Ο δικός μας άνθρωπος, ο Θανάσης Βέγγος, ο υπερκινητικός, ο απλός, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο άνθρωπος που το όνομά του συνδέθηκε με το γέλιο και τα πιο αγνά χρόνια μας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1927 και πραγματοποίησε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση το 1952 με την ταινία Μαγική πόλις. Την περίοδο εκείνη και λίγο αργότερα είχε εργαστεί ως τεχνικός σε πολλές ταινίες. Λίγο καιρό μετά απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στο θέατρο Περοκέ, το 1959, με την επιθεώρηση Ομόνοια πλατς πλουτς που είχαν γράψει ο Δημ. Βασιλειάδης και ο Ναπ. Ελευθερίου.
Ακολούθησε η συνεργασία του με πολλούς σπουδαίους κωμικούς ηθοποιούς που μεσουρανούσαν: Γιάννης Γκιωνάκης, Νίκος Ρίζος, Τάκης Μηλιάδης, Ρένα Βλαχοπούλου, Γιώργος Δάνης κ.α.
Κάποιες από τις επιθεωρήσεις που είχε παίξει είναι: Μαντουμπάλα, Καινούργια Αθήνα, Άνθρωποι του '60, Οκτώ άντρες κατηγορούνται, Κόκκινα τριαντάφυλλα, Αρχοντορεμπέτισσα, Κύπρος Γιοκ.
Εκεί που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο θέατρο ως πρωταγωνιστής είναι στο έργο του Γιώργου Λαζαρίδη Ο τρελός του λούνα παρκ και η ατσίδα, που γνώρισε αρκετά ανεβάσματα – στη συνέχεια με τον τίτλο Ο τρελός του λούνα παρκ. Το έργο το παρουσίασε και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Άλλες θεατρικές παραστάσεις του Θανάση Βέγγου είναι: Τι έκανες στον Τρωικό Πόλεμο Θανάση, Το βλήμα, του Αλέκου Σακελλάριου, Γ. Μιχαηλίδη και Γιαν. Ξανθούλη Μαμ, κακά, κοκό και νάνι, με το Ανοιχτό θέατρο Γ. Μιχαηλίδη στην Ειρήνη του Αριστοφάνη (όπου υποδύθηκε τον ρόλο του Τρυγαίου, καλοκαίρι 1995)... Καλοκαίρι 1997, θέατρο Δελφινάριο στην επιθεώρηση των Λάκη Μιχαηλίδη - Γιώργου Σκούρτη - Μήτσου Ευθυμιάδη Έλλην εξασθενής, με το Ανοιχτό θέατρο, το 1998, στην κωμωδία Αχαρνής. Θα ακολουθήσει η συνεργασία του με το θέατρο Ακροπόλ στην επιθεώρηση Έλληνες είστε και φαίνεστε και την επόμενη χρονιά στο ίδιο θέατρο θα κλείσει την ένδοξη θεατρική του σταδιοδρομία με τον θίασο της Μιμής Ντενίση στο ιστορικό έργο που έγραψε η ίδια Εγώ, η Λασκαρίνα.
Στον κινηματογράφο ο Θανάσης Βέγγος έγινε ευρέως γνωστός και αγαπητός στην αρχή σε μικρούς ρόλους και λίγο αργότερα ως πρωταγωνιστής. Είχε δημιουργήσει και την δική του κινηματογραφική εταιρεία, που εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων χρεοκόπησε.
Ταινίες του Θανάση Βέγγου: Μαγική πόλις, Κυριακάτικο ξύπνημα, Ο δράκος, Οι άσσοι των γηπέδων, Το κορίτσι με τα μαύρα, Έχει θείο το κορίτσι / Ο θείος της Βιολέτας, Της τύχης τα γραμμένα, Το κορίτσι με τα παραμύθια, Οι καυγατζήδες, Χαρούμενοι αλήτες, Διακοπές στην Αίγινα, Ο Μιμίκος και η Μαίρη, Κάθε εμπόδιο για καλό, Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, Η μουσίτσα, Το αγοροκόριτσο, Ο Ηλίας του 16ου, Ανθισμένη αμυγδαλιά, Γαμήλιες περιπέτειες, Μανταλένα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα, Μια του κλέφτη, Ζητείται ψεύτης, Ποια είναι η Μαργαρίτα;, Οι 900 της Μαρίνας, Ο ατσίδας, Η νύφη το 'σκασε, Βασιλιάς της γκάφας, Ψηλά τα χέρια Χίτλερ, Γαμπρός για κλάματα, Αστροναύτες για δέσιμο, Ο τρελάρας Το τυχερό παντελόνι, Ο Ιππόλυτος και το βιολί του, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο, Τα δίδυμα, Ο πολύτεκνος, Ο καταφερτζής, Θα σε κάνω βασίλισσα,, Είναι ένας τρελός τρελός Βέγγος, Ο παπατρέχας, Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000, Πάρε κόσμε Τρελός παλαβός και Βέγγος, Δόκτωρ Ζι-Βέγγος, Ποιος Θανάσης!, Ένα ασύλληπτο κορόιδο, Θου βου φαλακρός πράκτωρ: Επιχείρηση γης μαδιάμ, Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές, Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα, Διακόπτες στο Βιετνάμ, Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης, Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;, Ο τσαρλατάνος, Δικτάτωρ καλεί Θανάση, Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας, Ο φαλακρός μαθητής, Ο παλαβός κόσμος του Θανάση, Βέγγος, ο τρελός καμικάζι, Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι, Το μεγάλο κανόνι, Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι, Τρελός και πάσης Ελλάδος, Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, Ζωή χαρισάμενη, Το βλέμμα του Οδυσσέα, Το αίνιγμα, Όλα είναι δρόμος, Η ιστορία της Λίλυ, Ψυχή βαθιά, Το πέταγμα του κύκνου.
Επίσης πήρε μέρος και σε έξι βιντεοταινίες: Ο Θανάσης στη χώρα του «Θα», Τρελοκομείο η Ελλάς, Θανάσης ο αισιόδοξος, Κρεβάτι για πέντε, Το δίδυμο της συμφοράς, Ο πρωταθλητής, Προσοχή μας βάλανε μπόμπα.
Ο Θανάσης Βέγγος στην μικρή οθόνη: Βεγγαλικά, Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης, Περί ανέμων και υδάτων, Έρωτας όπως έρημος, Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, Έχω ένα μυστικό, Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας.
Βραβεύτηκε πολλές φορές από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση, για την ταινία Θανάση πάρε το όπλο σου, για τον Τσαρλατάνο με το βραβείο Α' αντρικού ρόλου και για την ερμηνεία του στην ταινία Ήσυχες μέρες του Αυγούστου βραβεύτηκε με το βραβείο ερμηνείας Β' αντρικού ρόλου.
Ο Θανάσης Βέγγος, όσο αγαπητός και εμπορικός ήταν ως ηθοποιός, άλλο τόσο υπήρξε φειδωλός ως άνθρωπος στις δηλώσεις του. Απέφευγε συστηματικά κάθε είδους προβολή και ήθελε να απασχολεί μόνο με τη δουλειά του. Υπήρξε παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου και είχε αποκτήσει μαζί της δύο παιδιά. Έφυγε από τη ζωή το 2011, την παγκόσμια ημέρα του γέλιου.
Μεγαλύτερη αγάπη είχε στον κινηματογράφο και ήθελε ό,τι καλύτερο για τις ταινίες του. Γύριζε με την επωνυμία ΘΒ ταινίες γέλιου κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γυρίζει την ίδια σκηνή πολλές φορές με αποτέλεσμα να ξεπερνάει το αρχικό κόστος της ταινίας, έτσι δεν άργησε να έρθει η στιγμή που θα έβαζε λουκέτο στην κινηματογραφική εταιρεία του. Παρ' όλα αυτά, και μετά το κλείσιμο της εταιρείας του, συνέχισε με άλλες εταιρείες να γυρίζει ταινίες και το κοινό του τον ακολούθησε σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες. Ήρωες που υποδύθηκε στην μεγάλη οθόνη, όπως τον Πολύδωρο, τον Θανάση Τσιλιβίκη και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς, αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, τον κατέταξαν στους πιο λαοφιλείς ηθοποιούς που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη οθόνη. Οι ταινίες του εξακολουθούν να προβάλλονται σημειώνοντας μεγάλη θεαματικότητα, συστήνοντάς τον στις νεότερες γενιές που δεν τον πρόλαβαν αλλά και στο κοινό που τις βλέπει για πολλοστή φορά.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.