Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Μαριονέτες

Μαριονέτες, Ελένης Χριστοφοράτου

Στο σημερινό μας άρθρο, φίλοι μου, θα συνταξιδέψουμε στα μονοπάτια της αστυνομικής λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, θα περιηγηθούμε στην πλοκή του βιβλίου Μαριονέτες της συγγραφέως Ελένης Χριστοφοράτου. Ένα βιβλίο 216 σελίδων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα –τον Ιούνιο του 2024–, και το οποίο μου προκάλεσε τόσο ενδιαφέρον η ροή του, ώστε ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του σε κάτι λιγότερο από δύο μέρες.

Μα πριν ξεκινήσουμε, ας μάθουμε κάποια στοιχεία για την συγγραφέα Ελένη Χριστοφοράτου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία. Έχει στην κατοχή της αρκετές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς πεζογραφίας, ποιήσεως και θεάτρου. Έργα της είναι τα εξής: Ανακύκλωση (συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις Άπαρσις), Επίγειος θεός (συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις Όστρια), Game Over (νουβέλα μυστηρίου, εκδόσεις Ωρίωνας), Ηχόχρωμα (ποιητική συλλογή, δωρεάν κυκλοφορία στο διαδίκτυο) και Χαρτοπόλεμος (ποιητική συλλογή, δωρεάν κυκλοφορία στο διαδίκτυο). Επίσης, ποιήματα και κείμενά της φιλοξενούνται σε συλλογικά έργα, όπως: Ποιητική ανθολογία Ελικών (εκδόσεις Momentum), Ιστορίες στα όρια (εκδόσεις Παράξενες Μέρες), Έγκλημα στο χωριό (εκδόσεις OpenBook), Ιστορίες διαδικτύου, τα πρώτα 20 διηγήματα του 2011 (εκδόσεις Artspot) κ.ά.

Επιστρέφοντας στο βιβλίο Μαριονέτες, η συγγραφέας καταφέρνει μέσ' από τα 18 κεφάλαια του μυθιστορήματός της να μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Η περιήγησή μας ξεκινά γνωρίζοντας την Νεφέλη. Μια γυναίκα που γίνεται στόχος ενός αθέατου ατόμου που την παρακολουθεί σε κάθε της κίνηση. Ακόμη κι όταν βρίσκεται μόνη στο σπίτι. (Χμ, μήπως όμως αυτό δεν είναι αλήθεια και όλα συμβαίνουν στο μυαλό της;) Επίσης, γνωρίζουμε την κακοποιημένη Μυρτώ, που δεινοπαθεί στα χέρια του βίαιου, χειριστικού και σαδιστή συζύγου της. Και πέραν αυτού κουβαλά στην ψυχή της και τον ξαφνικό χαμό της κόρης της. Ένα γεγονός που της έχει πραγματικά καταστρέψει τη ζωή. Μάλιστα, λόγω αυτού του σοκ, δείχνει να υποφέρει από αμνησία. (Ή τελικά συμβαίνουν όλα στη φαντασία της;)
Παράλληλα, ο άγνωστος που παρακολουθεί την Νεφέλη, αρχίζει να της τηλεφωνεί και να της αφήνει αινιγματικά μηνύματα, δίνοντάς της έτσι την εντύπωση πως αν καταφέρει να τα λύσει, τότε θα αποκτήσει κάποιες απαντήσεις στα «γιατί;» που την τυραννούν. Αφού δεν βρίσκει άκρη, απευθύνεται στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Δάννη Δελλή. Ωστόσο, ακόμη και αυτός δυσκολεύεται στην επίλυση της κατάστασης που περνά.
Συγχρόνως, η Μυρτώ βιώνει κάθε μέρα και περισσότερες επώδυνες και αλλοπρόσαλλες καταστάσεις. Κι αυτό γιατί όσα θεωρούσε δεδομένα, την επόμενη στιγμή ανατρέπονται, θαρρείς ότι το παρόν και το παρελθόν παίζουν μαζί της.
Κι όσο αταίριαστες κι αν φαίνονται οι παραπάνω ιστορίες, αποδεικνύεται πως με κάποιο τρόπο, αυτές οι δύο γυναίκες, συνδέονται...

Στη συνέχεια προστίθενται και νέοι χαρακτήρες. Όπως η διαβολική μπέιμπι σίτερ Χάιδω, ο υποψιασμένος Άρης, η ψυχολόγος Κατερίνα, η Μαρία και τόσοι όλοι κατά την εξέλιξη. Μα πάνω απ' όλους στέκει η 49χρονη αστυνόμος Λένα Βεκρή, με το τραυματικό, ερωτικό παρελθόν και την έφεση να λύνει με την παρατηρητικότητά της κάθε μυστηριώδες έγκλημα.

Ο τρόπος γραφής της συγγραφέως, με σύντομες –κατά κανόνα– και περιεκτικές προτάσεις, που εξάπτουν τη φαντασία, θεωρώ πως είναι ο ιδανικός για τη συγγραφή αστυνομικού βιβλίου. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται ευκολότερα ο αναγνώστης τα στοιχεία που του δίνονται, συμμετέχοντας έτσι και ο ίδιος στα γεγονότα που εξελίσσονται στις σελίδες του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με ανατροπές και κινηματογραφικές σκηνές, που μας κάνει μάρτυρες σε απρόσμενες αποκαλύψεις. Και εννοείται πως φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, η συγγραφέας απαντά σε όλα τα ερωτήματα που συνοδεύουν τους ήρωες της ιστορίας της.

Εφόσον έχετε διαβάσει το βιβλίο Μαριονέτες, θα περιμένω με χαρά τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.
Σας εύχομαι όμορφα αναγνωστικά ταξίδια!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Επίσης:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη