Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ο Δημήτρης Σιάτης και το Αγόρια και κορίτσια

Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Δημήτρη Σιάτη, Αγόρια και κορίτσια, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Δημήτρης Σιάτης: Το «Αγόρια και κορίτσια» αποτελεί μια κάποια συνέχεια του μυθιστορήματος «Ας πρόσεχα», που εκδόθηκε το 2014. Οι βασικοί χαρακτήρες του «Ας πρόσεχα» δοκιμάζουν τις συναισθηματικές τους αντοχές, προσπαθώντας να βρουν το τέλειο ταίρι στον εφήμερο έρωτα, ή στην παντοτινή αγάπη.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Δ.Σ.: Θα ήθελα να σας απαντήσω ότι ήμουν σε ένα όμορφο δωμάτιο στα Κύθηρα από όπου ατένιζα τη θάλασσα, ή κατά τη διάρκεια μιας τρίμηνης απόδρασής μου στην αγαπημένη μου ιταλική πόλη, την Πάρμα. Θα ήθελα επίσης να είμαι ειλικρινής μαζί σας: Στο σπίτι μου στο Μαρούσι.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Δ.Σ.: Η συγγραφή μου ολοκληρώθηκε το 2023. Ήμουν 50 χρονών, άρα μου πήρε 50 χρόνια, όλα αυτά τα χρόνια που διαμορφώνουν αυτό που είμαι τη στιγμή που γράφω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Δ.Σ.: Μια χιουμοριστική κομεντί απρόσμενων ερωτικών καταστάσεων.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Δ.Σ.: Μια παρέα νέων επιδιώκει τον εφήμερο έρωτα ή προσβλέπει στην απόλυτη αγάπη, λειτουργεί παρορμητικά ή εμμένει στα κολλήματά της, στηρίζεται στη φιλία ή αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. Αγόρια και κορίτσια σε χιουμοριστικές, ερωτικές, συναισθηματικές, υπαρξιακές, σουρεαλιστικές ιστορίες της έντονης και γλυκιάς ζωής τους.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Δ.Σ.: Το χιουμοριστικό αποτύπωμα που άφηναν οι ιστορίες του ακόμα κι όταν διαπραγματεύονταν σοβαρές καταστάσεις.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Δ.Σ.: Ο Τικ Τακ, είναι το καλύτερο παιδί στον κόσμο. Ένας ανέμελος σκέιτερ, που συμπαραστέκεται στους φίλους του, δουλεύει τα αδιέξοδά του και καταφέρνει να φτάσει απίθανους στόχους σε συναισθηματικό, επαγγελματικό και αθλητικό επίπεδο, έχοντας όλες τις πιθανότητες εναντίον του.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Δ.Σ.: Ελπίζω να προσφέρει ευχαρίστηση κατά την ανάγνωση, ένα χαμόγελο να σχηματίζεται, ένας προβληματισμός να τίθεται, ομοιότητες με όσα έχει βιώσει κι ενδιαφέρον για την εξέλιξη των ιστοριών του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Δ.Σ.:  Ότι δεν θα βρω να παρκάρω.

Φοβάστε...
Δ.Σ.:  Ότι η τύχη μάς εγκαταλείπει.

Αγαπάτε...
Δ.Σ.: Την κάθε όμορφη στιγμή που βιώνω, ειδικά όταν τη μοιράζομαι με τους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Ελπίζετε...
Δ.Σ.: Ότι κάποιος θα ξεπαρκάρει τη στιγμή που ψάχνω να παρκάρω.

Θέλετε...
Δ.Σ.: «Μα πάνω από όλα θέλω να με θέλεις κι εσύ!».

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Δ.Σ.: Όσοι αρέσκονται σε κοφτή, γρήγορη, ρεαλιστική, επικίνδυνη γραφή, αγαπούν τις αληθινές ιστορίες –τόσο ως προς την πραγματικότητα των γεγονότων όσο και ως προς την πραγματικότητα της φαντασίας– επιδιώκουν τον έντονο ρυθμό και λατρεύουν τον θόρυβο της ζωής.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Δ.Σ.: Για να περάσετε όμορφα, να αναπολήσετε, να φανταστείτε, να γελάσετε, να συγκινηθείτε, να ονειρευτείτε.

Γιατί δεν πρέπει;
Δ.Σ.: Αυτό μπορείτε να το ανακαλύψετε μόνο αφότου το διαβάσετε.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Δ.Σ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Δ.Σ.: Στο Facebook και στο Instagram ως Dimitris Siatis και στο blog μου asproseha.wordpress.com.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Δ.Σ.: Μοβ.

Ποια μουσική;
Δ.Σ.: Αυτή που παίζουν –ή έπαιζαν– οι Xaxakes, οι Liebe, ο Bryan Adams οι Police και οι Crαnberries.

Ποιο άρωμα;
Δ.Σ.: AQUA BULGARI.

Ποιο συναίσθημα;
Δ.Σ.: Της χαράς.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Δ.Σ.: Ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Δ.Σ.: Αν δεν ήμουν εκπαιδευτικός θα μπορούσα να είμαι συγγραφέας.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Δ.Σ.: Τον Bret Easton Ellis.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Δ.Σ.: Ο Μπουκόφσκι για το χιούμορ του, ο Νικ Χόρνμπι για τον ρομαντισμό που αποπνέει, ο Ίρβαϊν Γουέλς για το ύφος γραψίματος, την τρέλα και τις δυνατές ιστορίες του. Ο Τζον Κινγκ για τον δυναμισμό του.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Δ.Σ.: Η πορεία των ηρώων μου δεν είναι προκαθορισμένη και διαμορφώνεται στο χαρτί. Πάντως δεν θα δεις ποτέ έναν ήρωά μου να ενεργεί παράταιρα από την προσωπικότητα που του έχω κτίσει, χωρίς να δικαιολογηθεί επαρκώς αυτή του η παρέκκλιση. Τα μυθιστορήματά μου (δύο όλα κι όλα) δεν στήθηκαν εκ των προτέρων, αλλά ενόσω γράφονταν διαμορφώνονταν «από μόνα τους» ανάλογα με τις συναισθηματικές υποδείξεις που περνούσα στους χαρακτήρες μου. Σαν να σκάβεις σε ένα βουνό σήραγγες, ελπίζοντας να βγεις κάπου που θα είναι όμορφα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Δ.Σ.: Η εμπειρία είναι περίεργο πράγμα. Μπορεί να έχεις τεράστια εμπειρία στο γράψιμο και τα κείμενά σου να μη διαβάζονται. Φανταστείτε κάποιον που προσπαθεί να φτιάξει μαργαρίτα χρησιμοποιώντας άπερολ, τζιν και ξίδι. Αν πιστεύει ότι αυτά είναι τα συστατικά θα παλεύει χρόνια για να πετύχει την τέλεια μαργαρίτα, θα αποκτά εμπειρία σε κάτι που είναι λάθος, το ποτό του δεν θα πίνεται. Όποιος ξέρει τα συστατικά και τα διαθέτει, τότε η εμπειρία θα τον βοηθήσει να φτιάξει την τέλεια μαργαρίτα. Αν έχεις ταλέντο, έχεις το ύφος, έχεις και ένα καλό σενάριο, τότε από την αρχή θα αφήσεις το στίγμα σου. Αν κρίνω από τον Μπουκόφσκι, πιο πολύ μετράνε οι εμπειρίες της ζωής παρά η εμπειρία στο γράψιμο.
Η δύναμη της φαντασίας είναι μεγάλη, μου αρέσει πάντως να είναι γειωμένη. Το απόλυτα φαντασιακό απέχει πολύ από το λακωνικό και το σαφές, δεν με εκφράζει αυτή η απόσταση. Ο συγγραφέας στέκεται σε θέση διαμεσολαβητή ανάμεσα στον κόσμο των εμπειριών του και τον κόσμο των ονείρων του. Ακόμα κι αν έχεις αμέτρητες εμπειρίες και η φαντασία σου οργιάζει, η διαμεσολάβησή σου θα φέρει την ομορφιά στο κείμενο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Δ.Σ.: Ρωτήστε κάποιον πετυχημένο.

Τι την αποτυχία;
Δ.Σ.: Δεν υπάρχει αποτυχία στη γραφή, ακόμα κι αν αυτή έχει ικανοποιήσει μόνο τον γράφοντα.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Δ.Σ.: Αν μιλάς με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, ναι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Δ.Σ.: Ρωτήστε με σε καμιά 50αριά χρόνια.

Αγόρια και κορίτσια, Δημήτρη Σιάτη

Ο Δημήτρης Σιάτης απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τη νουβέλα του Αγόρια και κορίτσια, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Άραγε ο κοστουμάτος θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη μας φίλη ή θα επιμείνει στις ατελείωτες εναλλαγές συντρόφων;
Ο Νίκος θα κόψει επιτέλους το στοίχημα για να στεριώσει σε καμιά σχέση και να επικεντρωθεί στο skate;
Η Φανή θα υποκύψει στη γοητεία του Άλεξ και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Σε τι φάση βρίσκεται η αγωνιώδης προσπάθεια της Αλίκης να αγαπηθεί όπως της αξίζει, και η αέναη αναζήτηση του ιδανικού εραστή από την –«βαριέμαι εύκολα», «πάλι σε νάρκισσο μαλάκα έπεσα»– Κλαίρη;
Έχεις υποχρέωση να κάνεις πλάτες στον κολλητό σου προκειμένου να πηδήξει;
Για πόσο ακόμα θα ανέχεται η Μάγδα την παθολογική του ζήλεια;
Υπάρχει άντρας που να σκέφτεται πρώτα με το πάνω κεφάλι, να λειτουργεί δηλαδή «απερίσκεπτα»;
Επιτρέπεται να πας με την κολλητή σου, κι αν ναι, παίζει να την ερωτευθείς;
Τα αγόρια και τα κορίτσια ζουν έντονα ιστορίες σεξ, αγάπης, συναισθηματικής σύγχυσης, εσωτερικής αναζήτησης, παντοτινής φιλίας και μας τις αφηγούνται με ισχυρές δόσεις χιούμορ και αυτοσαρκασμού.

Ο Δημήτρης Σιάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Μεγάλωσε και ζει στο Μαρούσι. Το 2000 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2005 εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Το 2013 εκδίδεται το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ας πρόσεχα», στο οποίο αναμενόταν να δώσει και συνέχεια. Προηγήθηκε η συμμετοχή του στη συγγραφή της βιογραφίας του Πολ Ευμορφίδη με τίτλο «Λοξώς ολοταχώς» (2023).

Διεκδικήστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν τη νουβέλα σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις  21 Δεκεμβρίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη