Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ιάκωβος Ψαρράς

Ο Ιάκωβος Ψαρράς στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αθάνατη πολυαγαπημένη»

Γεννήθηκε στη Νάξο το 1936. Η φωτογραφία (του σημαντικού φωτογράφου Elite) είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αθάνατη πολυαγαπημένη» (του Γιώργου Ρούσσου, θέατρο Όρβο, 1965-1966).

Αταύτιστες φωτογραφίες του Ιάκωβου Ψαρρά

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εδώ αταύτιστες φωτογραφίες του ηθοποιού από το 1963.

Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Πέθανε στις 21 Νοεμβρίου 2006. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (21/3/1975).

Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ένα-Light»

Πρωτοεμφανίστηκε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 1956-1957 για να επιστρέψει σε αυτό από το 1976 ως το 2000 συμμετέχοντας σε πάνω από πενήντα παραστάσεις. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ένα-Light» (17/1/1990).

Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Εικόνες»

Ενδιάμεσα συνεργάστηκε με τους θιάσους Κώστα Μουσούρη, Γιώργου Παπά, Έλλης Λαμπέτη κ.ά. καθώς και με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Εικόνες» (14/11/2004).

Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση «Βάκχες» (Εθνικό Θέατρο, καλοκαίρι 1985)Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (Εθνικό Θέατρο, 1992-1993)

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Άρματος Θεάτρου (1964) και βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στις φωτογραφίες, αναγνώσεις και συνεντεύξεις Τύπου για τις παραστάσεις «Βάκχες» (Εθνικό Θέατρο, καλοκαίρι 1985) και «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (Εθνικό Θέατρο, 1992-1993).

Screenshot από την ταινία «Ο γίγας της Κυψέλης»

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 23 ταινίες, με πρώτη «Το ταξίδι» (1962) και τελευταία τη «Σκόνη που πέφτει» (2004). Το screenshot είναι από την τρίτη του εμφάνιση («Ο γίγας της Κυψέλης», 1968).

Εξώφυλλα βιντεοταινιών με τον Ιάκωβο Ψαρρά

Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 6 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές κυρίως σε πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά έκανε και γκεστ εμφανίσεις: «Μαντάμ Σουσού» (ΥΕΝΕΔ, 1972-1973), «Οι δίκαιοι» (ΥΕΝΕΔ, 1974-1976), «Τα λιονταράκια» (ΕΡΤ1, άνοιξη 1985), «Το σόι μας» (MEGA, 1992-1993), «Alma libre» (MEGA, 2001-2002) κ.ά. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (20/7/1973 και 27/10/1977 αντίστοιχα).
Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή του στη σειρά «Από την κωμωδία στο δράμα» (36/1976 και 29/7/1976 αντίστοιχα).

Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Ο Ιάκωβος Ψαρράς σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Επίσης συμμετείχε σε πάνω από τριάντα εκπομπές του «Θεάτρου της Δευτέρας» και συναφών θεματικών επεισοδίων (1972-1995). Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών «Ντομινό» και «Επίκαιρα» (28/4/1972 και 15/4/1976).

«Μνήμες» Ιάκωβου Ψαρρά και «Το ματς» του Γιώργου Μανιώτη

Έγραψε τις συλλογές ποιημάτων «Μνήμες» (Αθήνα: Κέδρος, 1978) και «Αλογάκι από ευκάλυπτο» (Αθήνα: [χ.ό.], 2006) ενώ φωτογραφία του βρίσκουμε στο εξώφυλλο του βιβλίου του Γιώργου Μανιώτη «Το ματς» (Αθήνα: Κέδρος, 1978).

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Ιάκωβο Ψαρρά

Η σημαντική αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 4 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, τα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από το προσωπικό μου αρχείο.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Οι φωτογραφίες των βιντεοκασετών βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη