Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ο Ιωάννης Μαρίνος και Το δάσος των ψυχών

Το δάσος των ψυχών, Ιωάννης Μαρίνος

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ιωάννης Μαρίνος: Επισκεπτόμενος τη Γερμανία και συγκεκριμένα την πόλη Ζίγκεν (τη γενέτειρα πόλη του γνωστού ζωγράφου Ρούμπενς, που ζωγράφισε σκηνές από το γάμο της Μαρίας των Μεδίκων), πηγαίνοντας στο δάσος που περικλείει την πόλη, είδα πλήθος συγκεντρωμένων ανθρώπων. Κατάλαβα πως εξελισσόταν θρησκευτική τελετή και ρωτώντας έμαθα ότι μία θρησκευτική αίρεση υιοθετούσε ένα δέντρο θάβοντας στις ρίζες του την τέφρα των νεκρών, καρφώνοντας στον κορμό μικρή μεταλλική πινακίδα με τα στοιχεία του αποθανόντος, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γεννήσεως, θανάτου και το όνομα του δάσους ήταν «Το δάσος των νεκρών ψυχών».

Πού γράψατε το βιβλίο σας
Ι.Μ.: Γυρνώντας στη Θεσσαλονίκη.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ι.Μ.: Περίπου δύο μήνες· δεν χρειάστηκα περισσότερο, λόγω ότι όσο χρονικό διάστημα βρισκόμουν στη Γερμανία το είχα ήδη γράψει στο σκληρό δίσκο του μυαλού μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ι.Μ.: Εγώ δεν θα το χαρακτηρίσω, αλλά θα σας μεταφέρω το χαρακτηρισμό ενός κριτικού λογοτεχνίας. Περιπετειώδες, υποβλητικό, τρομακτικό, τυλιγμένο στο πέπλο του μυστηρίου και της αγωνίας... Ένα μυθιστόρημα σαν ταινία, αφού οι περιγραφές και τα γεγονότα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και είναι σαν να τα παρακολουθεί και να τα βλέπει να εκτυλίσσονται μπροστά του, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να του κόβεται και η ανάσα. Συνδυάζει το μεταφυσικό-θρίλερ στοιχείο με το αστυνομικό-εγκλήματος.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ι.Μ.: Η Κάλλη είναι μία νέα γυναίκα που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας γνωστό μεγάλο οίκο νυφικών. Δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον φίλο και συνεργάτη της Philip, που διατηρεί αντικερί στην πόλη της Φρανκφούρτης, πως έχει έρθει σε συμφωνία με ένα ξεπεσμένο βαρόνο που έχει στην ιδιοκτησία του, στην πόλη του Ζίγκεν της Γερμανίας, ένα κάστρο, λίγο μετά από το δάσος των ψυχών.
Πραγματεύεται την αγορά της οικοσκευής του, όπου σχεδόν όλα αποτελούνται από αντίκες. Μέσα σε αυτά τα αντικείμενα, που προτίθεται να αγοράσει, βρίσκεται και ένα όμορφο, σπάνιο, ξεχωριστό νυφικό, μιας άλλης εποχής. Κοιτώντας το στη φωτογραφία, που λαμβάνει αμέσως, το ερωτεύεται και αποφασίζει να επισκεφτεί το κάστρο την ημέρα της αγοραπωλησίας. Ταξιδεύει στη Γερμανία και στην πόλη του Ζίγκεν –γενέτειρα πόλη του γνωστού ζωγράφου Ρούμπενς, που ζωγράφισε τις στιγμές από το γάμο της Μαρίας των Μεδίκων με τον Ερρίκο τον Γ'. Φτάνοντας στο κάστρο και όχι με τόσο καθαρό τρόπο, κατορθώνει να αποκτήσει το σπάνιο νυφικό. Από εκείνη τη στιγμή το νυφικό θα είναι αιτία να μπλέξει σε επικίνδυνες καταστάσεις που διαδραματίζονται σε διαφορετικούς χωροχρόνους ξεκινώντας από το 1600 μέχρι σήμερα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ι.Μ.: Τις εικόνες, τα χρώματα, τους ήχους και τα αρώματα που δημιουργούν οι περιγραφές της πλοκής ακόμα και ο ψυχισμός των πρωταγωνιστών μου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ι.Μ.: Ο Φιλίπ για την απόλυτη, άδολη αγάπη που προσφέρει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ι.Μ.: Ταξίδι σε έναν διαφορετικό δικό μου κόσμο που τον διέπουν οι αξίες και τα ηθικά διδάγματα. Διαβάζοντας το βιβλίο θα τον κάνει πιο δυνατό και πιο αποφασιστικό, μέσα από δύσκολες αποφάσεις να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του.

Φοβάστε...
Ι.Μ.: Φοβάμαι, αλλά φροντίζω τον φόβο μου να τον τρομοκρατώ.

Αγαπάτε...
Ι.Μ.: Μα η ζωή είναι αγάπη και όσο ζω θα αγαπώ.

Ελπίζετε...
Ι.Μ.: Φυσικά ένας συγγραφέας δεν μπορεί να μην ελπίζει, πώς αλλιώς θα δημιουργήσει τον δικό του ιδεατό κόσμο;!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ι.Μ.: Οι μη εξαρτημένοι αναγνώστες πολυδιαφημιζόμενων, ανούσιων, πολυσέλιδων βιβλίων.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ι.Μ.: Για να δείτε ότι και κάποιοι Έλληνες συγγραφείς γράφουν αξιόλογα κείμενα που όχι μόνο δεν υστερούν έναντι των ξένων, είναι και καλύτερα.

Γιατί δεν πρέπει;
Ι.Μ.: Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ι.Μ.: Μπορείτε να το παραγγείλετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο e-shop των εκδόσεων Ελκυστής.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ι.Μ.: Στο facebook Ιωάννης Μαρίνος και να επικοινωνήστε μαζί μου στο e-mail styga7@gmail.com.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ι.Μ.: Το χρώμα των χρυσοπράσινων φθινοπωρινών φύλλων.

Ποια μουσική;
Ι.Μ.: Κλασική, Vivaldi «Τέσσερις εποχές».

Ποιο άρωμα;
Ι.Μ.: Βανίλιας βουτύρου.

Ποιο συναίσθημα;
Ι.Μ.: Ελπίδας, λησμονιάς...

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ι.Μ.: Κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ι.Μ.: Οδηγητής.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ι.Μ.: Τον Dan Brown.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ι.Μ.: Πολλοί. Ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Βίκτορ Ουγκώ, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Dan Brown...

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ι.Μ.: Εγώ δημιουργώ τον δικό μου φανταστικό κόσμο και με βάση τις αξίες και τα ηθικά διδάγματα καθορίζω την πορεία των πρωταγωνιστών μου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ι.Μ.: Η φαντασία η μη συμβατική (Να μην ταξιδεύει με τις εικόνες που δημιούργησαν άλλοι).

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ι.Μ.: Η μεταφορά του αναγνώστη στον δικό σου κόσμο, κρατώντας το ενδιαφέρον του μέσα από διαδοχικές ευρηματικές προσεγγίσεις και λύσεις δύσκολων καταστάσεων.

Τι την αποτυχία;
Ι.Μ.: Η αντιγραφή και η επικόλληση χιλιοειπωμένων κειμένων με αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση ανάγνωσης του βιβλίου.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ι.Μ.: Εξαρτάται από τον αναγνώστη και από την ποιότητα των κειμένων. Κατάχρηση είναι όταν καταναλώνεις ακατάλληλα και βλαβερά προϊόντα που αφορούν τον ψυχικό σου κόσμο.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ι.Μ.: «Σε είδα», όπως ο τίτλος του τελευταίου μου βιβλίου.

Έτσι απάντησε ο Ιωάννης Μαρίνος το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του Το δάσος των ψυχών, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

Ο Ιωάννης Μαρίνος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών [Π.Ε.Λ]. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, ποιητικών έργων, θεατρικών έργων και παραμυθιών. Εργογραφία: Μυθιστόρημα Αστεράκια ταξιδεύουν, Νοέμβριος 2017, εκδόσεις Ανάτυπο, ποίηση Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, συμμετείχε στη ποιητική συλλογή και δοκιμίου της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, 2017, εκδόσεις Εχέδωρος, θεατρικό μονόπρακτο Πατρίδα δεν είναι τα χώματα, Σεπτέμβριος 2018, εκδόσεις Άπαρσις, μυθιστόρημα Reptiles, Ιανουάριος 2019, εκδόσεις Ανάτυπο, θεατρικό παραμύθι Οι παράταιροι, Φεβρουάριος 2020, εκδόσεις Ανάτυπο, θεατρικό έργο Η παλιά τηλεόραση, Οκτώβριος 2020, εκδόσεις Αναζητήσεις, συμμετοχή στο συλλογικό ποιητικό έργο Το κάλεσμα για την ελευθερία, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, 2021, εκδόσεις Κούρος, θεατρικά έργα Οι Βαλκάνιοι, Νοέμβριος 2021, εκδόσεις Ανάτυπο, συμμετοχή στο πολύπτυχο Απάνθισμα πνεύματος, 2022, εκδόσεις Αγγελάκη, μυθιστόρημα Το δάσος των ψυχών, Σεπτέμβριος 2023, εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

Διεκδικήστε το!
Οι εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 27 Οκτωβρίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη