Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η Μαρία Πορταράκη και η Μέθεξη

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Μαρίας Πορταράκη, Μέθεξη, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μαρία Πορταράκη: Η ιδέα μου ήρθε απροσδόκητα, μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου, που τα συναισθήματα ήταν τόσο έντονα, που δεν χωρούσαν μέσα μου, και έψαχναν διέξοδο μέσα στις λέξεις.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Π.: Το βιβλίο μου, όσο περίεργο και αν ακουστεί, γραφόταν παντού. Στη δουλειά, στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο, με τον καφέ, το φαγητό, ακόμα και στον ύπνο μου. Μα κυρίως κάθε λεπτό γραφόταν και από μια σελίδα μέσα μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Π.: Η «Μέθεξη» ολοκληρώθηκε σε έξι μόλις μήνες και ήταν πανέτοιμη να ξεκινήσει το ταξίδι της. Θα την χαρακτήριζα παιχνίδι της ζωής και της μοίρας. Αγάπησα τα έντονα συναισθήματα των σελίδων αυτών, την ανάγκη τη δική μου, μέσω των ηρώων μου, να βρουν την αλήθεια και να δικαιωθούν, αλλά και τις ανατροπές που μπορεί να κρύβει το επόμενο λεπτό της ζωής.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Π.: Η Λένια, η Νεφέλη και ο Αχιλλέας είναι οι κεντρικοί ήρωες αυτής της ιστορίας. Ο καθένας τόσο διαφορετικός μα και τόσο ίδιος. Ο ένας στη Βενετία, ο άλλος στη Κρήτη και ο άλλος στην Αθήνα. Η ζωή, όμως, βρήκε τον τρόπο να τους φέρει κοντά και να αποκαλύψει μεγάλες αλήθειες, που θα άλλαζαν όλη τους τη ζωή. Παράξενο παιχνίδι η ζωή και οι ήρωες τα πιόνια της. Βασικό μήνυμα, το υπόβαθρο πίσω από τις πράξεις μας. Όσα πράττουμε, έχουν τον λόγο τους.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Π.: Το βιβλίο αυτό θα προσφέρει σε κάθε αναγνώστη τη λύτρωση που εκείνος επιθυμεί, διαβάζοντας τη λέξη τέλος. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Να μπορέσει ο καθένας να φτάσει στη δική του λύτρωση.

Αγαπάτε...
Μ.Π.: Αγαπώ τη ζωή, φοβάμαι τον θάνατο, είτε αυτός είναι ψυχικός είτε σωματικός και αγωνιώ για όσα δεν περνάνε από το χέρι μου και δεν μπορώ να καθορίσω την εξέλιξή τους. Θέλω να μπορέσω να αλλάξω τα πάντα μια μέρα και να τα χτίσω από την αρχή.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Π.: Πρέπει να διαβάσετε τη «Μέθεξη» γιατί θα σας βοηθήσει να δείτε μια άλλη πλευρά του εαυτού σας, η οποία θα σας δείξει πως όλοι είμαστε κακοί στην ιστορία κάποιου, ανάλογα με το ποιος την αφηγείται.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Π.: Μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε συνεργαζόμενα στην Κύπρο. Επίσης, μπορείτε να το παραγγείλετε και απευθείας από την σελίδα του εκδοτικού.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Π.: Το χρώμα που μου ταιριάζει είναι το μέτριο γκρι. Αν και στη ζωή δεν μου αρέσουν τα μέτρια, αυτό το χρώμα εκφράζει τα σκαμπανεβάσματα της ψυχοσύνθεσής μου.

Ποια μουσική;
Μ.Π.: Από μουσική μου ταιριάζει η έντεχνη.

Ποιο άρωμα;
Μ.Π.: Το άρωμα της βροχής και το συναίσθημα της ταραχής.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Π.: Κάθε βιβλίο που διαβάζω, ανεξάρτητα από το πόσο καταλήγει να μου αρέσει, επηρεάζει τη συγγραφική μου ταυτότητα και προσφέρει στην πένα μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Π.: Όσο περίεργο και αν ακουστεί, οι ήρωες μου μπορούν να με επηρεάσουν και καμιά φορά είναι οι ίδιοι που ορίζουν τη συνέχεια, καθώς είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί μέσα μου, με ανάγκες και συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί ένας ήρωας να μου είναι μισητός και να θέλω το χειρότερο για εκείνον, όμως, οφείλω να τον αφουγκραστώ και να ταυτιστώ μαζί του για να τον κατευθύνω εκεί που αποζητά.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Π.: Για να γράψει κάποιος χρειάζεται έντονη φαντασία, αλλά και εμπειρία. Όσο πιο πολύ γράφεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι, αρκεί να μην καταλήξεις να γίνεις γραφικός.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Π.: Την επιτυχία σε ένα βιβλίο την καθορίζουν πολλά. Από το εξώφυλλο, την περίληψη, την ιστορία έως την τιμή, την προώθηση και τις κριτικές.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Π.: Στο βιβλίο της ζωής μου, θα έδινα τον τίτλο: «Από στάχτη φωτιά…».

Μέθεξη, Μαρίας Πορταράκη

Η Μαρία Πορταράκη απάντησε στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της Μέθεξη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Μια λάθος φυλακή, ένα ματωμένο παρελθόν και οι συγκυρίες φέρνουν τη Νεφέλη, τη Λένια και τον Αχιλλέα μπροστά σε βαθιά κρυμμένες αλήθειες. Αυτόνομα βήματα ζωής τούς οδηγούν στα Χανιά. Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει με μανία...
Αλήθειες ικανές να αλλάξουν όλα τους τα δεδομένα. Μια παράνομη υιοθεσία, ένα κρυμμένο μυστικό, ένας τρελός έρωτας και ένας φόνος επιβίωσης, ικανός να στιγματίσει ψυχές.
Η κατάληξη; Για άλλους λύτρωση και για άλλους τιμωρία. Παράξενο παιχνίδι η ζωή και οι ήρωες τα πιόνια της...
Σημείωμα συγγραφέα:
Είμαι η Μαρία και είμαι τριάντα τριών ετών. Δεν ήμουν πάντα η Μαρία που είμαι σήμερα και αυτό το δεύτερο άτομο το αγαπώ περισσότερο. Δεν θα πω το κλασικό πως γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αν και είναι μια από τις αλήθειες μου. Θα πω πως γράφω σε κάθε στιγμή που με κατακλύζουν συναισθήματα. Μεγάλωσα και ζω στο Λαύριο. Μακριά από τη φασαρία της πόλης και είναι από τα λίγα της ζωής μου που δεν άλλαξα. Θέλω να ασχολούμαι διαρκώς με κάτι και μισώ τις άδειες μέρες. Θαυμάζω την εξέλιξη και τη διαρκή ανησυχία. Όνειρό μου, να αποτυπώσω σε σελίδες κάθε μικρή και μεγάλη ιστορία ψυχής, για να αποκτήσουν χρώματα, εικόνες και ζωή.

Διεκδικήστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 27 Νοεμβρίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη