Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Δάνης Κατρανίδης

Δάνης Κατρανίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου 1949.

Ο Δάνης Κατρανίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού «Time Out Athens»

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη, απ' όπου αποφοίτησε το 1971. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Time Out Athens» (30/10/2003).

Ο Δάνης Κατρανίδης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η μπανανία πάει σύννεφο»Ο Δάνης Κατρανίδης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η μπανανία πάει σύννεφο»

Πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η μπανανία πάει σύννεφο» (των Δήμητρας Παπαδοπούλου, Σοφίας Φιλιππίδου, Παύλου Κοντογιαννίδη, Πάνου Χατζηκουτσέλη, Αν. Ανδρικάκη και Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου, θέατρο Βέμπο, 1986-1987).

Ο Δάνης Κατρανίδης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Σικάγο»

Στο θέατρο εμφανίστηκε σε όλα τα είδη, από τραγωδία μέχρι μιούζικαλ. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Σικάγο» (των Μπομπ Φος και Φρεντ Εμπ, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1982).

Ο Δάνης Κατρανίδης στην στην παράσταση «Το ξύπνημα της νιότης»

Στα πρώτα του βήματα (1971-1978) εμφανίστηκε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Δική του φωτογραφία βρίσκουμε στο πρόγραμμα της τρίτης του εμφάνισης, στην παράσταση «Ο χορός της Ηλέκτρας» (της Μαρίας Λαμπαδαρίδου) και της τέταρτης, στην παράσταση «Το ξύπνημα της νιότης» (του Φρανκ Βέντεκιτ, απ' όπου και οι φωτογραφίες).

Ο Δάνης Κατρανίδης σε αταύτιστο δημοσίευμα του περιοδικού «Οικογενειακός θησαυρός» και εξώφυλλο του περιοδικού «Αφισόραμα»

Θρυλική υπήρξε η εμφάνισή του στο μιούζικαλ «Καμπαρέ» (θέατρο Αλίκη, 1978-1979) στον ρόλο του κομπέρ. Στις φωτογραφίες, αταύτιστο δημοσίευμα του περιοδικού «Οικογενειακός θησαυρός» και εξώφυλλο του περιοδικού «Αφισόραμα» (Ιανουάριος 1979).

Ο Δάνης Κατρανίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού «Downtown»

Από κει και πέρα ακολούθησε μια εντυπωσιακή καριέρα στο πλάι της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Downtown» (22/2/2018).

Ο Δάνης Κατρανίδης στην τελευταία του παράσταση «Αστροφεγγιά»

Από το 1985 ηγήθηκε ως θιασάρχης σε ενδιαφέροντα θεατρικά σχήματα και συγκρότησε δικό του θίασο. Η φωτογραφία είναι από την τελευταία του παράσταση «Αστροφεγγιά» του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου (θέατρο Χώρα, 2016-2017).

Ο Δάνης Κατρανίδης σε στιγμιότυπο ταινίας

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 7 ταινίες, με πρώτη τη «Δίκη των δικαστών» (1975) και τελευταία το «Ταξίδι στα αστέρια» (2021).

Ο Δάνης Κατρανίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»Ο Δάνης Κατρανίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» και «Ντομινό»
Ο Δάνης Κατρανίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ρομάντσο»

Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση είναι πάρα πολλές. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με σειρές όπως «Ανήσυχα νιάτα» (ΕΙΡΤ, 1973-1974), «Αναδυομένη» (ΥΕΝΕΔ, 1978-1979), «Αστροφεγγιά» (ΕΡΤ, άνοιξη 1980). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών «Επίκαιρα» (19/10/1978 και 14/12/1978 αντίστοιχα), «Ντομινό» (5/6/1980) και αταύτιστο από το «Ρομάντσο».

Ο Δάνης Κατρανίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» και αταύτιστο μάλλον από το Ρομάντσο»

Τη δεκαετία του 1980 συμμετείχε σε σειρές όπως: «Χατζημανουήλ» (ΕΡΤ1, άνοιξη 1984), «Οδός Ανθέων» (ΕΤ1, άνοιξη 1988), «Μικρές αγγελίες» (ΕΡΤ2, 1985-1986). Στη φωτογραφία, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (6/9/1979) και αταύτιστο μάλλον από το Ρομάντσο» (1984).

Ο Δάνης Κατρανίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Συμμετείχε επίσης σε επτά παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας (1976-1983). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (7/7/1977).

Ο Δάνης Κατρανίδης σε δημοσιεύματα του περιοδικού «Ένα Light»Ο Δάνης Κατρανίδης σε εξώφυλλο του περιοδικού «TV Μικρή Οθόνη»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε και ως παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιών: «Κάν' το, πες το, βρες το, πάρ' το» (ΕΤ1, 1990) και «Ο τροχός της τύχης» (ΑΝΤ1, 1994-1995). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ένα Light» (2 και 16/5/1990) και εξώφυλλο του περιοδικού «TV Μικρή Οθόνη» (16/6/1990).

Ο Δάνης Κατρανίδης στο τελευταίο του εξώφυλλο

Στην ιδιωτική τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές εβδομαδιαίες και καθημερινές σειρές, όπως: «Στη σκιά του χρήματος» (ΑΝΤ1, άνοιξη 1991), «Ο μεγάλος θυμός» (MEGA, 1998-1999), «Βέρα στο δεξί» (MEGA, 2005-2007), «Το σόι σου» (ALPHA, 2014-2015) κ.ά. Στη φωτογραφία, το τελευταίο του εξώφυλλο (9/12/2016).

Ο Δάνης Κατρανίδης συμμετείχε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη»

Τη χαρακτηριστική φωνή του δάνεισε στη σειρά «Φρουτοπία» (ΕΡΤ1, 1985-1988, ήταν ο δήμαρχος Αιμίλιος, το μήλο) και συμμετείχε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη», απ' όπου και η φωτογραφία.

Διάφορες φωτογραφίες του Δάνη Κατρανίδη

Διάφορες φωτογραφίες του ηθοποιού.

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Δάνη Κατρανίδη

Η λαμπερή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 45 εξώφυλλα.

Εξώφυλλα περιοδικών του Δάνη Κατρανίδη με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Εξώφυλλα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Δάνη Κατρανίδη

Προσωπικά του εξώφυλλα.



Πηγές:
Το αυτόγραφο της 1ης εικόνας είναι από ιδιωτική συλλογή.
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, κάποια από τα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από το προσωπικό μου αρχείο.
Τα υπόλοιπα εξώφυλλα και δημοσιεύματα είναι από το pathfinder.gr και το retromaniax.gr.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη