Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος και το Στερνό μελάνι

Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Άγγελου Αναγνωστόπουλου, Στερνό μελάνι, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Άγγελος Αναγνωστόπουλος: Η ιδέα ξεκίνησε μετά από μια δοκιμή που ήθελα να κάνω στο είδος του τρόμου, γράφοντας το διήγημα «Οδός Όσλερ 30». Τελικά το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να μην το περιορίσω μόνο στον δικό μου υπολογιστή, αλλά μαζί με παρόμοια έργα άλλων συγγραφέων να το εντάξουμε σε μια συλλογή της Λέσχης φανταστικής λογοτεχνίας Καρδίτσας. Τελικά έτσι γεννήθηκε η συλλογή «Στη σκιά του Ερέβους», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ύστερα, λοιπόν, από αυτήν την πετυχημένη απόπειρα, ξεκίνησαν να μου έρχονται κι άλλες ιδέες για άλλες ιστορίες, οπότε και αποφάσισα να της συγκεντρώσω όλες, συμπεριλαμβανομένης της «Οδού Όσλερ 30», και να εκδώσω μια δική μου ανθολογία διηγημάτων.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Α.: Το βιβλίο αυτό γράφτηκε στο σπίτι μου στην Αθήνα, με τη συντροφιά της κοπέλας μου, η συμβολή της οποίας υπήρξε απαραίτητη για το τελικό αποτέλεσμα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Α.: Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, με κάποιες διακοπές βέβαια. Ο κύριος όγκος του βιβλίου γράφτηκε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Α.: Περιεκτικά σφηνάκια μυστηρίου.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Α.: Ουσιαστικά, η κύρια ιδέα πίσω από το έργο ήταν η κάθε ιστορία από τις επτά να αποτελεί την τελευταία γραπτή μαρτυρία του εκάστοτε πρωταγωνιστή, το στερνό του μελάνι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και με το πολύ δυνατό γοτθικό υπόβαθρο της βικτωριανής Αγγλίας του 19ου αιώνα, γεννήθηκαν επτά διαφορετικές ιστορίες με ιδιάζουσες προσωπικότητες πρωταγωνιστών, με διαφορετικά κίνητρα, αδυναμίες και ψυχισμούς.
Στόχος μου, γράφοντας αυτό το βιβλίο, ήταν να εξερευνήσω τα όρια του ανθρώπινου ψυχισμού όταν αυτός επιβαρύνεται από τις αδυναμίες που έχει. Πώς αντιδρά ένας άνθρωπος όταν βλέπει κάτι που ξεπερνά τη λογική του; Πού μπορεί να φτάσει όταν νιώθει πως αυτό που αναζητεί είναι πλέον απτό; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που ήθελα να θίξω, σαν μια μορφή φιλοσοφικής αναζητήσεως.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Α.: Αυτό νομίζω που είδα εγώ στον εαυτό μου αυτή τη φορά ήταν η αλλαγή της πρόζας μου, του τρόπου με τον οποίον τις έγραψα. Χάρηκα πολύ όταν διαπίστωσα πως κατάφερα να την προσαρμόσω στα δεδομένα που αναζητώ εγώ όταν διαβάζω αυτό το είδος –αφαιρετική γραφή,  επιτηδευμένα πομπώδης γλώσσα κ.λπ.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Α.: Νομίζω ότι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες για μένα είναι ο στρατιώτης Άτκινσον, ο πρωταγωνιστής της έκτης ιστορίας. Στο πρόσωπό του ενσωμάτωσα πολλά πράγματα που ταλανίζουν όσους βιώνουν τον πόλεμο, όπως το μετατραυματικό στρες αλλά και την προπαγάνδα που έχουν υποστεί για να πολεμήσουν στο όνομα μιας πατρίδας.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Α.: Δεν είμαι εγώ σε θέση να το κρίνω αυτό, αλλά θα αρκεστώ σε δύο πολύ απλά πράγματα: μια ευχάριστη συντροφιά αν συνδυαστεί με σκοτεινή ατμόσφαιρα χώρου και ίσως μερικούς προβληματισμούς σχετικά με την ανθρώπινη φύση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Α.: Να νιώθω την ασφάλεια που χρειάζομαι προκειμένου να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου.

Φοβάστε...
Α.Α.: Το writer's block!

Αγαπάτε...
Α.Α.: Ένα καλό βιβλίο!

Ελπίζετε...
Α.Α.: Να δώσει περισσότερος κόσμος μια ευκαιρία στα είδη της φαντασίας και του μυστηρίου/τρόμου.

Θέλετε...
Α.Α.: Πολλά, πολλά!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Α.: Σίγουρα όσοι αγαπούν τη βικτωριανή Αγγλία και οι φαν των Πόε και Λάβκραφτ.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Α.: Ποιος δεν θέλει να διαβάσει τα τελευταία λόγια ενός μελλοθάνατου;!

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Α.: Είναι η μόνη ερώτηση στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω!

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Α.: Όποιος επιθυμεί μπορεί να το προμηθευτεί από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Ελκυστής, από βιβλιοπωλεία (π.χ. Ιανός, Πρωτοπορία) και, αν θέλει ενυπόγραφο αντίτυπο, επικοινωνώντας απευθείας μαζί μου στα social media.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Α.: Στο Facebook ως Άγγελος Αναγνωστόπουλος, στο Instagram ως @anagnoag και στο email μου, το οποίο είναι anagnoag21@gmail.com.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Α.: Το μαύρο, περισσότερο από κάθε άλλο.

Ποια μουσική;
Α.Α.: Κλασική μουσική 19ου αιώνα με πιάνο και βιολί.

Ποιο άρωμα;
Α.Α.: Του ζεστού τσαγιού ή του ουίσκι, ανάλογα με την ιστορία!

Ποιο συναίσθημα;
Α.Α.: Η αγωνία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Α.: Σίγουρα εφτά διαφορετικά, κλασικά μουσικά κομμάτια.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Α.: Σίγουρα κάτι που θα είχε σχέση με την τέχνη.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Α.: Τον τελευταίο χρόνο έχω διαβάσει πολλά ιστορικά μυθιστορήματα από τον Bernard Cornwell.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Α.: Σίγουρα τον τελευταίο καιρό έχω επηρεαστεί αρκετά από τη γραφή του G. R. R. Martin στο «Φως που σβήνει» και από τη γραφή του Stephen King στον «Μαύρο πύργο».

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Α.: Σίγουρα αποφασίζουμε και ρυθμίζουμε συμπεριφορές εμείς στο 100%, παρ' όλα αυτά όσο πιο πολύ ασχολείσαι και γράφεις για έναν χαρακτήρα, τόσο περισσότερο θα μπεις στη δική του ψυχοσύνθεση και θα ρυθμίζεις τις αποφάσεις του βάσει του τι θα έκανε αυτός.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Α.: Η εμπειρία έρχεται μονάχα με την εξάσκηση, επομένως θα έλεγα περισσότερο πειθαρχία. Η φαντασία σίγουρα βοηθάει και χρειάζεται, ωστόσο μπορείς να την αποτυπώσεις και σε μία σελίδα. Το θέμα είναι πως για να ολοκληρώσεις ένα έργο σε κανονική φόρμα, πρέπει να έχεις την πειθαρχία να ασχοληθείς μαζί του και να το τελειώσεις όπως αρμόζει σε κάθε καλή ιστορία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Α.: Το αν κατάφερε να κερδίσει τους αναγνώστες επιτυγχάνοντας όσα υποσχέθηκε.

Τι την αποτυχία;
Α.Α.: Το αντίστροφο του προαναφερθέντος.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Α.: Σίγουρα, ειδικά όταν απλά αγοράζουμε βιβλία χωρίς να τα διαβάζουμε. Δεν υπάρχει λόγος πέρα από τον υπερκαταναλωτισμό γι' αυτό και πιστεύω πως είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Α.: Ανυπομονησία για τη συνέχεια!

Στερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου

Έτσι απάντησε ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος για τη συλλογή διηγημάτων του Στερνό μελάνι, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Πέρασε καιρός, αλλά δεν έχω ξεχάσει. Θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια από τότε που...
Άγγιξα το παλιό βιβλίο.
Έπιασα τον ματωμένο σταυρό.
Είδα τον θάνατο σκαλισμένο στον βράχο.
Ανέλαβα εκείνον τον ασθενή.
Κοίταξα το παράξενο γλυπτό.
Αντίκρισα τις γυναίκες στη λίμνη.
Στάθηκα στο Σταυροδρόμι.
Όσο και αν προσπάθησα να τις αποσιωπήσω, οι μνήμες έχουν τη δική τους φωνή και τώρα ακούγονται στο κεφάλι μου πιο έντονα από ποτέ.
Μου έχουν καταστήσει σαφές πως πρέπει να τις καταγράψω, να αποτυπώσω στο χαρτί τον τρόμο και τη φρίκη που μου προκάλεσαν –ακόμα και αν αυτή θα είναι η τελευταία μου πράξη...
Μια συλλογή διηγημάτων μυστηρίου και τρόμου που αποδεικνύουν ότι ο θάνατος μπορεί να είναι και το τελευταίο πράγμα που θα γράψεις. Επτά ιστορίες που εξερευνούν το βάθος του ανθρώπινου ψυχισμού και όσα ακολουθούν όταν αυτός ραγίζει.
Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, όπου πέρασε τα σχολικά του χρόνια και πλέον ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και εργάζεται ως επιμελητής στο istorima.org. Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία αγαπημένων του συγγραφέων, έχοντας μια ιδιαίτερη αγάπη στα είδη της φαντασίας, του τρόμου-μυστηρίου και του ιστορικού μυθιστορήματος. Επίσης, απολαμβάνει την παρέα της μουσικής και του αρέσει να ασχολείται με τη γραφιστική. Έχει συμμετάσχει με διηγήματά του στις συλλογές της Λέσχης φανταστικής λογοτεχνίας Καρδίτσας: 13, συλλογή διηγημάτων τρόμου και σκοτεινής φαντασίας (Ο παλιός αετός), Στη σκιά του ερέβους (Οδός Όσλερ 30) και Christmas, Bloody Christmas (Το δωδεκαήμερον). Άλλα έργα του συγγραφέα: Η Λάεεν και το μεγαλείο της: Το έπος της Λαεενάρ, 2021 και Η Λάεεν και το μεγαλείο της: Το αίμα των βασιλείων, 2022, εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

Διεκδικήστε το!
Οι εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 6 Οκτωβρίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple MusicΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη