Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε από την καθημερινή σειρά του Νίκου Φώσκολου Η λάμψη όπου υποδύθηκε τον Σέβο Δράκο, τον αδελφό του Χρήστου Πολίτη. Δυστυχώς τον Οκτώβριο του 1993 και λόγω σοβαρού κλονισμού της υγείας του διέκοψε τις εμφανίσεις του στην θρυλική σειρά ενώ απεβίωσε την επόμενη χρονιά, σε ηλικία μόλις 64 ετών. Τον ρόλο του Σέβου Δράκου κράτησε επάξια ο εκλεκτός ηθοποιός Νίκος Απέργης.
Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1940 και σπούδασε στην Δραματική Σχολή Ιωαννίδη. Την πρώτη του θεατρική εμφάνιση την πραγματοποίησε το 1961 στο Εθνικό Θέατρο. Έμεινε εκεί για δώδεκα χρόνια λαμβάνοντας μέρος σε πολλές παραγωγές του με έργα από την Αττική κωμωδία, το κλασικό και το σύγχρονο θέατρο:
Αχαρνής του Αριστοφάνη,
Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ,
Η ηδονή της τιμιότητας του Λουίτζι Πιραντέλο,
Σφήκες του Αριστοφάνη,
Αίας,
Το ιερό σφάγιο του Παντελή Πρεβελάκη,
Το καφενείο του Κάρλο Γκολντόνι (όπου κράτησε τον ρόλο του γκαρσονιού),
Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου (όπου κράτησε τον ρόλο του φαρμακοποιού),
Ρήγας Βελεστινλής του Σπύρου Μελά (όπου υποδύθηκε τον ρόλο του Αργέντη),
Λυσιστράτη του Αριστοφάνη,
Η βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμιρ του Όσκαρ Ουάιλντ,
Ο μισάνθρωπος του Μολιέρου (όπου κράτησε τον ρόλο του Βάσκου),
Οι μαυρόλυκοι του Μανώλη Σκουλούδη (όπου υποδύθηκε τον Βαρθολομαίο),
Δον Κιχώτης του Μιχαήλ Θερβάντες (όπου υποδύθηκε τον κήρυκα).
Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, αρχίζει η συνεργασία του με το ελεύθερο θέατρο και με αξιόλογους θιάσους:
Θίασος Μαίρης Χρονοπούλου - Κώστα Καρρά - Νίκου Ρίζου στο έργο του Γεωργίου Ρούσου Το βασιλικό ρομάντζο, το 1973,
Θίασος Βύρωνα Πάλλη και Αφροδίτης Γρηγοριάδου Η μεγάλη απόφαση,
Περιοδεία με τον θίασο του Γιώργου Τζώρτζη και της Τόνιας Καζιάνη στο έργο Η κόμισσα και ο καμαριέρης (όπου και τον υποδύθηκε τον κόμη Γκέοργκ),
Στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά θα πάρει μέρος στο έργο του Σωτ. Πατατζή Ο καλός στρατιώτης Σβέικ,
Θίασος Σμαρούλας Γιούλη στο έργο του Νίκου Φώσκολου Αρμένικο φεγγάρι.
Ύστερα από την θεατρική του εμπειρία συγκροτεί για πρώτη φορά θίασο μαζί με τον Βασίλη Μαλούχο, το 1978, και όταν τελειώνει και αυτή του η συνεργασία συνεργάζεται εκ νέου με το Εθνικό Θέατρο, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ερμηνεύοντας ένα πλήθος από σημαντικούς ρόλους από την ελληνική και ξένη δραματολογία, αλλά και από το αρχαίο θέατρο:
Όρνιθες του Αριστοφάνη,
Ο αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου (όπου κράτησε τον ρόλο του Δερβίση),
Ο υπάλληλος του Μ. Χουρμούζη (στον ρόλο του Ανανία),
Παπαφλέσσας του Σπύρου Μελά,
Αμεδαίος του Ευγένιου Ιονέσκο (όπου κράτησε τον ρόλο του αστυνομικού),
Η ανάκριση του Π. Βάις (στον ρόλο του Λουκά),
Χαρίλαος Τρικούπης του Ν. Ζακόπουλου (όπου κράτησε τον ρόλο του Δεληγιώργη),
Η αγριόπαπια του Ερρίκου Ίψεν,
Το επικίνδυνο φορτίο του Μάν. Κορρέ,
Μαρία Στιούαρτ του Φρειδερίκου Σίλερ,
Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή (στον ρόλο του Θεράπων),
Μάνα κουράγιο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (αγρότης και στρατηγός).
Επίσης είχε πάρει μέρος και στην παράσταση του έργου του Ανρί ντε Μοντερλάν Ο καρδινάλιος της Ισπανίας όπου πρωταγωνιστούσε ο Αλέξης Μινωτής, καθώς και στην τραγωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Οθέλλος με πρωταγωνιστή τον Ηλία Λογοθέτη.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε πριν την Λάμψη στις Πολεμικές ιστορίες στο Εν τούτο νίκα, σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου, καθώς και σε άλλες. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 έλαβε μέρος στην επανεγγραφή της παλιάς σειράς του Νίκου Φώσκολου Ο άγνωστος πόλεμος όπου κράτησε τον ρόλο του στρατηγού.
Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, όπως πολύ εύκολα γίνεται αντιληπτό διαβάζοντας κανείς την πορεία του στο θέατρο, υπήρξε ένας σημαντικός ηθοποιός με μεγάλη θεατρική διαδρομή που ξεκίνησε πολύ πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Τον διέκρινε η πειθαρχία και η συνέπεια στη δουλειά και είχε υποδυθεί ρόλους από κορυφαίους ποιητές και από τους σημαντικότερους δραματουργούς της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Εκτός αυτού, διέθετε μια μεγάλη υποκριτική γκάμα που μπορούσε με μεγάλη ευκολία να υποδυθεί ρόλους τόσο δραματικούς όσο και κωμικούς. Δυστυχώς έφυγε σε μία ηλικία που είχε αναγνωριστεί η καλλιτεχνική του αξία από το ευρύ κοινό και που θα μπορούσε να χαρεί την μεγάλη του αναγνώριση και να δημιουργήσει τους μεγάλους ρόλους, λόγω πείρας και εμπειριών.
Στην θρυλική σειρά του Νίκου Φώσκολου Η λάμψη έμεινε για δύο χρόνια, από το 1991 όπου ξεκίνησε η προβολή της μακροβιότερης σειράς για την ελληνική τηλεόραση μέχρι το 1993 όπου υπέστη σοβαρό κλονισμό η υγεία του.
Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος έφυγε από τη ζωή το 1994.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.