Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Κυκλαδίτικα παραμύθια: Ιστορίες από μελτέμι και αλμύρα (βιβλίο 2ο)

Κυκλαδίτικα παραμύθια: Ιστορίες από μελτέμι και αλμύρα (βιβλίο 2ο), Θάνου Κωστάκη

Στα παραμύθια πάντα είχα αδυναμία. Κάθε φορά που έπεφτε κάποιο στα χέρια μου, το διάβαζα με περίσσεια χαρά, κάτι που έκανα και με το σημερινό μας βιβλίο του Θάνου Κωστάκη, ένα σύντομο βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, την Κύθνο, τη Σέριφο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη στα οποία θα περιπλανηθούμε παρέα με τους ήρωες των ιστοριών που καθεμιά έχει τον τρόπο της να μας αφυπνίσει.

Πρώτος μας σταθμός η Κύθνος, όπου εκεί ζει η μέλισσα Μορφούλα που ήθελε να γίνει ευτυχισμένη μακριά από «πρέπει» ικανά να καθορίζουν τη ζωή της, στερώντας της την πρωτοβουλία. Οι φημισμένες παραλίες του νησιού, ο φίλος της Μορφούλας Θυμάριος, που φορά γυαλιά ηλίου και φιλοσοφεί, και η καθοριστική απόφαση της μέλισσας, δεν θα αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Η Μορφούλα θα κυνηγήσει τα όνειρά της και θα μας παραδειγματίσει με τη στάση της αλλά και με τη δύναμη ψυχής της.

Πλέον βρισκόμαστε στη Σέριφο, στο νησί του Κύκλωπα Πολύφημου. Μέσα από την ελληνική μυθολογία έχουμε γνωρίσει την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα και του Πολύφημου που τυφλώθηκε από τον «Κανένα», μα το παραμύθι μας δεν αφορά τον μύθο. Θα κάνει λόγο για τα βατράχια της Σερίφου που δεν κοάζουν, θα κάνει λόγο για τον χλευασμό του Πολύφημου απέναντί τους, που στόχο έχει αυτή τους την ιδιότητα, και θα μας δώσει ένα πολύτιμο μάθημα, μιας και τα βατράχια θα βοηθήσουν τον Πολύφημο όταν πλέον θα είναι απελπισμένος και ανήμπορος. Τα βατράχια θα σταθούν κοντά του και θα μας διδάξουν την αγάπη αλλά και τον σεβασμό, έννοιες πολύτιμες για μικρούς αλλά και για μεγάλους.

Σειρά έχει η Αμοργός και η Παναγία η Χοζοβιώτισσα με τους πολλούς της επισκέπτες. Το παραμύθι με πρωταγωνιστή τον ήλιο θα μας διδάξει την σημαντικότητα της ευτυχίας στη ζωή μας και δη τη συνειδητοποίησή της. Πολλές φορές η καθημερινότητα μας πνίγει, μας καταπίνει και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κυνήγι πραγμάτων και στόχων, χωρίς να αναζητούμε την αληθινή ευτυχία της ζωής, την αξία του χαμόγελου και της αλήθειας. Ο ήλιος και η ιστορία του θα μας ταρακουνήσει, ώστε να βγούμε από το ψέμα μας και να γευτούμε την αλήθεια της ευτυχισμένης ζωής.

Τερματικός μας σταθμός η Σαντορίνη και το ηφαίστειό της που εξερράγη και έκανε τα πάντα γύρω του μαύρα από στάχτη. Όλοι οι άνθρωποι τρέχουν γρήγορα να γλυτώσουν από την οργή του, τρέχουν να κρυφτούν και να σωθούν. Εδώ, θα διαβάσουμε μια συζήτηση ανάμεσα στις μπουκαμβίλιες και τα καημένα γαϊδουράκια που περιμένουν στωικά τα αφεντικά τους κι ας τα ξέχασαν εκείνοι και θα διδαχτούμε την έννοια της ελπίδας, της παρότρυνσης και της επιμονής.

Μέσα λοιπόν από τα τέσσερα αυτά παραμύθια, θα μάθουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας, να αναζητούμε με κάθε τρόπο την ευτυχία, να σεβόμαστε τον διπλανό μας και τις ιδιαιτερότητές του και θα αγωνιζόμαστε για την ελπίδα!

Ένα βιβλίο με άρωμα από τις Κυκλάδες, μια καλοκαιρινή, και όχι μόνο, πρόταση για διάβασμα και χαλάρωση μικρών αλλά και μεγάλων.
Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Τέσσερα κυκλαδίτικα παραμύθια για το παιδί που κρύβει ο καθένας από εμάς, μέσα του...



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Οπισθόφυλλο:
Ποιο το όνειρο ζωής της Μοσχούλας, της μέλισσας από την Κύθνο, και γιατί είναι τόσο δύσκολο να το πραγματοποιήσει;
Τι συνέβη αφότου έφυγε ο Οδυσσέας από το νησί του Κύκλωπα Πολύφημου, τη Σέριφο;
Σε ποιους απευθύνεται ο ήλιος πάνω από την Αμοργό και για ποιον λόγο;
Ποια δύναμη αρκεί για να καταλαγιάσει η οργή του ηφαιστείου της Σαντορίνης;
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Κυκλαδίτικα παραμύθια: Ιστορίες από μελτέμι και αλμύρα αποτελεί ένα ανθολόγιο διηγημάτων, εμπνευσμένα από τέσσερα αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων.

Ο Θάνος Κωστάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Μάρτη του 1991. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και σπούδασε Στατιστική και Ασφαλιστική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και την Χρηματοοικονομική Ανάλυση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Εργάζεται ως οικονομολόγος. Θαυμάζει κάθε μορφή τέχνης ενώ αγαπά ιδιαίτερα το θέατρο, την υποκριτική και τις εικαστικές τέχνες.
Έργα του: Με φόβο και πάθος: Ένα σενάριο ποίησης, 2022, εκδόσεις Ελκυστής, Κυκλαδίτικα παραμύθια: Ιστορίες από μελτέμι και αλμύρα (βιβλίο 1ο), 2022, εκδόσεις Ελκυστής, Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, 2023, εκδόσεις Ελκυστής

Για το βιβλίο έγραψαν:
Μαγική βουτιά σε άλλη μία γωνιά των Κυκλάδων, εκεί που η φαντασία, ο μύθος και η φύση συναντώνται. Πανδαισία χρωμάτων, συναισθημάτων και νοημάτων που δεν θα αφήσει αμέτοχο κανέναν αναγνώστη. Ο Θάνος Κωστάκης δεν σταματά να με εκπλήσσει με την αστείρευτη πένα του. Ήταν μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες να εικονογραφώ αυτό το βιβλίο.
Βιβή Μαρκάτου, εικονογράφος

Με ήρωες ζώα, μυθικά πλάσματα και άρωμα Κυκλάδων, ο συγγραφέας μάς θυμίζει να μην εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας, να παλεύουμε γι' αυτά και ότι όλοι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αλλάξουν!
Μαρία-Αρσενία Ραγκούση, μαθήτρια (12 ετών)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη