Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Κριστέλλα

Φωτογραφίες για την παράσταση «Κριστέλλα»

Μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων, το διήγημα της Μαρίας Τσιμά σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ομάδας ΠΡΟΖΑc, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου 104, για 8 μόνο παραστάσεις.

Λίγα λόγια:
Μέσα από την αφήγηση της Κριστέλλα ξεδιπλώνεται μια ιστορία ενηλικίωσης σε έναν τόπο πιο ξένο απ' όσο ξένο σε βλέπουν οι άλλοι. Η Κριστέλλα μεγαλώνει στην Αθήνα. Στο Παγκράτι. Η μητέρα της, τις περισσότερες ώρες λείπει. Φροντίζει έναν ηλικιωμένο. Φροντίζει για την κόρη της. Δεν θέλει να της λείψει τίποτα. Μόνες τους. Όπως όταν έφυγαν από την Αλβανία για ένα καλύτερο μέλλον. Η Κριστέλλα μεγαλώνει, σπουδάζει, διασκεδάζει, ερωτεύεται, ζει. Δεν είναι πια μόνη. Μόνος γίνεσαι κανένας.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Πώς κοιμάται ο χρόνος;
Ίσως με ένα νανούρισμα.
Ίσως με τον ήχο της θάλασσας.
Ίσως επιπλέει σαν μια σακούλα στο νερό.
Ίσως ξεβράζεται σε μια στεριά γεμάτη μπουκάλια με λέξεις όπως ρίζα, μετανάστευση, μνήμη, απώλεια, περιθώριο, έρωτας, στερεότυπα, μόχθος, μοναξιά, ασφυξία, έμφυλη βία, γυναικοκτονία.
Ή ίσως δεν κοιμάται ποτέ.
Η Κριστέλλα μπαίνει στο δωμάτιο. Ακουμπάει την πλάτη της στον τοίχο, λύνει την αλογοουρά. Αν υπήρχε δε θα άνοιγε ποτέ αυτή την κάμαρα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Ομάδα ΠΡΟΖΑc
Σημείωμα Μαρίας Τσιμά:
Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που συναντάς στη διαδικασία της διδασκαλίας. Υπάρχουν και κάποια που το ταλέντο, η ενέργεια, το ήθος και η φαντασία τους σε καθηλώνουν γιατί αφοσιώνονται στην τέχνη με τρόπο ειλικρινή, βαθύ και ανθρώπινο. Πνεύματα ανήσυχα και ποιητικά. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα που επέλεξαν την «Κριστέλλα» γιατί οι νέοι ψάχνουν την αλήθεια με λύσσα.
Μαρία, Παναγιώτη, Νίκο, Παύλο, Νεφέλη, Νατάσα και Αλίκη δίνετε στην «Κριστέλλα» τη δυνατότητα να μιλήσει για τη βία, τον ρατσισμό και την κακοποίηση και να μας κοιτάξει στα μάτια. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι καλή αρχή στην ομάδα ΠΡΟΖΑc.
Ταυτότητα:
Κείμενο: Μαρία Τσίμα
Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία*: Ομάδα ΠΡΟΖΑc
Πρωτότυπη μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Σκηνογραφία: Αγγελική Βασιλοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Φωνητική διδασκαλία: Γιούλη Καρναχωρίτη
Σχεδιασμός αφίσας / Artwork / Trailer: Κωνσταντίνος Σελλάς
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Κάλμπαρης
Φωτογραφίες / Βίντεο: Πέτρος Πουλόπουλος
Παραγωγή: Ison Theatre Productions
Eπικοινωνία: Νατάσα Παππά

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος Παπαχρήστου, Νεφέλη Τζεβελέκη, Νατάσα Τσαμπά, Αλίκη Χολέβα

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 στο Θέατρο 104 [(Ευμολπιδών 41, Αθήνα, 2103455020] κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30
Διάρκεια: 70'

* Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από το έργο Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις της Ornela Vorpsi καθώς και πρωτότυπα κείμενα των ηθοποιών.
Το βραβευμένο διήγημα Κριστέλλα της Μαρίας Τσιμά περιλαμβάνεται στη συλλογή θεατρικών μονολόγων Ίσια δικαιώματα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στερέωμα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη