Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

The xaderfes podcast

Νικολία Πανίδου και Σωσσάνα Μ.

Είναι οι The xaderfes podcast. Δύο ξαδέρφες που, ενώνοντας την αγάπη τους για το άγνωστο, το παραφυσικό και το δίκαιο, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα από πιο πολυσυζητημένα podcast. Αναλύουν υποθέσεις και έχοντας ακούσει από το πρώτο έως το τελευταίο επεισόδιο θεωρώ ότι μπορούν άνετα να κατακτήσουν τον χώρο της έρευνας τέτοιων υποθέσεων.
Ποιες είναι όμως οι ξαδέρφες;
Η Νικολία Πανίδου είναι συγγραφέας των εκδόσεων Έξη, ένα πλάσμα γεμάτο συναισθήματα και μπόλικη φαντασία –εκρηκτικό δίδυμο αυτά τα δυο. Όπως μας αναφέρει παρακάτω δεν είχε ιδέα για αυτό που ξεκινούσε να κάνει αλλά αν την ακούσετε θα καταλάβετε ότι πέρα από την συγγραφή, που αγαπά, η κλίση της την σπρώχνει προς την επίλυση άλυτων υποθέσεων.
Η Σωσσάνα Μ είναι η κοπέλα που για πολύ πολύ καιρό μου κρατούσε συντροφιά όταν την άκουγα στο YouTube, στο κανάλι της με όνομα –τι άλλο;– Σωσσάνα Μ. Λατρεύω τις αναλύσεις της, το πάθος που δείχνει σε κάθε νέα της δουλειά. Με έκανε να αγαπήσω τα βιβλία μυστηρίου που, πολλές φορές με τον τρόπο που με έμαθε να σκέπτομαι, ξέρω το τέλος πριν το διαβάσω.
Είναι μεγάλη μου τιμή που δέχτηκαν να τις φιλοξενήσουμε στο koukidaki με σκοπό βέβαια να τις γνωρίσει πολύ περισσότερος κόσμος!
Πάμε να τις γνωρίσουμε;

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το podcast καθώς και το ευρηματικό κατ' εμέ όνομα αυτού;
Νικολία Πανίδου: Για όλα φταίει η Σωσσάνα. Άλλωστε εκείνη το 'χει με όλα αυτά! Μου λέει, έχω μια ιδέα, θέλεις να κάνουμε ένα podcast παρέα με εγκλήματα; Εκατό απορίες είχα, αλλά δεν γινόταν να της αρνηθώ. Και μεταξύ μας, καλά να πάθω!
Όσο για το όνομα, νομίζω πως μας βγήκε σχεδόν αστραπιαία. Δύο ξαδέρφες που κάνουν podcast.  Οπότε thexaderfespodcast!
Σωσσάνα Μ.: Σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό να κάνω podcast γιατί μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο σε σχέση με τα βίντεο, που χρειάζονται επεξεργασία και στην εικόνα, μην κοιτάς τελικά που έχουμε και εικόνα! Όμως δεν ήθελα να το κάνω μόνη μου. Οπότε η πρώτη που σκέφτηκα ήταν η ξαδέρφη. 

Η έρευνα για την κάθε υπόθεση σας τρώει πολύ χρόνο; Εννοώ σας απορροφά από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις και αν ναι, πώς το διαχειρίζεστε αυτό;
Ν.Π.: Εγώ το αντιμετωπίζω σαν δουλειά. Μια δουλειά που θέλει τον χρόνο της και την προσοχή της. Οπότε δεν απορροφάει απλώς μέρος της καθημερινότητας μας. Έχει το δικό της μερίδιο, όπως θα είχε η οποιαδήποτε άλλη εργασία.
Σ.Μ.: Η έρευνα για τις υποθέσεις είναι κάτι που ούτως ή άλλως κάνω κάθε μέρα, όλη μέρα, σαν χόμπι. Το μόνο που μου παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο είναι όταν πρέπει να κάτσω να γράψω τις σημειώσεις για το επεισόδιο. Κι αυτό μου παίρνει μόνο λίγες ώρες.

Σωσσάνα, εσύ είσαι ένα άτομο που ασχολείται πολύ καιρό με αυτό το αντικείμενο καθώς είναι και οι σπουδές σου επάνω σε αυτό –δημοσιογράφος, για όσους δεν το γνωρίζουν. Η Νικολία όμως όχι. Πώς τη μύησες σε όλο αυτό; Κι εσύ Νικολία, πώς τα κατάφερες τόσο καλά;
Ν.Π.: Πρωτίστως σε ευχαριστώ για το ότι τα καταφέρνω! Δεν σου κρύβω πως προσπαθώ πάρα πολύ και κάνω και πάρα πολύ μεγάλη ερευνά που κρατάει αρκετές μέρες. Γιατί για μένα είναι ένας άγνωστος ωκεανός όλα αυτά!
Σ.Μ.: Πίστεψέ με δεν χρειάστηκε πολύ ούτε για να την πείσω, αλλά ούτε και για να την μυήσω! Ήταν τόσο απλό. Την ρώτησα και κατευθείαν είπε ναι. Αυτό που με εκπλήσσει ακόμα και τώρα είναι το ότι ενώ δεν είχε ασχοληθεί ποτέ ξανά με τέτοιου είδους υποθέσεις, κάνει εκπληκτική έρευνα και έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να αφηγείται τις ιστορίες. Απόδειξη του ότι είναι πάρα πολύ καλή είναι και το ότι με κερδίζει συνέχεια!

Οι ιστορίες που επιλέγετε είναι στην πλειονότητά τους εγκληματικές ενέργειες. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ μήπως κάποιος ακροατής επηρεαστεί αρνητικά από αυτές; Εννοώ, με την έννοια του μιμητισμού.
Ν.Π.: Εγώ προσωπικά, δεν αναρωτήθηκα ποτέ κάτι τέτοιο. Περισσότερο πιστεύω πως οι ακροατές μας θα είναι πιο ψυλλιασμένοι για όλα όσα συμβαίνουν ή πιθανόν θα γίνουν ιδιωτικοί ερευνητές. Άλλωστε είμαι αυτή που πιστεύει στους ανθρώπους και πως το καλό πάντα νικάει στο τέλος. Και μην ξεχνάμε πως δεν γίνεται κα είσαι στο «ξαδερφοσόι» μας και να είσαι εγκληματίας!
Σ.Μ.: Αυτό είναι κάτι που έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές. Και πίστεψέ με, συχνά χρειάζεται να κόψω πράγματα από αυτά που έχω να πω για να μην υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις μιμητισμού. Από την άλλη όμως ως αντιστάθμισμα σκέφτομαι ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν από όλα αυτά που λέμε. Υπήρξε και περίπτωση κοπέλας που μας έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι αναγνωρίζει στοιχεία ναρκισσιστικής συμπεριφοράς στον σύντροφό της οπότε πήρε την απόφαση να φύγει. Ή περίπτωση μαμάς που μας είπε ότι ακούγοντας τα podcast μας τώρα προσέχει τρεις φορές περισσότερο τα παιδιά της όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Θέλω να πιστεύω ότι με όλο αυτό που κάνουμε κυρίως βοηθάμε και ενημερώνουμε.

Τι νομίζεται ότι τραβά τους ακροατές τόσο πολύ και έχουν ταυτιστεί με τις ξαδέρφες;
Ν.Π.: Εγώ νομίζω πως οι ακροατές μας, μας μοιάζουν. Και πως με κάποιον τρόπο, είτε η μία είτε η άλλη εκφράζει και τις δίκες τους σκέψεις. Όσο περνάει ο καιρός νιώθω όλο και περισσότερο πως οι ακροατές μας νιώθουν πως είμαστε μία παρέα.
Σ.Μ.: Είμαι σίγουρη ότι αυτό που κάνει τον κόσμο να ταυτιστεί με εμάς είναι ότι δεν είμαστε καθόλου στημένες και λέμε τις ιστορίες όπως θα τις λέγαμε η μία στην άλλη την ώρα που θα πίναμε έναν καφέ. Όταν λέμε ή ακούμε τις ιστορίες, οι αντιδράσεις μας είναι αυθεντικές και δεν προσποιούμαστε καθόλου. Θέλω να πιστεύω ότι ο κάθε ακροατής έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται εκεί μαζί μας και τα λέμε σαν φίλοι. Αυτό νομίζω ότι είναι ας το πούμε το «μυστικό της επιτυχίας» μας. Ότι είμαστε αυτό που δείχνουμε και δείχνουμε αυτό που είμαστε.

Θα μπορούσε να γίνει η κύρια δουλειά σας;
Ν.Π.:  Θα πω, μακάρι! Αν και προσπαθώ η κύρια μου δουλειά μου να γίνει κάποτε η συγγραφή βιβλίων, θα ήταν εξίσου τιμητικό να γίνει και το podcast! Άσε που μαζί με την ξαδέρφη νιώθω πως μπορώ να κάνω τα πάντα!
Σ.Μ.: Δεν ξέρω για την ξαδέρφη γιατί αγαπάει πάρα πολύ και τη συγγραφή, αλλά για εμένα φυσικά θα μπορούσε να γίνει η κύρια δουλειά μου. Αν μπορούσα για το υπόλοιπο της ζωής μου να κάνω μόνο έρευνα βίντεο και podcast θα ήταν το ιδανικό για μένα. Όμως όπως καταλαβαίνεις, επειδή είμαστε και στην Ελλάδα αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

Μέσα από τις ιστορίες που ερευνάτε, σίγουρα θα έχετε ξεχωρίσει κάποιους χαρακτήρες που συναντάτε συχνά όχι μόνο σε μια υπόθεση αλλά σε πολλές. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα μπορούσατε να κάνετε το προφίλ κάποιων ανθρώπων που έχουν στο αίμα τους το έγκλημα;
Ν.Π.: Σιγουρά! Σιγουρά!! Και των ενόχων και των συνέργων τους! Άλλωστε, μην ξεχνάς πως μια ατάκα στις xaderfes, που την λέει συνήθως η Σωσσάνα είναι το «Αυτός το 'κανε». Βέβαια βοηθάει σε όλο αυτό η συγγραφή, γιατί εκεί φτιάχνω τέτοια προφίλ ηρώων, που ψάχνω τις αντιδράσεις τους, το υπόβαθρό τους, ακόμη και το βλέμμα τους. Και από πίσω, το τι μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο που δεν του φαινόταν, να κάνει κάτι αποτρόπαιο.
Σ.Μ.: Επειδή έχω πάρει και μία πιστοποίηση πάνω στην εγκληματολογική ψυχολογία, αλλά και επειδή όπως καταλαβαίνεις ασχολούμαι χρόνια με αυτό, μπορώ να πω ότι ναι, αναγνωρίζω κάποιο μοτίβο σε ανθρώπους που θα είχαν μία τάση γίνουν εγκληματίες. Οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν, τα βιώματά τους, τα πράγματά τους, κάποια πρώιμα σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς ή παραβατικότητας... Ωστόσο είναι πάρα πολλές και οι περιπτώσεις που δεν υπήρχαν σημάδια που έδειχναν ότι ένας άνθρωπος θα φτάσει στο σημείο να κάνει ένα έγκλημα. Και αυτές είναι και οι περιπτώσεις που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον. Το γιατί δηλαδή ένας «φυσιολογικός» άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Αν δεν κάνω λάθος τώρα βρισκόμαστε στην τρίτη σεζόν. Εγώ ως ακροάτρια θα ήθελα να καταφέρετε να βρίσκεστε κοντά μας για πολλές σεζόν ακόμα, είναι νομίζετε εφικτό; Κι αν ναι, από τι εξαρτάται αυτό;
Ν.Π.: Όσο μας ακούτε, εμείς θα μιλάμε! Πέραν της πλάκας, εμένα, αυτό το podcast είναι μέρος της ζωής μου. Δεν θα ήθελα να τελειώσει. Και δεν εννοώ να αυξηθεί η εγκληματικότητα. Υπάρχουν ήδη πολλές ιστορίες ακόμη που πρέπει να ειπωθούν!
Σ.Μ.: Όσον αφορά το τι θέλουμε εμείς να κάνουμε, πίστεψέ με, εμείς θέλουμε να είμαστε μαζί σας για πολλά χρόνια ακόμα. Εγώ προσωπικά έχω υλικό για άλλες τρεις σεζόν τουλάχιστον και η ξαδέρφη έχει όρεξη και ενέργεια, ίσως και για παραπάνω. Από κει και πέρα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αλλά ναι, θέλουμε πολύ να συνεχίσουμε.

Σωσσάνα, παρακολουθώ την εκπομπή σου στο YouTube πολύ καιρό. Με έχει κερδίσει ο τρόπος που παρουσιάζεις την κάθε υπόθεση. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που κάνουν το ίδιο. Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που σε κάνει ξεχωριστή πέρα από το πάθος σου, που όλοι νομίζω διακρίνουμε;
Σ.Μ.: Δεν νομίζω ότι είναι κάτι άλλο πέρα από το πάθος. Όταν αγαπάς κάτι πάρα πολύ αυτό φαίνεται, όπως επίσης και όταν δεν το αγαπάς και το κάνεις απλά επειδή το κάνουν όλοι οι άλλοι. Εγώ όλη την ημέρα, κάθε μέρα, ασχολούμαι με αυτά τα θέματα. Και για αυτό τα αγαπάω, και αυτό νομίζω είναι που διακρίνουν οι θεατές.

Νικολία μου, είσαι ένα πλάσμα ευαίσθητο. Δημιουργείς ήρωες, συγγραφέας ούσα, ήρωες που βρίσκονται μέσα στην ψυχή σου και κάποια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια. Το περιγράφω έτσι διότι το γνωρίζω καλά αυτό το κομμάτι. Σε κάποιο επεισόδιο δε, σε μια ιστορία της ξαδέρφης λύγισες από το αποτρόπαιο έγκλημα που μας εξιστορούσε αυτό το βιώνεις και στους ήρωές σου;
Ν.Π.: Οχ, είσαι απ' αυτούς που προλάβαν να ακούσουν το αμοντάριστο επεισόδιο ε;
Ναι, εμένα πολλές φορές με καταβάλουν αυτά που συμβαίνουν. Και στον κόσμο μα και σ' αυτά που συμβαίνουν στον κοντινό μας περίγυρο. Δεν σου κρύβω πως είναι φορές που με διαλύουν. Το ίδιο παθαίνω και με τους ήρωές μου. Γίνομαι ένα μαζί τους. Εκεί βέβαια τα πράγματα μπορώ να τα πάω προς την κατεύθυνση που θέλω εγώ κι ας προσπαθούν οι ήρωές μου να πάρουν πρωτοβουλίες. Κι αυτό με κάνει να νιώθω πάντα λίγο πιο δυνατή! Θα ήθελα όμως, ο κόσμος να γινόταν κάθε φορά και λίγο καλύτερος... Ελπίζω πως τα παιδιά μας θα τα καταφέρουν!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη