Πόλεμος - Κατοχή - Αντίσταση 1940-1944: Εικαστικές και λογοτεχνικές μαρτυρίες

Πόλεμος - Κατοχή - Αντίσταση 1940-1944: Εικαστικές και λογοτεχνικές μαρτυρίες

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης [Σοφοκλή Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης] τιμώντας τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944) διοργανώνει την έκθεση Πόλεμος - Κατοχή - Αντίσταση 1940-1944: Εικαστικές και λογοτεχνικές μαρτυρίες από τις 7 έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μοναδικές χαρακτικές δημιουργίες διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως οι: Τάσος Αλεβίζος, Βάσω Κατράκη, Σπύρος Βασιλείου, Λεόντιος Πετμεζάς, Γιώργος Φαρσακίδης, Θωμάς Μώλος, Ρένα Ανούση-Ηλία, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Ορέστης Κανέλλης, Φώτης Μαστιχιάδης, Θεμιστοκλής Καρφάκης, Γιάννης Βρακάς, Γιάννης Γουρζής, Μίλτος Παντελιάς, Κατερίνα Θεοδώρου, Στέλιος Τσιμογιάννης.

Ο εικαστικός, κριτικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων Λεόντιος Πετμεζάς, που συμμετέχει στην έκθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων: Τα επιτεύγματα των αξεπέραστων στον χρόνο δημιουργών δένουν τα στοιχεία της ιστορικότητας με την πολιτική χροιά και την διαχρονική υφή. Συγκροτούν μια ορατή ιδεολογική ενότητα που αφορά την οπτική προσέγγιση της απεικόνισης και τη διάσταση της απόδοσης. Οι καλλιτέχνες ενδυναμώνουν τις περιγραφές και τις αναγνώσεις της μνήμης με εμβαθύνσεις, με συγκινησιακά και φορτισμένα βιωματικά σύμβολα που είναι τοποθετημένα με αναγνωρίσιμη και αντικειμενική ανασύνθεση σε αντανακλάσεις της φορμαρισμένης διάταξης. Ανασυντάσσουν άμεσα γνώριμες εικονογραφημένες συνταγές με την παρέμβαση των προσθετικών διαβαθμίσεων και των αποκαλυπτικών διαδικασιών. Προβάλλουν με κινητικότητα την παλμικότητα μιας οικείας για την σύγχρονη Ελλάδα συγκεκριμένης εποχής και περιόδου. Τα μονοδιάστατα χρώματα και η σχεδίαση των αφηγημάτων διαμορφώνουν νέα επίπεδα συνειρμών και προσανατολισμών. Σε όλα τα εκθέματα η ευαισθησία της γνώσης διαδέχεται την θεματική υπόσταση και εμμένει με βαρύτητα στην ισορροπία της ακρίβειας. Κάθε έργο σηματοδοτείται από τις τις θέσεις των ορίων συνοχής. Με σταθερότητα μετατρέπεται σε γήινο ορόσημο και πρόσημο. Εξωτερικεύει ό,τι συνδέεται με τη ζώνη και την ταυτότητά της έμπνευσης. Τροφοδοτεί και αναπαράγει εικονολογικά και εννοιολογικά τα –επίκαιρα πάντα– πανανθρώπινα οράματα που υπήρχαν και υπάρχουν. Εμπεριέχει καταστάσεις που αξίζει να συνδιαλέγονται με το κοινό. Ο προβληματισμός που υπάρχει πάνω στην ιστορία του τόπου μας, θέτει θεάσεις σε δείκτες που συντονίζονται από τα καίρια ερεθίσματα.

Τα μοναδικά έργα της έκθεσης προέρχονται από την συλλογή νεοελληνικής χαρακτικής του Χ. Λεοντιάδη και από τις συλλογές του Μουσείου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 9 Οκτωβρίου 2024 στις 18:00 στον χώρο του Μουσείου.
Για κάθε πληροφορία επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2109901400.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11:00-14:00 και 17:00-21:00