Maria Kotrotsou: Από πολύ μικρή ηλικία. Ήμουν τεσσάρων χρονών όταν οι γονείς μου με έπαιρναν στην όπερα μαζί τους. Με είχε σαγηνεύσει η κλασική μουσική, αφού ήταν γνώριμο άκουσμα, καθώς στο σπίτι ακούγαμε συχνά ερμηνευτές της κλασικής. Έξι χρονών ήμουν όταν πήρα τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Το σημαντικό για μένα ήταν ότι στην αρχή το θεωρούσα ως παιχνίδι και όχι ως υποχρεωτική ενασχόληση, γι' αυτό και δεν δυσανασχέτησα ποτέ ως παιδάκι όταν έπρεπε να κάτσω να διαβάσω. Στη συνέχεια, κι αφού απέκτησα μια άλφα πειθαρχία, είχε γίνει κομμάτι της ζωής μου πια και αποφάσισα να γίνω συνοδοιπόρος με τη μουσική σε αυτό το όμορφο ταξίδι.
Από πού εμπνέεστε; Τι πυροδοτεί τη δημιουργικότητά σας;
M.K.: Θα εμπνευστώ από το κάθε τι που μπορεί να μου προκαλέσει ένα συναίσθημα. Από μια εικόνα, από μια συζήτηση... Δεν υπάρχει φόρμουλα για αυτό. Κάποιοι έχουν τον λόγο, κάποιοι τον χορό... εγώ έχω τις νότες, τις μελωδίες, οι οποίες γίνονται το μέσο για να εκφράσω τα συναισθήματά μου εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να συμβεί βέβαια και το άλλο: Να είμαι στον δρόμο, να περπατάω, ή ακόμα και να κάθομαι κάπου και να μου έρθει στο μυαλό μια μελωδία εκείνη τη στιγμή πολύ έντονα που να μην μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να τη γράψω κάπου πρόχειρα ώστε να πάω μετά στο στούντιο να την αναπτύξω.
Αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή σας, τι θα μπορούσε να την αντικαταστήσει; Με τι θα είχατε ασχοληθεί αν δεν είχατε τη μουσική;
M.K.: Επειδή από την παιδική μου ηλικία δεν υπήρχε κάτι άλλο που να πήρε τόσο χώρο στη ζωή μου, όσο πήρε η μουσική, δεν υπήρξε ποτέ το δίλημμα ή ακόμα και η παραμικρή σκέψη να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό. Ήταν καθαρά μονόδρομος για μένα. Το ότι τελείωσα παράλληλα την Νομική, το έκανα καθαρά για να ευχαριστήσω τους γονείς μου για τα τόσα που μου παρείχαν όλα τα χρόνια.
Πείτε μας δυο λόγια για τη νέα σας δουλειά.
M.K.: Το Reconnection είναι ένα άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής με 14 χορευτικά κομμάτια downtempo ρυθμού. Σε όλο το άλμπουμ πρωταγωνιστής είναι το πιάνο, καθώς είναι και το βασικό μου όργανο ως πιανίστα, το οποίο συνυπάρχει με τις ηλεκτρονικές ενορχηστρώσεις και τα beats. Είναι η πρώτη φορά που βγάζω ολόκληρο άλμπουμ χορευτικής μουσικής, ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και παίζονται ήδη κάποια από αυτά τα κομμάτια σε clubs. Λίγο πριν κυκλοφορήσει, είχα ερμηνεύσει κι εγώ κάποια από τα κομμάτια είτε σε ιδιωτικά events είτε σε συναυλίες για το ευρύ κοινό. Όλη η δουλειά της ηχογράφησης και ένα κομμάτι της μίξης έγινε στο στούντιό μου στο Παρίσι και το υπόλοιπο κομμάτι της μίξης καθώς και το mastering έγινε από τον Νίκο Πιτλόγλου στο στούντιο Arion στην Αθήνα.
Αν έπρεπε να τη/το χαρακτηρίσετε με μια λέξη ή με μια φράση, ποια θα ήταν αυτή;
M.K.: Επειδή συγκαταλέγεται στα κομμάτια που θα πρέπει να χαρακτηριστεί με παραπάνω από μια λέξη, λόγω του ότι πλέκει είδη μουσικής, θα δανειστώ τον χαρακτηρισμό από τους εκδότες μου και θα τη χαρακτήριζα ηλεκτρονική χορευτική μουσική με νεοκλασικά στοιχεία.
Μοιραστείτε τους στόχους, τα όνειρά σας.
M.K.: Ο στόχος μου είναι να εξελίσσομαι κι επαγγελματικά, με πολλή και πειθαρχημένη εξάσκηση, με συναυλίες, συνθέτοντας για διάφορα projects και albums... Αλλά και πνευματικά, γιατί για μένα είναι εξίσου σημαντική η εσωτερική εξέλιξη.
Στείλτε το μήνυμά σας στον κόσμο…
M.K.: Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να επανασυνδεόμαστε πιο συχνά με τον ανώτερο εαυτό μας και να σεβόμαστε όλες τις μορφές ζωής.
To Reconnection είναι το νέο άλμπουμ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής της διεθνούς φήμης Ελληνίδας μουσικού Maria Kotrotsou που κυκλοφορεί ήδη σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Το άλμπουμ αποτελείται από 14 κομμάτια εμπνευσμένα με βαθιά μελωδία που μένει, έναν ρυθμό από downtempo μέχρι EDM και house, μια εξαιρετική τεχνική στο πιάνο που είναι εμφανής σε όλα τα κομμάτια.
Η Maria Kotrotsou άλλωστε είναι βιρτουόζα πιανίστα πέρα από συνθέτης. Με ηλεκτρονικό ύφος αυτή τη φορά, καθώς τα προηγούμενα άλμπουμ της ήταν νεοκλασικού στιλ, κρατάει το ύφος που τη χαρακτηρίζει, την ταυτότητά της και μας παρουσιάζει το Reconnection που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν ένα soundtrack ηλεκτρονικής μουσικής με παρουσία πιάνου που μας ταξιδεύει και μας δημιουργεί εικόνες. Ήδη ο διεθνής τύπος έχει υποδεχθεί το άλμπουμ με διθυραμβικές κριτικές, ενώ η Maria Kotrotsou προγραμματίζει την παρουσίασή του στις επόμενες συναυλίες της.
Credits:Mix: Νίκος Πιτλόγλου και Μαρία ΚοτρότσουMastering: Νίκος ΠιτλόγλουArtwork: Μαίρη Λάμπρου (ML Designs)Photo: Δημήτρης Λαντζούνης
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Maria Kotrotsou είναι από εκείνες τις μουσικούς που η φήμη της διεθνώς έχει συμβάλλει ώστε να έχει προσκληθεί σε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις όπως στο Emajinarium, μια ωδή για τον πλανήτη, μέρος του μεγάλου project Emajinarium - Concert for the Planet που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και του βασιλιά του Μαρόκου, ή να πραγματοποιήσει συναυλία, κατόπιν προσκλήσεως στο Musée d'Orsay, το εθνικό μουσείο της Γαλλίας που είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο μετά το Λούβρο.
Λίγα λόγια για τη Maria Kotsotsou:
Ζει κι εργάζεται στο Παρίσι. Γράφει ορχηστρική, νεοκλασική, ηλεκτρονική, new age μουσική, μουσική κινηματογράφου και τραγούδια. Γοητευμένη με τη μουσική, από πολύ μικρή, αποφασίζει να πάρει μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά, συμμετέχει στον διαγωνισμό πιάνου της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, όπου και κερδίζει το πρώτο βραβείο με διάκριση. Το 2005 παίρνει το πτυχίο του πιάνου με άριστα παμψηφεί από το Εθνικό Ωδείο της Αθήνας και στη συνέχεια ολοκληρώνει τις σπουδές της στο νομικό τμήμα της Νομικής, όπου και παίρνει το πτυχίο της. Φεύγει για το Παρίσι και συνεχίζει ανώτατες σπουδές στην κλασική μουσική στην École Normale de Musique του Παρισιού, ενώ παράλληλα σπουδάζει ηλεκτρονική μουσική και μουσική σύνθεση. Παρακολούθησε masterclass των Hans Zimmer, Danny Elfman, Ibrahim Maalouf (σύνθεση μουσικής κινηματογράφου), του Timbaland (production and beatmaking), του Usher (the art of performance), του Armin Van Buuren (dance music) και του Deadmau5 (electronic music production). Στις συναυλίες της παρουσιάζει τις συνθέσεις της είτε ερμηνεύοντάς 'τές στα πλήκτρα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές μελωδίες και ρυθμούς, από downtempo έως dancefloor μουσική είτε ερμηνεύοντάς 'τές στο πιάνο σε νεοκλασική εκδοχή. Σε όλες τις μέχρι τώρα συναυλίες της, οι αίθουσες είναι sold out με κοινό κάθε ηλικίας, λόγω της πολύπλευρης μουσικής της, κοινό που μένει γοητευμένο από την καταπληκτική δεξιοτεχνία και την συγκίνηση που προκαλεί η μουσικότητα των έργων της. Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο στην Γαλλία, την Κίνα, καθώς και για παραστάσεις στην Αμερική. Τρία από τα μουσικά της κομμάτια: Pensées, Nostalgia και Don't Stop Dreaming μπήκαν στην Neoclassical Collection 2018, 2020 και 2021, ανάμεσα στους Philipp Glass, Ludovico Einaudi, Phil Collins κ.ά. καθώς και το Nous Deux μπήκε στο Instrumental Classic Collection 2018. Το 2020 ήταν υποψήφια για την καλύτερη μουσική επένδυση και sound design της σειράς Seltsam (κύκλος 2) στο φεστιβάλ Die Seriale στην Γερμανία.