Από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2024 θα διαρκέσει η νέα ατομική έκθεση της Γεωργιάννας Νταλάρα που οργανώθηκε από τον ιδιαίτερα γνωστό για τις πολύχρονες και σημαντικές δραστηριότητες του στον πολιτιστικό χώρο, εικαστικό θεσμό ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ και τον ιδρυτή και διαχειριστή του Σταύρο Δεληγιάννη, στον κύριο χώρο της Μεγάλης Λέσχης της Καβάλας.
Στην μπαρόκ Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας, με τις μελί αυτοκρατορικές αποχρώσεις, τους ιωνικούς κίονες, τα κιονόκρανα και τα διαζώματα θα θαυμάσει για πρώτη φορά το φιλότεχνο κοινό της πόλης τα έργα της εμπνευσμένης δημιουργού.
Η πολιτισμολόγος, κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας Μαριλένα Φωκά (ΜΑ) αναφέρει για την εικαστική εργασία της Γεωργιάννας Νταλάρα:
Κατά την άποψή μου, η ζωγραφική της Γεωργιάννας Νταλάρα χαρακτηρίζεται από τα μεταμοντέρνα στοιχεία της εποχής της. Έχει μοναδικό και διακριτό στιλ γραφής. Βασική της σχεδιαστική μορφή είναι το ζωικό βασίλειο, ειδικά οι κατηγορίες των ψαριών, που είναι από τα πρώτα έμβια όντα, που πλήττονται από την ανθρώπινη ασυδοσία τα οποία χρησιμοποιούνται ως σύμβολα για να περάσει τα οικολογικά της μηνύματα. Ο τόπος απόδοσης της τέχνης της είναι η μεταμοντέρνα γραφή που ενσωματώνει στοιχεία γραφιστικής τέχνης, υλικά των κόμικς, υφή χρωματολογίας από έντονα μελάνια, εννοιακά και παραμυθιακά στοιχεία, όπως και η χρήση της AI. Εντυπωσιακή είναι η άψογη σχεδιαστική δεινότητα και η τοποθέτηση των εικαστικών υποκειμένων τα οποία εγκιβωτίζονται το ένα μέσα στο άλλο δομώντας σχέσεις εξουσίας και υποτέλειας, στοργής και ενδιαφέροντος, παρόμοιες με αυτές που αναπτύσσονται στις αστικές κοινωνίες. Το σώμα τους, φορέας της ανθρώπινης κακοποίησης, φέρει εγχάρακτα τα σημάδια της ταραχής, αλλά και κάποιες στιγμές χαράς. τα μάτια-πηγές εισόδου και φορείς της γνώσης εκφράζουν έντονα συναισθήματα, αγωνία και προβληματισμό. Κυρίως όμως καταγγέλλουν ό,τι «βλέπουν-γνωρίζουν». Οι τροχιές που διαγράφουν είναι μικρές, απαγορευτικές θα έλεγε κανείς, υπάρχει συνωστισμός και στεναχωρία και είναι εμφανές ότι τα πιο ογκώδη ψάρια καταλαμβάνουν και ορίζουν τον χώρο που θα διαχειριστούν τα μικρότερα τα οποία ασφυκτιούν και παρουσιάζουν μια πτωτική πορεία επιβεβαιώνοντας εικαστικά την λαϊκή ρήση «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Σίγουρα η ταλαντούχα καλλιτέχνης, βαθιά σκεπτόμενη και κοινωνικά ενεργή μέσω του έργου της, έχει πολλά να προσφέρει στον εικαστικό χώρο. Η επιμέλεια της έκθεσης από τον πολιτικό επιστήμονα και κριτικό και ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά επαυξάνει την εικαστική εργασία της δημιουργού.
O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, που επιμελήθηκε την έκθεση, επισημαίνει μεταξύ άλλων για την έκθεση της καλλιτέχνη:
Τα εκθέματα της Γεωργιάννας Νταλάρα, που παρακολουθούμε στην παρούσα έκθεσή της, χαρακτηρίζονται από συναισθήματα εμβάθυνσης και ενδοσκόπησης που ενορχηστρώνονται από βιωματικές δυνάμεις με τρόπο αρκετά συνεκτικό και συνοπτικό. Η περιγραφική αφήγησή της διαδραστικά κυοφορεί ένα ιδιότυπο λυρισμό απέναντι στη μυσταγωγία της γραφής. Ο αεικίνητος μικρόκοσμος και μακρόκοσμος της μαεστρίας τον οποίο μεταλλάσσει με διάθεση πιο συγκεκριμένη μαγεύει το κοινό. Η τεχνική της πάλλεται ενσαρκώνοντας κάθε ζωογόνα διαίσθηση. Κινούμενη η καλλιτέχνης αποκλειστικά στο πλαίσιο των απόλυτα προχωρημένων τάσεων και πέρα από αυτά, συμπληρώνει την υπόσταση των επιτευγμάτων της με ένα ατέρμονο πλήθος συμβόλων. Η πολλαπλή χρήση και η διύλιση της φόρμας, που ακολουθεί, συγκροτεί καταλυτικά έναν ειρμό διαπραγμάτευσης που οδηγεί με ακρίβεια στον δρόμο για την εκλεκτική ελευθερία. Διερευνητικά με εξευγενισμένο πνεύμα διεκδικεί κύκλους με απαράμιλλη διατύπωση, έκσταση και υπερβατική ώσμωση. Με αδιάπτωτες εντάσεις χαράζει τις μορφωτικές τιθασεύσεις που ενυπάρχουν στα φωτεινά σημεία μιας διευθέτησης που σταδιακά την επεκτείνει. Αναβιώνει αναφορές και συγκροτήσεις με πορείες και διαδρόμους της έφεσης. Η περιδιάβαση της δημιουργού με παρατήρηση και μελέτη εντείνει το αμέριστο ενδιαφέρον προς τις παραθέσεις που επισυνάπτει. Συνδέει εκδοχές που καλύπτουν τους ισχυρισμούς της επανατένισης με ατομική οπτική και συλλογική βαρύτητα της οντότητας. Παράλληλα επιτελεί υπαρξιακές διακρίσεις που ζωντανεύουν τις κωδικοποιήσεις με την ατέρμονη συνέχεια. Η επικράτηση της δεικτικής και ουσιαστικής αναπαράστασης, με καθαρά διακοσμητικά στοιχεία, συνυπάρχει επιδέξια με τις πολυκύμαντες αλληλουχίες τονίζοντας την αινιγματική διάταξη που διαθέτει η σύνθεση των πολυσήμαντων νοημάτων. Διατηρώντας αλληλένδετα και εφαπτόμενα τις πρέπουσες ισορροπίες, η έμπνευση και η σύλληψη εμπεριέχουν ένα υπέρτατο κρεσέντο αναφοράς με σκιαγραφικό και χρωματικό μορφισμό. Σταχυολογούνται καταβολές που ανάγονται στις πλήρεις εκφάνσεις της ωρίμανσης, στη γνώση του ενστίκτου και στις ζητήσεις που έντεχνα συμπληρώνουν μια εκτονωτική εκφραστικότητα. Οι σκέψεις των θεατών για τα έργα, εκτεταμένα και ανεξάντλητα, αντανακλούν με πλαστικότητα σε υπαίτιους χώρους απρόσμενους και μυστήριους που ωστόσο ενδυναμώνουν εμπεριστατωμένα και επεκτατικά την ανασυγκρότηση του επιδιωκόμενου και ελεγχόμενου ιδεατού αποτελέσματος.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στην ενδιαφέρουσα έκθεση που έχει τίτλο Art Saves the Planet και στην οποία τον συντονισμό έχει η πολιτικός επιστήμων Ευθυμία Δεληγιάννη ξετυλίγεται εκτενώς η προχωρημένη σύλληψη της Γεωργιάννας Νταλάρα που αναμφίβολα διαθέτει ευρηματικότητα.
Εγκαίνια: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, 20:00-22:00
Ωράριο: 9:00-14:00 και 18:00-23:00