Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η Γεωργία Θεοφάνους και ο Ανεμάκης το ψαράκι

Τμήμα εξωφύλλου του βιβλίου της Γεωργίας Θεοφάνους, Ανεμάκης το ψαράκι, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς εμπνευστήκατε τον τίτλο του βιβλίου σας Ανεμάκης το ψαράκι;
Γεωργία Θεοφάνους: Όταν έγραφα αυτό το βιβλίο, είχα στο μυαλό μου ένα παιδάκι που ήταν τόσο ζωηρούλης σαν τον άνεμο με πολλά μποφόρ! Σκεφτόμουν τι όνομα να δώσω σε αυτό το παιδάκι και σε ποιο ζωάκι να μετατρέψω τον ήρωα για να γίνει αγαπητός στα παιδιά. Όπως αυτόματα μου βγήκε το Ανεμάκης, αυτόματα μου βγήκε και το ψαράκι. Σε δευτερόλεπτα είχα τον τίτλο και δεν σκέφτηκα ποτέ να τον αλλάξω!

Ποια η σχέση σας με τη συγγραφή; Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη συγγραφή;
Γ.Θ.: Η σχέση μου με τη συγγραφή είναι μια σχέση αγάπης και λατρείας η οποία δημιουργήθηκε στην πορεία της ζωής μου. Ποτέ δεν είχα στο μυαλό μου να γίνω συγγραφέας. Δηλαδή αν μου έλεγε κανείς στα 25 μου π.χ. εσύ θα γράφεις βιβλία για παιδιά, θα γελούσα! Ξεκίνησα να το σκέφτομαι όταν άρχισα να δουλεύω με παιδιά, να διαβάζω πολλά παραμύθια και να δουλεύω με τα παραμύθια, οπότε ήρθε από μόνο του, αφού ήμουνα συνέχεια με τα παραμύθια στο χέρι και στα βιβλιοπωλεία. Οι σπουδές μου επίσης στο θέατρο με βοήθησαν πολύ στο να το σκεφτώ να γράψω, γιατί έμαθα διάφορες τεχνικές για το παραμύθι που αργότερα τις δούλεψα με παιδιά και αυτό ήταν κάτι μαγικό!

Ποια μηνύματα θέλετε να παρουσιάσετε στους αναγνώστες σας με το παραμύθι σας;
Γ.Θ.: Αυτό που θέλω να μείνει, σε όποιον διαβάσει αυτό το παραμύθι μου, είναι ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα! Όλα μπορούν να γίνουν σε αυτή τη ζωή, ακόμη και αν φαντάζουν όλα μάταια, όπως έγινε και με τον Ανεμάκη.

Ο Ανεμάκης είναι ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινή ιστορία που κυκλοφορεί και με τη μορφή animation ενώ έχει προβληθεί και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι' αυτό;
Γ.Θ.: Πολύ σωστά, είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Με την συνεργάτη μου και φίλη Βιβή Μαρκάτου, η οποία να πούμε είναι υπεύθυνη για την υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου και την ευχαριστώ πολύ, φτιάξαμε την ιστοριούλα σε κινούμενα σχέδια, με στόχο να την δουν όσο περισσότεροι άνθρωποι και παιδάκια γίνεται και να πάρουν δύναμη απ' αυτήν. Η ταινία μας έχει μια πολύ καλή πορεία και προς το παρόν έχει προβληθεί σε φεστιβάλ στην Αμερική, στην Πορτογαλία, στην Αγγλία, στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουτράκι και σε δύο μεγάλα φεστιβάλ στην Αθήνα. Είναι παγκόσμιας προβολής λοιπόν. Επίσης πρόσφατα πήραμε και το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων από ένα φεστιβάλ στην Αθήνα για τον Ανεμάκη μας. Είμαι πολύ χαρούμενη για την πορεία της γιατί δουλέψαμε πολύ για όλο αυτό το αποτέλεσμα!

Το οπισθόφυλλο του παραμυθιού γράφει ότι πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματική ιστορία που εστιάζει στα παιδιά με ΔΕΠΥ και το φάσμα του αυτισμού. Θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο γι' αυτό.
Γ.Θ.: Ναι βεβαίως! Η ιστορία αυτή δημιουργήθηκε μετά από μια συζήτηση που είχα με τη μητέρα ενός παιδιού με ΔΕΠΥ. Η μαμά αυτή μου μιλούσε για το παιδί της και πραγματικά μέχρι τα 15 χρόνια του παιδιού της, δεν είχε κάτι αισιόδοξο να μου πει. Μόνο θλίψη, πόνο, λύπη γιατί το παιδάκι της δεν είχε φίλους, δεν ήταν καλός μαθητής, δεχόταν εκφοβισμό στο σχολείο, με λίγα λόγια μου περιέγραφε ένα μαρτύριο. Το παιδάκι της όμως είχε έναν στόχο. Ένα όνειρο. Να γίνει μάγειρας. Η μάνα λοιπόν ηρωίδα, άκουσε τα όνειρά του, ήταν δίπλα στο παιδάκι της και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τον βοηθήσει. Τελικά το παιδί της, εκεί που ήταν από τους χειρότερους μαθητές, κατάφερε να μπει σε σχολή μαγειρικής και να σπουδάσει στο Παρίσι! Πώς έγινε αυτό; Πολύ απλά ήταν δίπλα του σε όλα, έδωσε κίνητρο στο παιδί και έκαναν μαζί τα αδύνατα δυνατά! Να πω ότι όση ώρα μου μιλούσε η μαμά του παιδιού για το παιδάκι της, μέχρι τα 15 του, πραγματικά πίστευα ότι αυτό το παιδί θα κατέληγε σε ίδρυμα. Όταν όμως μου είπε ότι τελικά έγινε μάγειρας... θυμάμαι ότι είχα πάθει σοκ! Ήθελα οπωσδήποτε αυτή την ιστορία να την μάθει ο κόσμος. Όλα τα παιδιά του κόσμου, όλοι οι άνθρωποι έχουν δυνατότητες, ταλέντα και ικανότητες. Φτάνει, ειδικά σε αυτά τα παιδιά, να υπάρξει κάποιος άνθρωπος δίπλα τους που να τα πιστέψει τόσο όπως έγινε και με τον Ανεμάκη! Δεν λέω ότι είναι εύκολο. Αλλά αφού έγινε με τον Ανεμάκη νομίζω πως μπορεί να γίνει με όλους! Δουλεύω με αυτά τα παιδιά και ξέρω εν μέρει τις δυσκολίες, όμως πιστεύω πολύ και στη δύναμή τους και στα ταλέντα τους!

Ο συγγραφέας πρέπει να είναι αυθεντικός ή να προσπαθεί να είναι όσο γίνεται πιο αρεστός στους αναγνώστες του;
Γ.Θ.: Θεωρώ ότι ο συγγραφέας, αλλά και γενικά ο άνθρωπος, πρέπει να είναι αυθεντικός, αληθινός! Μόνο έτσι θα κερδίσει τους αναγνώστες του και ειδικά τα παιδιά. Αν προσπαθήσεις να δείξεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι, για εμένα, έχασες το παιχνίδι!

Ποιο είναι το μότο της ζωής σας;
Γ.Θ.: Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό! Τεράστια αλήθεια!

Ποια τα άμεσα σχέδια σας;
Γ.Θ.: Συνεχίζω την προώθηση για τον Ανεμάκη μου αλλά και άλλες δουλειές που έχω κάνει. Επίσης είμαι σε σκέψεις για καινούργιες δουλειές για τα παιδάκια, πάντα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να έχουν κάτι να πουν στον κόσμο!

Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτή την όμορφη συνέντευξη!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το βιβλίο της Γεωργίας Θεοφάνους Ανεμάκης το ψαράκι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Η Γεωργία Θεοφάνους είναι Κύπρια ψυχολόγος και συγγραφέας. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι πιστοποιημένη εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού από το Ωδείο Όπερας Αθηνών. Κατέχει επίσης πιστοποίηση στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα από τη δρ Χάρις Καρνέζη. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο αλλά και μουσικοκινητικές δράσεις για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Μέσα από το έργο της προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να επισημάνει σε μικρούς και μεγάλους πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία καθημερινά. Ο Ανεμάκης είναι ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινή ιστορία που κυκλοφορεί και με τη μορφή animation ενώ έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Κυκλοφορεί επίσης, από τη συγγραφέα, το βιβλίο της Παράξενα πλασματάκια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη