Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Μία παράσταση που δεν τελείωσε ποτέ!

Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σοφία Βογιατζάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκη Λάμη και η Κωνσταντίνα Μιχαήλ

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιούλη 2024, ημέρα Πέμπτη, και ο κόσμος είχε δημιουργήσει από πολύ νωρίς ουρά έξω από την κλειστή είσοδο του Θέατρου Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, είχα φτάσει εκεί στις 7:30 –και ενώ η παράσταση ξεκινούσε στις 9:15– μετρώντας περίπου 30 άτομα να περιμένουν με το εισιτήριο στο χέρι. Φανταστείτε λοιπόν την ανυπομονησία όλων μας για να παρακολουθήσουμε το έργο «Μπαμπάδες με ρούμι». Την κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στην οποία πρωταγωνιστές ήταν όλοι τους πρόσωπα γνωστά και αγαπητά στο κοινό: η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Σοφία Βογιατζάκη, ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς, η Νίκη Λάμη και η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.

Με μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο ενημερώθηκα πως πρωτοπαίχτηκε στη σκηνή το μακρινό 1996. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε –απ' όσο τουλάχιστον έμελλε να παρακολουθήσω– παραμένει πάντα επίκαιρο όσον αφορά τους σκοπούς και τα άγρια ένστικτα που ξυπνούν στους ανθρώπους όταν εμπλέκονται σε κληρονομικά θέματα.

Επιστρέφοντας τώρα στα της παράστασης, παρότι στην Θεσσαλονίκη είχαμε καύσωνα, αυτό δεν αποθάρρυνε καθόλου το κοινό να πάρει θέση στο θέατρο Δάσους. Γι' αυτό και αμέσως έκαναν την εμφάνισή τους βεντάλιες αλλά και κάθε είδους μέσο που μπορούσε να προσφέρει δροσιά.
Το σκηνικό που μας περίμενε εκεί, αναπαριστούσε το εσωτερικό ενός σπιτιού. Μ' έναν καναπέ στην μια άκρη, μια πολυθρόνα στην άλλη και στη μέση ένα τραπέζι με τέσσερις καρέκλες. Καθώς άρχισε σιγά σιγά να βραδιάζει, τα φώτα άναψαν, ήχησαν τα τρία κουδούνια και η παράσταση ξεκίνησε μέσα σε ζωηρά χειροκροτήματα.

Το πρώτο που μαθαίνουμε από την Βουλγάρα νοσοκόμα Βέσκα (Κωνσταντίνα Μιχαήλ) και την γειτόνισσα, κυρία Βάσω (Σοφία Βογιατζάκη) είναι πως ο γιος της δεύτερης, που διατηρεί πρακτορείο ΟΠΑΠ, την ενημέρωσε ότι το δελτίο που κέρδισε το Τζόκερ παίχτηκε στο μαγαζί του. Ωστόσο δεν γνωρίζει ακόμη ποιος είναι ο τυχερός.
Έπειτα η συζήτησή τους περιστρέφεται σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο σπίτι. Εκεί όπου η Βέσκα προσλήφθηκε για να φροντίζει τον ηλικιωμένο Θανάση, ο οποίος είχε πάθει εγκεφαλικό. Σύντομα –κι εξαιτίας τού ότι η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται– στο σπίτι καταφτάνουν σύντομα οι γιοι του με τις γυναίκες τους. Το ένα ζευγάρι υποδύεται ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης με την Βίκυ Σταυροπούλου, το άλλο ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς και η Νίκη Λάμη.
Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τον επικείμενο θάνατο του πατέρα, των επιδιώξεων που έχουν οι γιοι για την περιουσία που θα τους αφήσει, καθώς και μερικά καλά κρυμμένα μυστικά που υπάρχουν στην οικογένεια. Κι ένα από αυτά αφορά και την Βουλγάρα νοσοκόμα...
Στο ενδιάμεσο βγαίνουν τα «μαχαίρια» μεταξύ των αδερφών και την σκυτάλη παίρνουν γρήγορα και οι γυναίκες τους. Μέχρι δηλαδή που ξαναενώνονται για το κοινό συμφέρον.
Μες στις εξελίξεις που υπάρχουν, κάνουν την εμφάνισή τους και μερικοί μπαμπάδες με ρούμι. Ένα γλυκό το οποίο περιείχε δόσεις από θανατηφόρο δηλητήριο και απομένει να αποδειχθεί ποιος θα είναι ο/η τυχερός/ή που θα το... απολαύσει.

Μετά από την αναμενόμενη για όλους κηδεία, γίνεται γνωστό πως νικητής των τεσσάρων εκατομμυρίων του Τζόκερ ήταν ο πατέρας τους. Τότε αρχίζει ένα κυνήγι θησαυρού του οποίου δεν είχαμε την τύχη να μάθουμε την κατάληξη! Αιτία στάθηκε ο καιρός ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν καθόλου θεατρόφιλος, μιας και άνοιξαν οι ουρανοί και άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί οριστικά η παράσταση, μιας και πέραν των άλλων, υπήρχε και ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Ωστόσο, για όσο παίχτηκε η παράσταση, μπορώ να πω ότι υπήρχαν αρκετές στιγμές κατά τη διάρκειά της που γεννούσαν αβίαστα γέλιο. Όπως όταν πρωτοφτάνουν τα παιδιά στο σπίτι και πηγαίνει ο γιος να δει την κατάσταση του ετοιμοθάνατου πατέρα του, επιστρέφοντας στο σαλόνι σκεπτικός. Τον ρωτάνε «Τι κάνει ο μπαμπάς;» κι εκείνος απαντά: «Γιόγκα. Τι περιμένεις να κάνει;».

Γενικά, όλοι οι πρωταγωνιστές μπήκαν με ζωντάνια, θετική ενέργεια και διάθεση να μας κάνουν ν' απολαύσουμε την παράσταση, αποσπώντας συχνά το γέλιο και το χειροκρότημά μας. Κρίμα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!
Φυσικά, όταν μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να δω την παράσταση, θα το πράξω δίχως δεύτερη σκέψη! (Και σίγουρα θα συμβουλευτώ πρώτα τον καιρό πριν επισκεφθώ κάποιο θέατρο σε ανοιχτό χώρο.)



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Συγγραφείς: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός Σκηνογράφος: Ελίνα Δράκου
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα
Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σοφία Βογιατζάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκη Λάμη και η Κωνσταντίνα Μιχαήλ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη