Οι εκδόσεις Βακχικόν διοργανώνουν το σεμινάριο Εισαγωγή στη θεωρία της λογοτεχνικής μετάφρασης και πρακτικές δοκιμές με τον συγγραφέα και μεταφραστή Δημήτρη Τσεκούρα. Πρόκειται για έναν κύκλο 10 τρίωρων συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ, Σόλωνος 101, στην Αθήνα, από αρχές Οκτωβρίου. Το κόστος συμμετοχής για τον κύκλο των 10 συναντήσεων είναι 150 ευρώ το άτομο και 120 ευρώ για άνεργους και φοιτητές.
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: tokrakmou@gmail.com
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 20 Σεπτεμβρίου 2024
Για το σεμινάριο:
Με δεδομένο ότι, όταν μιλάμε για λογοτεχνική μετάφραση, στην ουσία εννοούμε μετεγγραφή, ή ακόμη καλύτερα, επανεγγραφή του πρωτότυπου κειμένου σε μια άλλη γλώσσα, τα βασικά ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν στο εν λόγω σεμινάριο είναι: Πού ακριβώς στοχεύω κατά τη διαδικασία της μετάφρασης; Πού και πώς και γιατί εστιάζω εκεί που εστιάζω; Στο λεγόμενο γράμμα του κειμένου; Στο λεγόμενο πνεύμα του κειμένου; Ή μήπως σε αυτήν την περιβόητη έννοια του ύφους ενός κειμένου; Με ποια κριτήρια επιλέγω την τάδε γλωσσική επιλογή από τις υπόλοιπες –τουλάχιστον εφτά– που κάθε φορά ξανοίγονται μπροστά μου;
Και ίσως δεν υπάρχει καλύτερος δρόμος για να δούμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο δημιουργική γραφή –που κατά βάση σημαίνει δημιουργική ανάγνωση– από αυτόν της λογοτεχνικής μετάφρασης.
Προτεινόμενα έργα από τα οποία θα αντληθεί υλικό για επεξεργασία είναι ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή και ο Γυάλινος κόσμος του Τένεσι Ουίλιαμς. Με αφορμή τα κείμενα αυτά θα δοκιμάσουμε εναλλακτικές εκδοχές μετάφρασης κάποιων αποσπασμάτων τους. Τα διαφορετικά αποτελέσματα που, έτσι κι αλλιώς, πάντοτε προκύπτουν είναι σχεδόν «σοκαριστικά». Και είναι σοκαριστικά γιατί, μέσω της μετάφρασης, συνειδητοποιούμε ένα μάλλον ξεχασμένο αυτονόητο: Ότι η γλώσσα είναι μία αλλά και πολλές ταυτόχρονα.
ΥΓ.: Εννοείται ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μπορούν να φέρουν μαζί τους ένα οποιοδήποτε κείμενο της αρεσκείας τους που θα ήθελαν να το δουν γραμμένο και στα ελληνικά.
Ο Δημήτρης Τσεκούρας γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1967. Σπούδασε ελληνική φιλολογία (με ειδίκευση στη γλωσσολογία) στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και της Salamanca. Ασχολήθηκε ερευνητικά με την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και την πεζογραφία του Γιώργου Χειμωνά. Γράφει πεζογραφία και θέατρο. Το βιβλίο του Η πόρτα έχει μεταφραστεί στα γεωργιανά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Intelekti Publishing (2023). Τον Ιούνιο του 2023 ήταν η ελληνική συμμετοχή στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στην Τιφλίδα με θέμα Μέλλον και διαφορετικότητα. Διδάσκει δραματολογία στην Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Τεχνών ΕΚΑΤΟ» του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑΒασίλης Παλαιοκώστας ή Περί δικαίου, ATHENSCHOOL (2022)Ιστορίες του πάστορα Βογκ, Έρμα (2020)Η πόρτα, Έρμα (2019)Η απελευθέρωση, Red Marks (2018)Η κοιλιά, Εξάρχεια (2016)Η φθορά, Εξάρχεια (2013)Το δίφυλο, Εξάρχεια (2013) (στην έκδοση περιλαμβάνονται σε επανέκδοση τα έργα Το νερό γνωρίζει και Η μπέμπα)Η λίμνη, Σοκόλη-Κουλεδάκη (2012)Θα ήθελα, Εμπειρία Εκδοτική (2011) (στην έκδοση περιλαμβάνονται σε επανέκδοση τα έργα Κρακ, Η ομορφιά σου καθώς και ο πρωτοδημοσιευμένος μονόλογος Saroten των 10 mg)Ο συν και ο πλην, Πολύχρωμος Πλανήτης (2009)Η ομορφιά σου, Ελληνικά Γράμματα (2006)Sueño del mar, Οδός Πανός (2001)Ο επισκέπτης, Οδός Πανός (2000)ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣΟ άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τη λογοτεχνία του GuramDochanashvili (υπό έκδοση στις εκδόσεις LOGGIA, 2024)Ο Βάνο και ο Νίκο του Erlom Akhvlediani, Βακχικόν (2024)Γυάλινος κόσμος του Tennessee Williams, vakxikon.gr (2022)Ματωμένος γάμος του F.G. Lorca, Σοκόλη (2017)Τα μάγια της πεταλούδας του F.G. Lorca, Σοκόλη-Κουλεδάκη (2011)ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΟΓΡΑΦΙΑΗ Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί, σκηνοθεσία Ζωή Ξανθοπούλου (2023)Η απελευθέρωση, σκηνοθεσία Ζωή Ξανθοπούλου (2018)Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ, σκηνοθεσία Δημήτρης Γεωργαλάς (2016)Κάθε σαράντα χρόνια, σκηνοθεσία Νίκος Σακαλίδης (2014-2015)Η φθορά, σκηνοθεσία Ορέστης Τάτσης (2014-2015)Η λίμνη, σκηνοθεσία Ζωή Ξανθοπούλου (2012)Η μπέμπα, σκηνοθεσία Ορέστης Τάτσης (2010-2011)Το νερό γνωρίζει, σκηνοθεσία Δημήτρης Καταλειφός (2007-2008)