Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Δημήτρης Νικολαΐδης

Δημήτρης Νικολαΐδης

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Υπήρξε ένας ιδιαίτερα χαρισματικός ηθοποιός που κράτησε κυρίως δεύτερους ρόλους. Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ηθοποιός, αλλά υπήρξε και σκηνοθέτης του θεάτρου – κυρίως σε ελληνικά έργα, με μεγάλη προσήλωση και επιτυχία. Γράφει ο Θεόδωρος Έξαρχος για αυτήν του την ιδιότητα: «Υπήρξε, για ένα μεγάλο διάστημα, ο κυριότερος σκηνοθέτης της σύγχρονης ελληνικής κωμωδίας, αναδεικνύοντας τις αρετές της με αξιόλογη αίσθηση του χιούμορ και με σκηνική ευρηματικότητα.».

Ως ηθοποιός πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση με τον Κάρολο Κουν. Επίσης στο έργο του αξέχαστου σκηνοθέτη Αλέξη Σολομού Ο τελευταίος ασπροκόρακας καθώς και στον Βυθό του Μαξίμ Γκόρκι.

Από το 1946 και μέχρι το 1949 τον βρίσκουμε να συμμετέχει στον θίασο της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κατερίνας Ανδρεάδη: Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα του Ευγένιου Ό Νηλ, Έντα Γκάμπλερ του Ερρίκου Ίψεν, κ.α.

Την χειμερινή περίοδο 1949-1950 συνεργάζεται με τον κορυφαίο Έλληνα κωμικό Βασίλη Λογοθετίδη στην κλασική κωμωδία Δελησταύρου και Υιός.

Στη συνέχεια θα συνεργαστεί με τον σπουδαίο θεατρικό ηθοποιό Αδαμάντιο Λεμό όπως επίσης και με τις Βάσω Μανωλίδου και Μαίρη Αρώνη στην Κληρονόμο. Ακολούθως θα συνεργαστεί και με την Σοφία Βέμπο.

Από το 1954 και για τρία χρόνια θα συνεργαστεί εκ νέου με τον Λογοθετίδη, σε ελληνικές κυρίως κωμωδίες. Έτσι αναφέρεται η συμμετοχή του στα έργα Ένας βλάκας και μίσος του Δημήτρη Ψαθά, Θα σε κάνω βασίλισσα των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου, Ευτυχώς τρελάθηκα του Γεωργίου Ρούσου κ.α.

Η επόμενη εμφάνιση του σημειώνεται με την Καλή Καλό στο θέατρο Περοκέ ενώ αμέσως μετά θα συνεργαστεί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν λαμβάνονται μέρος στα έργα: Ο Βαβάς του Αντρέ Ρουσέν, Η κυρία με τις καμέλιες του Αλ. Δουμά (υιού) καθώς και στην κωμωδία του Ζακ Ντεβάλ Εραστής από χαρτόνι.

Με την Τζένη Καρέζη και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, στο θέατρο Διονύσια, θα παρουσιάσουν το έργο του Λουί Βερνέιγ Κρατικές υποθέσεις ενώ το καλοκαίρι του 1963, ξανά μαζί με την Καρέζη, θα ανεβάσουν την κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη Ένα κουτό κορίτσι στο θέατρο Μετροπόλιταν. Μαζί με την Καρέζη θα τους βρούμε σε αρκετά ακόμα έργα: Η γειτονιά των αγγέλων του Καμπανέλλη (η μουσική ήταν του Μίκη Θεοδωράκη), Δεσποινίς διευθυντής των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, Μαίρη Μαίρη του Όσκαρ Νέλσον στο θέατρο Χατζηχρήστου.

Το 1965 είναι η χρονιά που κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο ως σκηνοθέτης, στο θέατρο Μινώα με την αξέχαστη κωμωδία Μιας πεντάρας νιάτα του Κώστα Πρετεντέρη και του Ασημάκη Γιαλαμά. Στην ίδια παράσταση εμφανίστηκε και ως ηθοποιός στον ρόλο του Αντρέα.

Αμέσως μετά συνεργάζεται ξανά με την κυρία Κατερίνα (Ανδρεάδη) στο έργο των Μπαριγιέ - Γκρεντί Αγκάθι και στη γνωστή κωμωδία των Χαρτς - Χάουφμαν Δεν θα τα πάρεις μαζί σου.

Η εργασία που έχει το επάγγελμα του σκηνοθέτη είναι κάτι που όπως φαίνεται του αρέσει και έτσι στα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιήσει πολλές σκηνοθεσίες στο θέατρο, και δεν είναι λίγες οι φορές που θα εμφανίζεται και με τις δύο ιδιότητες του, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Δημήτρης Νικολαΐδης:
Η κυρία εκυκλοφόρησε των Πρετεντέρη - Γιαλαμά από τον θίασο Τζένης Καρέζη [1965-66].
Ευτυχώς τρελάθηκα του Γεωργίου Ρούσου από τον θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα [1967-68 (συμμετείχε επίσης και ως ηθοποιός)].
Άλλα έργα που σκηνοθέτησε: Η όμορφη και ο τζαναμπέτης, Ούτε γάτα ούτε ζημιά, Πετάει πετάει, Οι ατίθασοι, Αγάπη μου παλιόγρια, Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη, Οδός ευκαιρίας του Γιώργου Λαζαρίδη, Εδώ Ντούτσε Βέλε (επιθεώρηση των Πυθαγόρα - Φιλιππούλη), Ο άνθρωπος σούπερ μάρκετ, Ο νονός μου ο διάβολος, Ο Θεός έπλασε τη γυναίκα, Ο κουνενές του Κώστα Πρετεντέρη.

Κινηματογράφος:
Ελληνικές ταινίες:
Κορίτσι της γειτονιάς, Μόνο για μια νύχτα, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Ζητείται ψεύτης, Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, Μαντώ Μαυρογένους, Ο μπλοφατζής, Εφοπλιστής με το ζόρι.
Ξένες παραγωγές: Αμέρικα Αμέρικα, Τα ψάρια βγήκαν στην στεριά, Οργισμένοι λόφοι, Μπαρούτι και βόλια.
Σκηνοθέτησε επίσης την ταινία Η γυναίκα μου τρελάθηκε με την Μαίρη Αρώνη και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Τηλεόραση:
Τα παιδιά του Ζεβεδαίου, πήρε μέρος στις σειρές –ως ηθοποιός και σκηνοθέτης– Εκείνες κι εγώ, Θωμάς επί Κολωνώ, Ο κύριος η κυρία και η μαμά κ.α.

Είχε παντρευτεί την γνωστή ηθοποιό και τραγουδίστρια Σούλη Σαμπάχ.

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης έφυγε από τη ζωή το 1993.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η κεντρική φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη