Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Σκέψου, Μήδεια. Σκέψου!

Φωτογραφία για την παράσταση «Σκέψου, Μήδεια. Σκέψου!»

Χορός: «Χάθηκαν οι όρκοι κι η ντροπή των Ελλήνων μπροστά στον αδύναμο. Τον ξένο και τον ικέτη. Κατάρα σ' αυτόν που εγκαταλείπει.».

Τι είναι αυτό που κάνει τη Μήδεια τρομακτική; Η Μήδεια είναι η βάρβαρη γυναίκα, η ξένη μάγισσα που καταργεί τα όρια που εξασφαλίζουν την κανονικότητα. Η οργή της είναι σαρωτική επειδή η κατάφωρη αδικία, που έχει υποστεί, προκαλεί έναν πόνο τόσο ισχυρό, ένα τραύμα τόσο βαθύ που καταλύει κάθε έννοια δικαίου. Αυτό που μας τρομάζει είναι η αποτρόπαια και απολύτως αληθινή εικόνα του κόσμου τη στιγμή που το απεγνωσμένο αίτημα για δικαιοσύνη παίρνει τη μορφή της εκδίκησης και η οδύνη καταλήγει στη βία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αυτοκαταστροφή. Μας τρομάζει το ξεμπρόστιασμα της στρεβλότητας στο πολιτισμικό μας σύστημα και κυρίως οι φρικτές συνέπειές της. Μας τρομάζει, για αυτό η Μήδεια πρέπει να συντριβεί.

Στο κέντρο μιας σκηνικής εγκατάστασης θεμελιωμένης σε οπτικοακουστικά μέσα, δύο γυναίκες ερμηνεύτριες, ως δύο διαφορετικές Μήδειες, μοιράζονται όλους τους ρόλους, παρεμβάλλουν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες και επεμβαίνουν στη σκηνική δράση. Στη μέση ενός διαλυμένου σκηνικού κόσμου, τα δύο πρόσωπα αναμετριούνται και μεταμορφώνονται σταδιακά σε τέρατα, εγκλωβισμένα σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Ακούγεται όλο το κείμενο του Ευριπίδη, σε νέα μετάφραση και διασκευή ενώ σε μια οθόνη προβάλλεται ένας πλαστός κόσμος ονειροφαντασίας. Στην ονειροφαντασία ανήκει και ο Χορός, ο οποίος εκφράζει την ανάγκη για έναν νέο κόσμο ισότητας, δικαιοσύνης και ειρήνης, ένα αίτημα που δεν ικανοποιείται ποτέ.

Mετά την Αντιγόνη, με όχημα την ευριπίδεια τραγωδία, αυτή τη φορά η Ομάδα7 ερευνά τις στερεοτυπικές σύγχρονες κοινωνικές δομές σε σχέση με την πατριαρχία και την αποδοχή της ετερότητας. Χρησιμοποιώντας τα υλικά του θεάτρου της επινόησης, συνομιλεί ελεύθερα με το κλασσικό κείμενο: ένα κείμενο που δεν σταμάτησε ποτέ να συγκλονίζει και μία ηρωίδα που εξακολουθεί να απειλεί τα κοινωνικά μας δεδομένα.
Η Μήδεια είναι στην ουσία μια τραγωδία για την αδικία σε μια κοινωνία υπό διάλυση. «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη», μοιάζει να κραυγάζει από το βάθος του χρόνου το αρχαίο κείμενο, φέρνοντάς μας επώδυνα στο σήμερα, τη δική μας πραγματικότητα.

Ταυτότητα:
Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Διασκευή: Βίκυ Μαστρογιάννη, Ομάδα7
Σχεδιασμός φωτισμού - Φωτογραφία - Video Art: Γιώργος Ζαφειρίου
Δραματoλογική έρευνα - Επιμέλεια κειμένου: Ευδοκία Δεληπέτρου
Σύμβουλος δραματουργίας κι επινόησης: Άννα Τσίχλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ναταλία Χατζοπούλου
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Έμιλυ Μπουζιούκου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ηρώ Λειβαδίτη - Νίνα Πάνου, Ομάδα7
Πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Τζαβάρας
Ηθοποιοί: Κατερίνα Γεωργιάδου, Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου
Χορός Video:  Beatriz Rodriguez Morgado
Αφήγηση κειμένου: Ναταλία Χατζοπούλου
Επικοινωνία παράστασης: Δάφνη Ανέστη

Διάρκεια: 75'
Από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 και κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 στο ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΟ [Koρίνθου 17-19 & Μακεδονίας, Νίκαια, 6937273663] έως τις 5 Ιανουαρίου 2025

Από το 2020, η ομάδα ανακαίνισε και επαναχρησιμοποιεί ένα παλιό ψιλικατζίδικο από τη δεκαετία του '70, στα σύνορα Νίκαιας με τον Κορυδαλλό. Ένας τόπος πολύ κοντά στην Ακρόπολη, το λιμάνι, τη θάλασσα, τους βασικούς οδικούς κόμβους, τις φυλακές του Κορυδαλλού, που όμως δεν ανήκει πουθενά. Η ανακαίνιση του χώρου είχε ως στόχο να το καταστήσει και πάλι έναν τόπο ιστοριών και εικόνων, με πυρήνα δράσεις καλλιτεχνικής έκφρασης και ελεύθερης δημιουργίας. Το Ψιλικατζίδικο φέρει στοιχεία από την ιστορία του αλλά αλλάζει η χρήση του. Είναι πλέον ένας χώρος θεάτρου και πολυμέσων, που στεγάζει ομάδες, εκθέσεις, σεμινάρια, παραστάσεις και εργαστήρια.

Η Ομάδα7 μετρά είκοσι χρόνια, σχεδόν, συστηματικής ενασχόλησης με το Θέατρο της Επινόησης, και επένδυσης στη μεθοδολογία του. Κατά τη διάρκεια των θεατρικών εμπειριών, καλλιτεχνικών συνεργασιών και παρουσίας της σε διεθνή φεστιβάλ, απέκτησε το στίγμα μιας ερευνητικής ομάδας που η δουλειά της στηρίζεται σε άξονες που ακουμπούν από τη μία στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας και από την άλλη στη χρήση αλλά και την ανατροπή μεθόδων και τεχνικών του μεταδραματικού θεάτρου, με σκοπό να συμβάλει στην ανανέωσή του. Ο χαρακτήρας των παραγωγών της είναι καθαρά ερευνητικός, όσον αφορά στην ενοποίηση μέσω της σύνθεσης παραστατικών μορφών τέχνης και μεθόδων: in situ εγκαταστάσεις, χρήση πολυμέσων, θέατρο της επινόησης, σύγχρονη θεατρική κινησιολογία, εικαστικές τέχνες, εκπαίδευση κ.α. Η Ομάδα7 έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο: 10ο Buffer Fringe Performing Arts Festival  2023 στη Λευκωσία, 10th International Balkan Countries Theatre Festival 2023 στην Προύσα, το Cairo International Festival for Experimental Theater 2021 (με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού), το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης 2019, (για το οποίο έλαβε επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού), The Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ 2015, στο Cairo International Festival for Experimental Theater 2010 και στο Online Performance Art Festival τo 2021.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη