθηκε το 1974 σε παραγωγή της πρώτης κινηματογραφικής εταιρείας Finos Film – λίγα χρόνια πριν πεθάνει ο ιδρυτής της εταιρείας Φιλοποίμην Φίνος.

Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Την πρώτη φορά κόπηκε από τους αρμόδιους· την δεύτερη όμως πέρασε. Στη σχολή γνώρισε και παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου· έμειναν μαζί μέχρι το καλοκαίρι του 2007, όπου έφυγαν και οι δύο από τη ζωή. Καρπός της αγάπης τους, η κόρη τους Αλεξία Μουστάκα, επίσης ηθοποιός.

Η πρώτη του εμφάνιση, στο πρωινό, έγινε το 1962 στο έργο Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες σε μια μικρή σκηνή που όμως ήταν αρκετή για να εντυπωσιάσει. Ακολούθησαν σπουδαίες παραστάσεις σε πρόζα και επιθεώρηση. Ασυλλόγιστος του Μολιέρου, Τον άρτον ημών των επιούσιον, Ραντεβού στις κάλπες, Πίσω μου σ' έχω σατανά, Η όμορφη και ο τζαναμπέτης, Ησαΐα χόρευε, Έλα Μίμη στον τόπο σου, Ελλάς το καφενείο σου, Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα, Μάνα αν αργήσω φάε, Μπρόκολα και λαχανίδες, Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, Μιλά μου και μανταρίνια, Τα παπατσουνάμια, Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω, Πρόσεχε την ντουλάπα, Θεσμοφοριάζουσες, Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες, Με τη γυναίκα του φίλου μου, Μουρλένιουν 2000, Η Σαλώμη φιλούσε υπέροχα, Τι βρακί θα παραδώσεις μωρή, Πετσί και κόκαλο, Big sister, Εμείς Χασάν, αυτοί μασάν, ΠΑΣΟΚ μου sorry, Η φάρμα των τρελών κ.α.

Συνεργάστηκε με πολλούς από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς και στην πρόζα και στην επιθεώρηση.

Ενώ βρισκόταν σε πρόβα στις τρεις Ιουνίου του 2007, για την παράσταση που θα ανέβαινε σε λίγες μέρες, αισθάνθηκε μεγάλη αδιαθεσία και λίγο μετά τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας έφυγε από τη ζωή. Είχε εκφράσει, σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, να κηδευτεί με την ελληνική σημαία, κάτι το οποίο και έγινε.

Ανιψιός του είναι ο ηθοποιός Μιχάλης Μουστάκας, που συνεργάστηκαν αρκετές φορές μαζί.

Ταινίες του Σωτήρη Μουστάκα:
Ζορμπάς
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό
Θα τα κάψω τα λεφτά μου,
Ο μπούφος,
Ο τσαχπίνης,
Οι μνηστήρες της Πηνελόπης,
Ο πεθερόπληκτος,
Ο αχαΐρευτος,
Η τύχη μου τρελάθηκε,
Για μια χούφτα τουρίστριες,
Ένας νομοταγής πολίτης,
Γυναίκες στα όπλα,
Καθένας με την τρέλα του,
Γεύση από Ελλάδα,
Ο παρθενοκυνηγός,
Η νονά,
Το μεγάλο ρουθούνι,
Νοκ άουτ στον έρωτα,
Και αυτός το βιολί του,
Ο Δυναστείας,
Ο ροζ γάτος,
Τα τούβλα,
Μερικές το προτιμούν κρύο,
Ο τσιτσιολίνος,
Μην το παίζεις υπουργέ,
Καβάφης,
Ο χάρος βγήκε παγανιά,
Ελ Γκρέκο.

Βιντεοταινίες του Σωτήρη Μουστάκα:
Ο σεξοβόμβος,
Ο τρελογιατρός,
Ο κύριος λιμενάρχης,
Ο πεθερόπληκτος,
Σέξι μπάτσος και σκληρός,
Σωτήρης ο κροκοδειλάκιας,
Εγκέφαλος με βίδα και βαλβίδα,
Διαρρήκτης με το ζόρι,
Τόλμη και αφασία,
Τι είδε η Φιλιππινέζα,
Ο μάγος του σεξ,
Εραστής για έντεκα νύχτες,
Ένας τρελός θα μας σώσει,
Βαρύ γλυκός και μερακλής,
Ο τζογαδόρος,
Θα το πάρεις το κορίτσι;,
Μια τρελή τρελή νύχτα,
Ένας μπάτσος στον παράδεισο,
Καπετάν φουρτούνας,
Ο Αλεπούς.

Ο Σωτήρης Μουστάκας στην τηλεόραση:
Ο κύριος συνήγορος,
Χαρούμενη Κυριακή,
Το ημερολόγιο ενός θυρωρού,
Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα: Το κανονάκι,
Ορκιστείτε παρακαλώ,
Οι απαράδεκτοι,
Δέκα μικροί Μήτσοι,
Το δις εξαμαρτείν,
Τα χαϊδεμένα παιδιά,
Το κόκκινο δωμάτιο.

Ο Σωτήρης Μουστάκας, γεννημένος για την τέχνη της υποκριτικής, με μεγάλη άνεση στην κωμωδία και στην επιθεώρηση, προκαλούσε το γέλιο με την τρόπο που πλάσαρε το αστείο, πάντα στα όρια της αξιοπρέπειας χωρίς να ψάχνει για τρόπους άκομψους για να προκαλέσει το γέλιο. Πολλές φορές προκαλούσε το γέλιο με μια μόνο μάτια του στην πλατεία, συνεχίζοντας την παράδοση των παλιότερων κωμικών ηθοποιών. Ήταν, και ο Σωτήρης Μουστάκας, ένας από τους άσσους της επιθεώρησης, που πρόσφερε γενναιόδωρα το γέλιο ακολουθώντας τους άξιους προκατόχους του.

Ο Σωτήρης Μουστάκας δεν πρόλαβε τόσο πολύ την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου παρ' όλα αυτά πρόλαβε να αφήσει το σημάδι του στην έβδομη τέχνη και να γίνει πρωταγωνιστής. Τη δεκαετία του '80, και μετά την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, συνέχιζε να γυρίζει ταινίες αλλά και βιντεοταινίες, γνωρίζοντας την απόλυτη επιτυχία και να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην συνείδηση των θεατών. Έτσι κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπημένους Έλληνες κωμικούς. Πηγαίος, αυθόρμητος, άμεσος κατάφερε να κερδίσει μια θέση δίπλα στους μεγάλους του θεάτρου.

Πολλές ήταν οι φορές που βρέθηκαν με τη σύζυγό του μαζί, είτε πάνω στο θεατρικό σανίδι είτε στο σινεμά ή στις βιντεοταινίες, αποτελώντας ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό θέατρο. Επίσης, ο Σωτήρης Μουστάκας είχε σπουδάσει βιολί και σε πολλές ταινίες του χρησιμοποιούσε αυτήν του την δεξιοτεχνία. Με την Μαρία Μπονέλου είχαν παντρευτεί το 1973.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη