Ένα καφέ στην οδό Σκουφά, φιλοξενεί σχεδόν κάθε Σάββατο μια παρέα γυναικών. Εκεί, οι τρεις γυναίκες, πλέον θαμώνες του μαγαζιού, μοιράζονται τα εσώψυχά τους, τα ερωτικά τους, συζητούν θέματα που τις απασχολούν και μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους και φεύγουν άλλοτε ανάλαφρες και άλλοτε προβληματισμένες.
Ο λόγος για τη Μάρω, τη Ρένα και την Άρτεμη. Η Μάρω είναι αρχαιολόγος, η Ρένα δικηγόρος και η Άρτεμη είναι φιλόλογος. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης θα μας απασχολούν οι τρεις γυναίκες, αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Άρτεμη, μια δυναμική και συνάμα συναισθηματική παρουσία, προερχόμενη από μια υγιή και δεμένη οικογένεια. Διατηρεί εδώ και 3 χρόνια σχέση με τον Μάνο, γιατρό στο επάγγελμα με καταγωγή από την Κρήτη. Αν σταθείς λίγο στις λεπτομέρειες, θα δεις ότι αυτή η σχέση έχει μελανά σημεία. Ο Μάνος είναι εγωιστής, τοπικιστής, ανασφαλής και ζει στη σκιά μιας δεσποτικής οικογένειας που κρατά γερά τα σκήπτρα των ζωών των παιδιών της. Προσπαθεί επιμελώς να κρύψει τα βαθύτερα σχέδιά του εγκλωβίζοντας την Άρτεμη σε ένα χρυσό κλουβί που ο έρωτάς της για τον Μάνο, της κλείνει ερμητικά τα μάτια στα σημάδια.
Η ζωές των τριών γυναικών αναμοχλεύονται και αλληλεπιδρούν, δίνοντας στο βιβλίο πολύπλευρες διαστάσεις. Τα θέματα που τις απασχολούν είναι επίκαιρα, είναι σε θέση να καθορίζουν τις ζωές τους, να τους αλλάζουν πορεία πλεύσης και οι βαρυσήμαντες αποφάσεις τους, κάποιες φορές, θα τις αποζημιώνουν και άλλες θα τις κρατούν δέσμιες σε ένα ατέρμονο παρόν.
Θεέ μου, μη μου δώσεις όσα μπορώ να αντέξω.
Η νευρωτική αδερφή της Άρτεμης Δάφνη και οι επερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις, που καλείται να συμμετάσχει, ο Γρηγόρης που εδώ και 4 χρόνια ταλαιπωρεί μια γυναίκα με τα ψεύδη του περί χωρισμού, η αίτηση στην προκήρυξη για τη Παιδική και Νεανική λογοτεχνία, η γλυκιά και καταδεκτική Λία, αλλά και ένα γράμμα που πέφτει σε λάθος χέρια, ανοίγουν την αυλαία και μας καλωσορίζουν σε έναν κόσμο ξέχειλο από συναίσθημα, ανατροπές και ερωτικά σκιρτήματα.
Στο κάδρο των ηρώων δικαιωματικά θα δώσω μία θέση στον Αλέξανδρο, τον ευγενικό, ακομπλεξάριστο και με χιούμορ αρχιτέκτονα που θα εμφανίζεται στην αρχή σποραδικά και όσο προχωράει η ανάγνωση ο ρόλος του όλο και θα μεγαλώνει.
Η διατριβή στα τεύχη του περιοδικού «Νεανικός Κόσμος» που χρόνια πριν κρατούσε συντροφιά σε νέες και νέους της ταραγμένης Ελλάδας, οι διακοπές στη Σαντορίνη που έμελλε να μείνουν αξέχαστες, τα βασιλικά και συνάμα γλυκά σύκα, φίλεμα μιας καλοσυνάτης γιαγιάς, και το Πολυτεχνείο της Κρήτης που μπλέκεται στα δίχτυα της μοίρας τους, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της Άρτεμης αλλά και εκείνο του αναγνώστη.
Η ζωή του άλλοτε ερωτευμένου ζευγαριού, της Άρτεμης και του Μάνου, εμφανίζει ανεπαίσθητα ρήγματα ικανά όμως να προξενήσουν μικρές σεισμικές δονήσεις. Ο Μάνος συνεχώς αναβάλλει τη γνωριμία της Άρτεμης με τους γονείς του και η Άρτεμη αρχίζει να χάνει την υπομονή και την ψυχραιμία της. Η διαβολική αμφισβήτηση τριβελίζει το μυαλό της αλλά σχεδόν πάντα ο Μάνος δικαιολογεί τις καταστάσεις και τους οικείους του και η ζωή του ζευγαριού συνεχίζει μετέωρη.
Ακολουθεί μια πρωτογενής κακοήθεια που θα εισβάλλει επιθετικά στη ζωή τους, μια αναβολή σχεδίων επ' αόριστων, ένα ρεβεγιόν εν όψει μιας χρονιάς σημείο-αναφοράς, ένα συνέδριο στο Πήλιο και ο ευγενικός Γιώργος Βλαστός που εμπλέκεται με το περιοδικό «Νεανικός Κόσμος».
Μετά, η ιστορία, θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν, θα μας γνωρίσει την Ελίζα Περαντινού, τη φίλη της Μερόπη, τον Στρατή Γαλάνη αλλά και τον υποκόμη με την υποκόμισσα Σέσιλ και θα διηγηθεί μια ιστορία που το τέλος της δεν ήταν αίσιο.
Θα παρευρεθούμε σε μια χοροεσπερίδα, θα ταξιδέψουμε στις Σπέτσες με σκοπό να επισκεφτούμε έναν αποκομμένο από τα κοινά ζωγράφο, θα γιορτάσουμε μη αναμενόμενα μια αλλαγή χρόνου και θα χαρούμε τον γάμο μιας εκ των τριών φιλενάδων.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μία φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Σοφίας Παράσχου, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Όλα στη ζωή συμβαίνουν για κάποιο λόγο…
Υπάρχουν γράμματα που δεν βρήκαν τον παραλήπτη τους και άλλα που διαβάστηκαν άθελά τους και πλήγωσαν. Υπάρχουν άντρες που προσπαθούν και άλλοι που δειλιάζουν. Υπάρχουν άνθρωποι που συγχωρούν και εκείνοι που χάνουν την ουσία των πραγμάτων αφήνοντας τον εγωισμό τους να ξεχειλίζει. Λάθη του παρελθόντος ίσως αποδεχτούν την επανάληψη κάτι που θα είναι καταστροφικό για τους αποδέκτες.
Οι τρεις φίλες θα πονέσουν, θα ερωτευτούν, θα ταραχτούν συναισθηματικά, θα πάρουν τα σκήπτρα της ζωής τους στα χέρια τους, θα βάλουν τελεία σε αρρωστημένες καταστάσεις και φυσικά θα κάνουν λάθη όπως όλοι οι άνθρωποι και δη οι ερωτευμένοι.
Ο χρόνος που αμείλικτα θα κυλάει, θα επουλώσει πληγές, θα φέρει στο φως αλήθειες, θα συγχωρήσει νεανικούς παρορμητισμούς και θα ξεδιαλύνει τα σύννεφα που κρύβουν την αγάπη.
Όλοι έχουν ανάγκη να δουν την αλήθεια κατάματα, μα δεν αντέχουν όλοι να το κάνουν. Κάποιοι εξακολουθούν να δικαιολογούν τους εαυτούς τους, κάποιοι κρύβονται επιμελώς και άλλοι επιθυμούν να εξαγνιστούν στον βωμό της...
Μοιραία κάπου εδώ πρέπει να ολοκληρώσω το άρθρο μου. Δεν έχω πει και λίγα, μα ούτε και πολλά μέσα στα τόσα που το βιβλίο πραγματεύεται, θα πω μονάχα ότι ένα πορτρέτο μιας όμορφης γυναίκας και το προσχέδιό του θα καταφέρουν όλα όσα η ζωή χρωστάει.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όταν.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οπισθόφυλλο:
Η Άρτεμη, η Μάρω και η Ρένα είναι τρεις νεαρές φίλες που συναντώνται κάθε Σάββατο σε ένα καφέ στην οδό Σκουφά και σχολιάζουν με χιούμορ και ανεμελιά τις ερωτικές και επαγγελματικές τους εμπειρίες.
Η κεντρική ηρωίδα, η Άρτεμη, είναι αμοιβαία ερωτευμένη με τον Κρητικό γιατρό Μάνο και κάνουν όνειρα για τον γάμο τους, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του. Έχοντας κερδίσει μια υποτροφία, εκπονεί διδακτορική διατριβή με αντικείμενο τον «Νεανικό Κόσμο», ένα περιοδικό που κυκλοφορούσε τη ζοφερή εποχή του Εμφυλίου. Μέσα από τις σελίδες του θα έρθει στο φως η ερωτική ιστορία του Στρατή και της Ελίζας, η οποία άρχισε στα άγρια χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού και σημάδεψε τη ζωή τους, αλλά τώρα πλέον σημαδεύει και τη ζωή της ηρωίδας.
Η ξαφνική εισβολή στη ζωή της Άρτεμης του Αλέξανδρου Περαντινού θα ανατρέψει τις βεβαιότητές της. Τι σχέση έχει ο Αλέξανδρος με το εμβληματικό ζευγάρι του «Νεανικού Κόσμου»; Ποιο είναι το κρυμμένο μυστικό που θα συνδέσει το τότε με το τώρα;
Η ακαδημαϊκή έρευνα, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και η σύγκρουση με στερεοτυπικές αντιλήψεις, αποβαίνουν για την Άρτεμη –και τις δυο φίλες της– μια λυτρωτική διαδικασία αυτογνωσίας, στο τέλος της οποίας υπάρχει η ωρίμανση και ο αληθινός έρωτας.
Ένα σύγχρονο, εξελικτικό, ακαδημαϊκό μυθιστόρημα (campus novel) με κυρίαρχα στοιχεία τον έρωτα, τη φιλία, την απώλεια, τη γνώση, την αναζήτηση της ταυτότητας.
Η Σοφία Παράσχου-Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στη Νέα Σμύρνη. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ως διευθύντρια στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής και ως σχολική σύμβουλος φιλολόγων. Με κρατική υποτροφία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ειδίκευση «Λογοτεχνία - Γλώσσα - Θέατρο στην εκπαίδευση». Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο «Παιδική και νεανική λογοτεχνία», η οποία εγκρίθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό, ομόφωνα άριστα και εκδόθηκε σε 100 τιμητικά αντίτυπα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει, ως μέλος επιτροπής, τα βιβλία λογοτεχνίας του γυμνασίου. Έχει εκδώσει τρεις επιστημονικές μελέτες, 30 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, μια συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα για ενηλίκους. Οργάνωσε και διευθύνει τη Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.