Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Γιάννης Φύριος και Πόλα Φύριου

Γιάννης Φύριος

Ο Γιάννης Φύριος γεννήθηκε στην Άνδρο το 1914 και σπούδασε υποκριτική στην δραματική σχολή του Διονύση Δεβαρη –ενός σημαντικού ηθοποιού που είχε συνεργαστεί πολλές φορές με τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Κ. Χρηστομάνο.

Ο Γιάννης Φύριος ήταν καρατερίστας και από νεαρή ηλικία επωμιζόταν αυτούς τους ρόλους. Η θεατρική του πορεία ήταν μεγάλη και πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση με τον θίασο της Ηώς Παλαιολόγου και του Σπ. Πατρίκιου στο θέατρο Παγκρατίου. Στη συνέχεια ακολούθησε η συνεργασία του με τον κορυφαίο Έλληνα κωμικό ηθοποιό Βασίλη Αργυρόπουλο η οποία κράτησε δύο χρόνια, από το 1938 μέχρι το 1940. Μετά από συνεργασία του με τον Αργυρόπουλο ακολουθεί η συμμετοχή του σε συνεταιρικό θίασο νέων στα Ταμπούρια του Πειραιά όπου πήρε μέρος σε πλήθος έργων. Σε αυτόν το θίασο συνεργάζονται οι νέοι, τότε, ηθοποιοί που αργότερα θα αποτελέσουν μονάδες για το ελληνικό θέατρο, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Γιάννης Αργύρης, ο Αδαμάντιος Λεμός, η Τζόλυ Γαρμπή κ.α.

Την θεατρική περίοδο 1942-1943 συνεργάζεται με τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης που στεγάζεται στο θέατρο Αλίκης.
Μετά την απελευθέρωση (1944) περιοδεύει με θιάσους του Μάριου Παλαιολόγου, του Περικλή Χριστοφορίδη, του Νικήτα Πλατή.
Το 1953 συνεργάζεται με την Μακεδονική Σκηνή του Ιακ. Λεβεσιάνου στο θέατρο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, στο έργο του Γεωργίου Ρούσου Ο πρωτευουσιάνος ερμηνεύοντας τον ρόλο του Μανωλιού.
Το 1954 συγκροτεί θίασο με τη σύζυγό του ηθοποιό Πόλα και με τον Αγγ. Αϊβαλιώτη παρουσιάζοντας κυρίως ελληνικές κωμωδίες στην επαρχία και στην Αθήνα. Ο θίασός τους κράτησε μέχρι το 1960.

Το 1960 στο Εθνικό Θέατρο, θα συνεργαστεί με τον διακεκριμένο σκηνοθέτη του θεάτρου Αλέξη Σολομό στην αριστοφανική κωμωδία Αχαρνής (μέλος του Χορού). Θα μείνει στο Εθνικό Θέατρο για τέσσερα χρόνια.
Από το 1962 θα ιδρύσει μαζί με την σύζυγό του το Παιδικό θέατρο Αθηνών, με παραστάσεις στην Αθήνα και σε διάφορα προάστια.
Το 1962 συνταξιοδοτήθηκε, συνέχισε όμως να εργάζεται στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Έκλεισε την πλούσια θεατρική του σταδιοδρομία με τον θίασο της Ξένιας Καλογεροπούλου στην κωμωδία του Φεϊντό Ψύλλοι στ' αφτιά, που κράτησε δύο συνεχείς περιόδους, από το 1984 μέχρι το 1986.

Κινηματογράφος
Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία Μαύρη γη το 1952. Ακολούθησαν: Ανοιχτή θάλασσα, Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο, Κόκκινα φανάρια, Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας, Φαφλατάς, Αέρα! Αέρα! Αέρα! Ξεχωριστή η ερμηνεία του στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου Ο θίασος στον ρόλο του ακορντεονίστα, το 1975, ενώ με τον σπουδαίο σκηνοθέτη θα λάβει μέρος και στις ταινίες του Τοπίο στην ομίχλη και Το βλέμμα του Οδυσσέα.

Στην τηλεόραση πήρε μέρος στην ένδοξη σειρά Μεθοριακός Σταθμός (για πέντε χρόνια). Στην Θέμις έχει κέφια (σε σενάριο του Δημήτρη Ψαθά και σε σκηνοθεσία του Μήτσου Λυγίζου), στον Γιούγκερμαν και στους Πάνθεους με σκηνοθέτη τον Βασίλη Γεωργιάδη. Από τις τελευταίες του δουλειές στην τηλεόραση, ως γκεστ: Οι τρεις χάριτες, Οι μεν και οι δεν, Κωνσταντίνου και Ελένης, Παππούδες εν δράσει, Η τράπεζα, Το καφέ της Χαράς, Πενήντα πενήντα.

Ο Γιάννης Φύριος ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή θεατρικών έργων που παρουσίασε με τον θίασό του ενώ έχει διασκευάσει για το θέατρο πολλά ξένα λογοτεχνικά έργα: Νανά του Εμίλ Ζολά κ.α.

Υπήρξε δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών.
Υπήρξε ένας ηθοποιός που κατάφερνε πάντα να ξεχωρίζει και να μένει στη μνήμη του θεατή, είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο, είτε στην τηλεόραση. Γεννημένος καρατερίστας εμπλούτιζε με την παρουσία του τον ρόλο και το συνολικό αποτέλεσμα.

Ο Γιάννης Φύριος έφυγε από τη ζωή το 2007.

Πόλα Φύριου

Η Πόλα Φύριου [Πολύτιμη Κοντολέοντος] γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά και ήταν κόρη των ηθοποιών Μάρθας και Αλέξανδρου Κοντολέοντος και αδελφή της ηθοποιού της μουσικής σκηνής Μίρκας Δόξα-Κοντολέοντος.

Έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1948 και το 1949 παντρεύτηκε τον Γιάννη Φύριο. Από το 1954 και μέχρι το 1960 ίδρυσαν και λειτούργησαν τον θίασο Αϊβαλιώτη - Φύριου και από το 1962 το Παιδικό θέατρο Αθηνών.

Στον κινηματογράφο: Γυναίκες δίχως άντρες, Μήνας του μέλιτος κ.α.

Στην τηλεόραση συνεργάστηκε στενά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη.

Η Πόλα Φύριου-Κοντολέοντος έφυγε από τη ζωή το 2013.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Οι πληροφορίες καθώς και οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη