Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η Μαρία Κέιτζ και η Άννα

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Μαρίας Κέιτζ «Άννα» και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μαρία Κέιτζ: Η ιδέα του βιβλίου μού ήρθε από το όνομα Άννα που γράφεται και από τις δύο μεριές για να τονίσω ότι όλοι μας έχουμε την καλή μας και την κακή μας πλευρά.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Συνήθως γράφω στο σπίτι όταν λείπουν όλοι.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Κ.: Περίπου οχτώ με δέκα μήνες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Κ.: Αγάπη και μίσος.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Κ.: Η ηρωίδα παλεύει ανάμεσα στο κακό και το καλό για να επικρατήσει εκείνο που στο τέλος θα την λυτρώσει.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Τη δυνατότητα να μπορώ να δώσω ένα τέλος αποδεκτό από τους αναγνώστες.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Κ.: Εκείνη, που αδύναμη μπροστά στα γεγονότα παραδίδεται στο τέλος της αλλά κατά βάθος ξέρει πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Κ.: Το βιβλίο είναι ένας τρόπος για να ονειρευτείς, να ταυτιστείς με τους ήρωες μα πάνω από όλα ένας τρόπος να σε κάνει να νιώσεις όλα τα συναισθήματα σε λίγες μόνο λέξεις.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Εκείνοι που θα μπορέσουν να καταλάβουν πως είναι να πολεμάς καθημερινά με τον εαυτό σου να παραμείνεις καλός άνθρωπος παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζεις.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Κ.: Ακριβώς για τον προηγούμενο λόγο αλλά και γιατί μέσα από αυτό θα καταλάβεις πως τις πράξεις σου, καλές και κακές, πρέπει να τις αποδεχτείς και να προχωρήσεις.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Το βιβλίο μου θα το βρείτε στον εκδοτικό οίκο Ελκυστής αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Κ.: Το μπλε της θάλασσας.

Ποια μουσική;
Μ.Κ.: Εκείνη που με ταξιδεύει.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Κ.: Η αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Κ.: Αν δεν ήταν βιβλίο, θα μπορούσε να είναι ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Κ.: Εκτός από συγγραφέας είμαι και βιβλιοθηκονόμος οπότε είμαι μέσα στα βιβλία συνέχεια.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Κ.: Λόγω επαγγέλματος δεν κάνω διακρίσεις. Διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Κ.: Δεν με επηρέασε κάποιος συγγραφέας ή κάποιο βιβλίο αλλά ο κόσμος που επισκέπτεται καθημερινά τη βιβλιοθήκη για να διαλέξει ένα βιβλίο που θα του κρατήσει συντροφιά.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Κ.: Την ιστορία την γνωρίζω από την αρχή μέχρι το τέλος της και απλώς την εμπλουτίζω με άλλα στοιχεία.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Κ.: Θα μπορούσα να πω και τα δύο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Κ.: Δεν μπορώ να σας πω, γιατί στη βιβλιοθήκη βλέπω τους ανθρώπους να διαλέγουν τα βιβλία με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.

Τι την αποτυχία;
Μ.Κ.: Είναι οι ίδιοι λόγοι με τους παραπάνω.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Κ.: Φαντάζομαι πως όχι, εκτός αν είναι ο λόγος που καις καθημερινά το φαγητό σου.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Κ.: «Αγαπημένε μου Φωκίων».

Άννα, Μαρίας Κέιτζ

Έτσι απάντησε η Μαρία Κέιτζ το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της Άννα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Όλοι μας παίρνουμε αποφάσεις ανάλογα με την περίσταση που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά και διαλέγουμε σε ποια πλευρά θα μας ευνοήσει καλύτερα η μοίρα. Όμως η μοίρα έχει υφάνει άλλα σχέδια για όλους τους ήρωες της ιστορίας και δεν την ενδιαφέρει με ποια πλευρά θα πάνε. Εξάλλου εκείνη τους δίνει επιλογές και αυτοί είναι υπεύθυνοι για το ποια θα ακολουθήσουν.
Η Άννα όμως έχει κάτι παραπάνω από όλους εμάς. Ένα όνομα που γράφεται και από την καλή και από την ανάποδη και την έχει στιγματίσει από τη γέννησή της. Έτσι πρέπει να παλέψει περισσότερο από τον καθένα μας για να νικήσει η σωστή πλευρά του εαυτού της για να τελειώσει αίσια η ιστορία της. Ή και όχι.
Η Μαρία Κέιτζ ζει στο Λουτράκι Κορινθίας. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Η καταγωγή της είναι από το Ηράκλειο Κρήτης και από την Κέρκυρα. Είναι βιβλιοθηκονόμος στο επάγγελμα και έχει δουλέψει στη βιβλιοθήκη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και στη βιβλιοθήκη του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας. Η αγάπη της για τα βιβλία ήταν φυσικό επακόλουθο στη ζωή της και η συγγραφή ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το πραγματικό της όνομα είναι Μαρία Κλουβιδάκη. Το 2023 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο Άλκηστη από τις εκδόσεις Ελκυστής. Ειδική διάκριση του δοκιμίου της BUTTERLY στον λογοτεχνικό διαγωνισμό Μαρία Κάλλας: Η σκέψη μου και το αίμα μου είναι ελληνικά.

Διεκδικήστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 3 Δεκεμβρίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη