Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Πρώτη φορά μαμά


Πρώτη φορά μαμά, Έφης Μόρδου

Έγινα protiforamamma πριν 19 χρόνια, στον γιο μου Παναγιώτη. Άπειρη, ανίδεη, φοβισμένη. Χωρίς προϋπηρεσία, χωρίς εγχειρίδιο χρήσης. Γεμάτη άγχος για κάθε τι νέο, μεγάλωσα ένα παιδί όσο καλύτερα θεωρούσα, όσο καλύτερα μπορούσα. Τρία χρόνια μετά, ήρθε στον κόσμο η κόρη μας Αναστασία για να συμπληρώσει την οικογενειακή μας ευτυχία. Οφείλω να ομολογήσω ότι η ανατροφή της έγινε με άλλα πρότυπα, πάνω σε διαφορετικές από την πρώτη φορά βάσεις.
Αν βέβαια τώρα έμπαινα στη διαδικασία να αποκτήσω ένα ακόμη παιδί, ως πλέον έμπειρη και καταρτισμένη, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι θα έκανα λιγότερα λάθη, αλλά σίγουρα θα αγαπούσα με την ίδια λαχτάρα το παιδί μου, τη μητρότητα μα και τη φουσκωμένη μου κοιλιά...

Αυτός ο πρόλογος ήρθε αβίαστα στο μυαλό μου, μόλις πήρα το βιβλίο της Έφης Μόρδου στα χέρια μου. Ξύπνησαν αναμνήσεις, παιδικά κλάματα, τούρτες με κεράκια, μπιμπερό και αυτή η μυρωδιά των μωρών που δύσκολα μπορείς να περιγράψεις και ακόμη πιο δύσκολα να ξεχάσεις...

Η Έφη έχει ετοιμάσει για τους νέους γονείς και όχι μόνο, ένα πολύ τρυφερό, γλυκό και συνάμα χιουμοριστικό βιβλίο, που πραγματικά θα ήθελα να είχα διαβάσει τότε που ξεκινούσα δειλά δειλά την οικογένειά μας.
Γράφει τις δικές της εμπειρίες, που στην ουσία είναι εμπειρίες όλων των γονιών, περιγράφει προβληματισμούς, αναλύει έμπρακτα καταστάσεις, αποσαφηνίζει έννοιες και με μια απαραίτητη για μένα δόση χιούμορ, αβίαστα μας εντάσσει σε ένα κεφάλαιο που στη ζωή μας θα γίνει κορυφή της πυραμίδας όλων των υπολοίπων.

Θα μάθουμε τι είναι το σύνδρομο της φωλιάς, τι περιλαμβάνει η λίστα με την προίκα του μωρού, θα αδημονούμε για την ΠΗΤ, θα μας περιγράψει τους πολυπόθητους πόνους της γέννας, το ξενοδοχείο-μαιευτήριο και τις ανέσεις που παρέχει το κόκκινο κουμπί και αφού πλέον έχει γίνει μανούλα, θα μας εισάγει στη νέα σελίδα της ζωής της, τη μητρότητα.

Η baby yoga, το καλόφαγο ή κακόφαγο μωρό, η επιστροφή της μαμάς στην εργασία της, το κεφάλαιο βόλτα, ο κυκεώνας και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια, ο ρόλος του πατέρα, αλλά και ο παππούς με τη γιαγιά μια σχέση ανεκτίμητη για το μωρό μας, είναι στοιχεία που θα μας συγκινήσουν και θα μας συμβουλεύσουν με τρόπο μοναδικό.

Η συνέχεια περικλείει μια μικρή απόδραση για ανεφοδιασμό, μια δεύτερη εγκυμοσύνη με εμπειρία πλέον, τις φράσεις-κλειδιά, που αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε, τον Γολγοθά επιλογής νταντάς, αλλά και τις διαφορές ή τις ομοιότητες στις εγκυμοσύνες - γέννες - ανατροφή.

Σειρά έχουν οι παιδικές ξεκαρδιστικές ατάκες που και εγώ θα σας συμβούλευα να καταγράφετε κι ας σας φαίνεται περιττό (κάποιες φορές θα τις διαβάζετε και θα κλαίτε από τα γέλια ή θα γελάτε κλαίγοντας), το νέο σχολείο, η εμπειρία «κατασκήνωση» που για άλλα παιδιά είναι τραυματική ενόσω για άλλα υπέροχη και τα παιχνίδια στις αλάνες και στις γειτονιές (αν φυσικά υφίστανται).

Θα μάθουμε πολλά και σημαντικά διαβάζοντας το βιβλίο και σίγουρα θα πάρουμε μια γεύση από το νέο κεφάλαιο που θα γυρίσει στη ζωή μας και πλέον με το δικό μας προσωπικό αποτύπωμα θα γράψουμε τις δικές μας αναμνήσεις.
Ανάμεσα στις σελίδες, κρύβονται πολύτιμες οδηγίες για γονείς, η λίστα των απαραίτητων αξεσουάρ, συμβουλές για την αντιμετώπιση των ιώσεων, μύθοι και αλήθειες γύρω από το μωρό, παιδικές απορίες που δυσκολεύουν τους γονείς, tips για τις διακοπές, τα παρελκόμενά τους για το καλοκαίρι και φυσικά το κεφάλαιο αγκαλιά που θα σας συνιστούσα να την παρέχετε δίχως όριο!

Οδεύοντας προς το τέλος του βιβλίου, αλλάζει λίγο η δομή του και αναλύει θέματα όπως το bulling, την περίοδο της καραντίνας, την τρέλα της παιδικής χαράς, την αποφυγή των συγκρίσεων, τις ιδιωτικές στιγμές του ζευγαριού που δεν πρέπει να εξαλειφθούν πάση θυσία, την ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια «μαμά» και φυσικά τις παιδικές αναμνήσεις που θα πρέπει με κάθε τρόπο να συνδράμετε ώστε να πολλαπλασιάζονται με μαθηματική πρόοδο.

Ο επίλογος με συγκίνησε το δίχως άλλο. Μια αληθινή και μεγάλη συγγνώμη όλων των γονιών προς τα παιδιά μας, μια συγγνώμη για τα λάθη που κάναμε στην ανατροφή τους, μια συγγνώμη για εκείνα που παραλείψαμε, εκείνα που παρανοήσαμε, εκείνα που αστοχήσαμε.
Θυμηθείτε: Δεν είμαστε θεοί, δεν είμαστε αλάνθαστοι, είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες και προσπαθούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας το καλύτερο!
Το βιβλίο το απόλαυσα. Πραγματικά είναι μια κατάθεση ψυχής, ένα όμορφο οδοιπορικό για τη ζωή με το παιδί που μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά η ξέχειλη αγάπη, φροντίδα και στοργή, εκμηδενίζει όλα τα άλλα.
Αναζητήστε το!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Η Έφη Μόρδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979, ζει στο Χαλάνδρι και κατάγεται από την όμορφη Ζάκυνθο. Σπούδασε Μάρκετινγκ κι Επικοινωνία, ενώ εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Λίγο αφότου γέννησε το πρώτο της παιδί, δημιούργησε το προσωπικό της ιστολόγιο, το «protiforamamma». Άρθρα του εν λόγω blog έχουν δημοσιευθεί σε πλήθος ηλεκτρονικών περιοδικών. Το βιβλίο Πρώτη φορά μαμά: Ιστορίες μητρότητας για γέλια και για κλάματα αφορά την πρώτη συγγραφική της απόπειρα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Μικρές, καθημερινές ιστορίες από το ταξίδι της μητρότητας, έτσι όπως τις καταγράφει μία μαμά σαν όλες τις άλλες. Μία μαμά που δεν διστάζει να μοιραστεί τις αγωνίες και τα καρδιοχτύπια της, τα γέλια και τα δάκρυα, τα εύκολα και κυρίως τα δύσκολα, της υπέροχης αυτής περιπλάνησης.
Με ένα πηγαίο συγγραφικό ταλέντο, εμπνευσμένη, φρέσκια, αιχμηρή γραφή και με ένα χιούμορ ευφυές και απρόβλεπτο, η Έφη Μόρδου, δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Εκτίθεται, εκμυστηρεύεται, προβληματίζεται, συμβουλεύει. Και τελικά, οδηγεί τον αναγνώστη αλαμπρατσέτα μέχρι την πλατφόρμα του σταθμού της μητρότητας.
Επιβιβαστείτε και δέστε καλά τις ζώνες σας, ξεκινάει το πιο απρόβλεπτο ταξίδι της ζωής σας. Γιατί όταν έχεις παιδιά τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα, οι μέρες όμως, είναι ατελείωτες!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη