Η συγγραφέας του Έρως ανίκατε... chat όπως και του μυθιστορήματος Πληγή στο βλέμμα επανέρχεται λογοτεχνικά με το νεότερο βιβλίο της Πες μου πώς μπόρεσες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χάρτινη πόλη.
Η Ελίζα Γρηγοριάδου υπογράφει αυτό το κοινωνικό κι αισθηματικό δράμα στο οποίο θα γνωρίσουμε δύο αδερφές μεγαλωμένες στο Θησείο από πατέρα ζαχαροπλάστη. Όταν χάνουν και τους δύο γονείς τους, η Νίνα θα φύγει για σπουδές στην Ιταλία και η Φαίδρα θα ανοίξει το καφέ Μαργαρίτα. Η Φαίδρα, ως αθεράπευτα ρομαντική, παντρεύεται τον πρώτο και μεγάλο της έρωτα ενώ η Νίνα απολαμβάνει τη ζωή έχοντας θέσει ως στόχο και προτεραιότητα τις σπουδές και την καριέρα της.
Όσα θα ακολουθήσουν φέρνουν ανατροπές στις ζωές τους ενώ ο αιφνίδιος θάνατος της Νίνας αποκαλύπτει την σκληρή αλήθεια με τον πιο τραγικό τρόπο. Από 'κεί και πέρα, η Φαίδρα είναι αντιμέτωπη με δύο προδοσίες, προσπαθεί να αντλήσει θάρρος για να συνεχίσει, να βρει τις ισορροπίες της και την ευτυχία. Πρέπει να συγχωρέσει –μπορεί;–, να ξαναβρεί τα πατήματά της –θα τα καταφέρει;– και να ξεφύγει από την προδοσία, την ταπείνωση, τον φόβο και τη μοναξιά.
Οι δύο κοπέλες διαφέρουν πολύ ως χαρακτήρες, προσεγγίζουν τη ζωή και σκέφτονται διαφορετικά, κι αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας της ιστορίας. Αντιπαραβολή σε αυτό αποτελούν οι άντρες ήρωες που επίσης διαφοροποιούνται ως προς τη στάση ζωής και τον χαρακτήρα τους.
Πρόκειται για γλυκιά ιστορία, όπως οι δημιουργίες της ηρωίδας της, γεμάτη από εδέσματα και ζεστασιά παρά τις υποκρισίες, τα ψέματα και τις ανατροπές που θα προκύψουν. Η αφηγηματικότητα της συγγραφέως αντανακλά εύγλωττα τις προσωπικότητες των προσώπων με το σύνολο να αποτελεί ένα τυπικό, μα πολύ καλό, δείγμα της λεγόμενης γυναικείας λογοτεχνίας (δηλαδή αυτής που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες αναγνώστριες).
Η μυθοπλασία πραγματεύεται τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι αδερφές μεταξύ τους, τις σχέσεις των γυναικών με το άλλο φύλο όπως και τις σχέσεις των αντρών με τις γυναίκες. Επίσης, κέντρο βάρους αποτελεί η ελληνική οικογένεια, η δομή και οι διάδραση των μελών της όπως και το πώς ορίζεται μια οικογένεια (φυσικά όχι βάσει των δεσμών αίματος). Θίγονται πολλά κοινωνικά ζητήματα με κορυφαίο το αίσθημα της μητρότητας, όπως κι αν προσδιορίζεται αυτή, και η αναζήτηση της ευτυχίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και πώς επιτυγχάνεται.
Το μυθιστόρημα είναι γρήγορο, με σύντομα και περιεκτικά κεφάλαια και εκτενή διαλογικά μέρη. Είναι πολύ συμπαθητικό και ευκολοδιάβαστο, χωρίς γλωσσικά ιδιώματα, υπονοούμενα, υποδόρια μηνύματα ή άλλες δυσκολίες. Και παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δράμα με προδοσίες, ψέματα, διπροσωπίες, μεγάλες αλλαγές ή ανατροπές κ.ο.κ. η γενικότερη αίσθηση είναι η γλύκα του –ή, αν θέλετε, υπερισχύει– σε συνδυασμό με το νοιάξιμο, όπως εκείνο που προσφέρει η αγκαλιά ανθρώπου που σε αγαπάει πραγματικά.