Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Δύο μύθοι μια φορά...

Δύο μύθοι μια φορά..., Θάνου Καλλίρη και Κυριακής Φραγκουλοπούλου

Το σημερινό παιδικό βιβλίο σε έμμετρο ύφος, έχει να μας μάθει πολλά. Παρέα με τις κυρίες της ιστορίας Αριάδνη και Λόλα, αλλά και τους Θησέα, Δαίδαλο, Ίκαρο, Αιγέα, Μίνωα και φυσικά τον θρυλικό Μινώταυρο, θα κάνουμε ένα όμορφο ταξίδι στην αγαπημένη μας ελληνική μυθολογία.

Θα σας διηγηθώ λοιπόν μια ιστορία, με σταθμούς την πόλη Αθήνα και το νησί Κρήτη.

Κάποτε, ζούσε ένας ξακουστός τεχνίτης με κοφτερό μυαλό που τον έλεγαν Δαίδαλο. Όταν η φήμη του έφτασε στα αφτιά του σπουδαίου βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, τον κάλεσε στο παλάτι του για να του χτίσει μια φυλακή για τον Μινώταυρο, που ήταν ένα τέρας μισό άνθρωπος και μισό ταύρος. Ο Δαίδαλος σκέφτηκε πολύ και δημιούργησε στα χαρτιά τον περίφημο λαβύρινθο, όπου εργάτες δούλευαν σκληρά για πολύ καιρό και ολοκλήρωσαν το έργο του που όμοιό του δεν υπήρχε. Όλο αυτό το διάστημα, ο Δαίδαλος, αγάπησε την Κρήτη, παντρεύτηκε, έκανε έναν γιο, τον Ίκαρο, και αποφάσισε να μείνει εκεί για πάντα.

Στην Αθήνα, την ίδια εποχή, ζούσε ο βασιλιάς Αιγέας και ο γιος του Θησέας. Να σας θυμίσω ότι η Αθήνα κάθε χρόνο έστελνε στην Κρήτη ένα καράβι με νέες και νέους, τροφή για τον Μινώταυρο μιας και στον αναμεταξύ πόλεμο των δύο πόλεων είχε επικρατήσει η Κρήτη.
Στο καράβι με τα μαύρα πανιά, που ξεκίνησε από την Αθήνα, αυτή τη φορά ήταν και ο Θησέας που έδωσε υπόσχεση στον πατέρα του να γυρίσει πίσω νικητής και λευκά πανιά να οδηγούν το καράβι στο ταξίδι της επιστροφής.
Φτάνοντας στο νησί ο Θησέας έκανε πολύ καλή εντύπωση στην όμορφη και ενάρετη κόρη του βασιλιά Μίνωα, την Αριάδνη, όπου η τελευταία ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Λόλας για να μεσολαβήσει για τη γνωριμία τους. Αφού συναντήθηκαν και αντάλλαξαν λόγια αγάπης, η Αριάδνη προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Θησέα για να καταφέρει να βγει ζωντανός από τον Μινώταυρο. Με την πολύτιμη και καθοριστική συμβουλή του Δαίδαλου, η Αριάδνη έδωσε στον αγαπημένο της κλωστή, τον ξακουστό μίτο, με σκοπό να καταφέρει αφού σκοτώσει το τέρας, να επιστρέψει πίσω ακολουθώντας το ξετυλιγμένο κουβάρι.
Το σχέδιο στέφτηκε με επιτυχία και οι δυο νέοι έφυγαν κρυφά από όλους από την Κρήτη με προορισμό την Αθήνα. Ο Μίνωας σαν το έμαθε, κατάλαβε ότι μονάχα με τη βοήθεια του Δαίδαλου κάποιος θα μπορούσε να βρει την έξοδο του λαβύρινθου και έστειλε τη φρουρά του να τον βρουν και να τον φυλακίσουν μαζί με τον αγαπημένο του γιο Ίκαρο.
Είπαμε όμως ότι ο Δαίδαλος ήταν τετραπέρατος, τόσο που κατάφερε να δώσει λύση και να βγει από τη φυλακή του. Έφτιαξε κέρινα φτερά για εκείνον και τον Ίκαρο και δραπέτευσαν πετώντας! Τα νιάτα βέβαια είναι παρορμητικά και ενθουσιάζονται εύκολα, κάτι που στοίχησε στον Ίκαρο και δεν κατάφερε να πατήσει ξανά στη στεριά.

Αλλά, μη νομίζετε ότι έζησαν και οι υπόλοιποι καλά και εμείς καλύτερα, όπως στα παραμύθια!
Ο Θησέας και η Αριάδνη έζησαν χωριστά, μιας και ανάμεσά τους μπήκε ο ζαβολιάρης θεός Διόνυσος και έσπειρε τη διχόνοια, μα και για τον Αιγέα τα νέα δεν είναι ευχάριστα, γιατί ο γιος του Θησέας ξέχασε την υπόσχεση που έδωσε στον πατέρα του και το πλήρωσε με δάκρυα.

Δεν θα αναφέρω κάτι περισσότερο. Σας είπα σχεδόν τα πάντα, μόνο και μόνο για να σας παροτρύνω!

Αγαπητοί γονείς, φίλοι ή και συγγενείς, σας προτείνω να δωρίσετε το βιβλίο στα παιδιά, να καθίσετε μαζί τους να το ξεφυλλίσετε, να θαυμάσετε την όμορφη εικονογράφηση και να διαβάσετε ιστορίες από τη μυθολογία που τόσο πολλά μπορούν να τους προσφέρουν. Χαρακτήρες πολύκροτοι, έξυπνοι, δοτικοί μα και άλλοι ύπουλοι και φθονεροί, μας περιμένουν να τους διαβάσουμε, να τους σχολιάσουμε και να μάθουμε τα κατορθώματά τους.

Θα τολμήσω να πω ότι διάβασα ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς του βιβλίου:
Ο Θάνος Καλλίρης είναι τραγουδιστής, μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός. Γεν­νήθηκε στην Αθήνα το 1962. Έχει ένα γιο, τον Τίτο, και μια κόρη, τη Δέσποινα. Όταν απολύθηκε από τον στρατό δημιούργησε μαζί με τον Βασίλη Δερτιλή το συγκρότημα BANG. Το 1987 εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον μουσικό διαγωνισμό της EUROVISION με το τραγούδι «ΣΤΟΠ» και κατέλαβαν την 10η θέση. Από το τέλος του 1991 και μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 9 προσωπικούς δίσκους και πολλά singles που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, ενώ του έχουν απονεμηθεί πολλοί χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι. Η διασκευή του Τον νου σου κύριε οδηγέ θεωρείται 10η καλύτερη διασκευή όλων των εποχών στην ελληνική δισκογραφία σύμφωνα με την IFPI. Έχει γράψει τη μουσική για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και σίριαλ, έχει τραγουδήσει ή και συνθέσει δεκάδες διαφημιστικά για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έχει «δανείσει» τη φωνή του σε μεταγλωττισμένες ταινίες και σειρές. Είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε πρόεδρος για τρία συνεχή χρόνια του φιλανθρωπικού συλλό­γου «Το χαμόγελο του παιδιού».

Η Κυριακή Φραγκουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Νάξο. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, τη Ζωή-Ιωάννα και τον Γεράσιμο. Σπούδασε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2003. Αγαπάει τα παραμύθια και έχει γράψει πολλά παιδικά θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παιχτεί σε σχολικές γιορτές.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
Εικονογράφος: Νίκος Γιαννόπουλος
Για παιδιά ηλικίας από 3 έως 7 ετών.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ένας μίτος και δύο κέρινα φτερά μας ταξιδεύουν στα χρόνια τα παλιά!
Πώς μπλέκονται δύο αγαπημένοι μύθοι στην αγκαλιά της Κρήτης;
Πώς βρέθηκε ο ξακουστός τεχνίτης Δαίδαλος στο βασίλειο του Μίνωα;
Τι σχέση έχει ένα κουβάρι με τον τρομερό Μινώταυρο;
Πώς βοήθησε η πανέμορφη Αριάδνη τον γενναίο Θησέα να βγει από τον λαβύρινθο;
Πώς κατάφεραν ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος να πετάξουν ψηλά ίσαμε τον Ήλιο;
Από πού πήρε το όνομά του το Αιγαίο Πέλαγος;
Ποια είναι, τέλος πάντων, αυτή η Λόλα, η κουτσομπόλα;

Ένα πρωτότυπο ταξίδι στην ελληνική μυθολογία, μέσα από μια πανέξυπνη και διασκεδαστική απόδοση σε έμμετρη γραφή, που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με δύο διάσημους μύθους, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τη γλωσσική τους ανάπτυξη και εξάπτει τη φαντασία τους!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη