Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Μηχανή Άμλετ

Heiner Müller

Μηχανή Άμλετ

Η αριστουργηματική Μηχανή Άμλετ του Heiner Müller, ένα έργο-ορόσημο της μεταμοντέρνας γραφής που αποτυπώνει την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική τραγωδία της εποχής μας, ανεβαίνει στο Θέατρο Αλκμήνη σε μια ανεξάρτητη παραγωγή που σκηνοθετεί ο Παύλος Σούλης στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου «Θέατρο-Φιλοσοφία-Εκπαίδευση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουν στην ακτή και μιλούσα με τα κύματα που σκάγανε μπροστά μου ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ στην πλάτη τα ερείπια της Ευρώπης.
Με όχημα τη νέα μετάφραση της Βάλιας Κουντούρη, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της οξύτητας και της αμεσότητας του λόγου του Müller, ο Παύλος Σούλης ερευνά τη σύνθεση του κειμενικού και σκηνικού τόπου ως μια ρέουσα δομή που αναδιαμορφώνεται από λέξεις, μνήμες και φόβους, χωρίς να ολοκληρώνεται ποτέ. Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν, ο Άμλετ γίνεται ένα πρόσωπο στο ΕΔΩ και στο ΤΩΡΑ. Ένα πρόσωπο που αμφισβητεί όλα τα ΠΡΕΠΕΙ που διδαχθήκαμε ως ΣΩΣΤΑ, που έχει βιώσει την αποτυχία της επανάστασης από ένα σύστημα που την εκμεταλλεύτηκε, που ξέρει ότι καμιά αλήθεια δεν μπορεί να νικήσει την πατριαρχία. Ένας άνθρωπος μόνος, απελπισμένος, αποχαυνωμένος μέσα στην εφήμερη ασφάλεια του καταναλωτισμού, που επιθυμεί για να επιθυμεί, που παύει να σκέφτεται, που χάνει την ταυτότητά του, που λειτουργεί «στον αυτόματο», που γίνεται μια μηχανή.
Οι σκέψεις μου είναι πληγές στο μυαλό μου. Το μυαλό μου είναι μία ουλή. Θέλω να είμαι μία μηχανή.
Υπάρχει ελπίδα να γεννηθεί ένας νέος κόσμος; Υπάρχει γλώσσα που να μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες της ανθρώπινης ύπαρξης; Αναμιγνύοντας την Ιστορία με την ιστορία κάθε ανθρώπου και υπογραμμίζοντας την ταύτιση του «εγώ» με το «εμείς», η Μηχανή Άμλετ μας δείχνει έναν δρόμο για να βγούμε από το χάος: να σταματήσουμε να ασχολούμαστε μόνο με τον εαυτό μας, να στρέψουμε το βλέμμα μας στους άλλους. Πριν να είναι αργά.
Ζήτω το μίσος, η περιφρόνηση, η εξέγερση, ο θάνατος. Όταν θα διασχίσει με τα χασαπομάχαιρα τα δωμάτιά σας τότε θα ξέρετε την αλήθεια.
Ταυτότητα:
του Heiner Müller
Μετάφραση: Βάλια Κουντούρη
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Επιμέλεια κίνησης: Παύλος Σούλης
Σκηνικά - Κοστούμια: Χρυσούλα Γλωσσίδου
Επιμέλεια φωτισμού: Μανώλης Μπράτσης
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Σωσάννα Νικολακοπούλου, Μιχάλης Φιλίππου
Διδασκαλία τραγουδιού - Βοηθός δραματουργικής επεξεργασίας: Μαρία Μάχου
Διδασκαλία χορογραφίας: Κατερίνα Αγγελακοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας, προγράμματος: Αργυρώ Μπεζάτη
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Video - Trailer: Giannis Gizmo
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Στο Θέατρο Αλκμήνη [(Σκηνή Intermedio), Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα, Αθήνα] από τις 5 Νοεμβρίου 2024 έως 21 Ιανουαρίου 2025, κάθε Τρίτη στις 21:00 (τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις)
Διάρκεια: 60'
Δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά από την έναρξη της παράστασης.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη Μπαλόγλου΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη