Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

20 χρόνια Δελφινάριο

20 χρόνια Δελφινάριο με τον Μάρκο Σεφερλή

20 χρόνια Δελφινάριο
. Έτσι ονομάζεται η καινούργια παράσταση του Μάρκου Σεφερλή· τίτλος κατάλληλος για τα είκοσι χρόνια που προσφέρει το γέλιο απλόχερα στον κόσμο. Ο Μάρκος είναι ένας ταλαντούχος κωμικός, μοναδικός στο είδος του, που τόσα χρόνια καταφέρνει να είναι επίκαιρος με τις παραστάσεις που ετοιμάζει και μέσα στο πνεύμα της εποχής.

Τον έχω δει αρκετές φορές στο θέατρο και, παρόλο που δεν είμαι φίλος της επιθεώρησης, του βγάζω το καπέλο για τις επινοήσεις του, την δυναμική του πάνω στην σκηνή και κυρίως την άμεση επαφή του με τον κόσμο.
Ο κόσμος για τον Μάρκο είναι το άλφα και το ωμέγα, είναι η κινητήρια δύναμη για κάθε του δημιουργία, και σε όλο αυτό τον κόσμο αφιερώνει αυτή την επετειακή παράσταση των 20 χρόνων στην προσφορά του στο γέλιο.

Μαζί του η Έλενα Τσαβαλιά, πάντα φρέσκια και το μεγάλο στήριγμα του Μάρκου, και οι Γιώργος Λαμπάτος, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γιώργος Κοντογιάννης, Λεωνίδας Ιορδάνου, Αμελί Μαρκάκη και η Μαίρη Τσαβαλιά. Η σκηνοθεσία είναι του Μάρκου Σεφερλή, τα κείμενα του Μάρκου Σεφερλή και του Στέλιου Παπαδόπουλου.

Ξεκαρδιστικός αλλά και συγκινητικός, προσφέρει για άλλη μια χρονιά την ευκαιρία να γελάσουμε, να χορέψουμε, να δούμε από κοντά τον εξαιρετικό κωμικό και το αστείρευτο ταλέντο του.
Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργίας δεν ξέχασε ποτέ ποιος είναι.
Δεν απομακρύνθηκε από τον κόσμο αλλά χρονιά τη χρονιά ερχόταν πιο κοντά. Τον κυνηγήσανε, τον μειώσανε καλλιτεχνικά, ασχολήθηκαν μαζί του αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να τον αποδομήσουν, γιατί κυρίως έχεις απέναντι σου έναν άνθρωπο αληθινό, ζεστό, πραγματικό, τον άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας, κάποιον από εμάς.
Ένας ηθοποιός που δεν πούλησε ποτέ τους ανθρώπους του, στήριξε και στηρίζει τον κόσμο του θεάτρου και προχώρα μπροστά με νέες ιδέες.
Όσο έχει τον κόσμο μαζί του –και θα τον έχει, γιατί ο κόσμος τον αγαπάει– ας γράφουν οι επικριτές του όλο αυτό τον οχετό έχοντας παρασυρθεί από την έλλειψη χιούμορ, τη μεγαλομανία και τη ζήλια για κάτι τόσο πετυχημένο.

Ο Μάρκος Σεφερλής γίνεται τον Σεπτέμβριο του 2024 πενήντα πέντε χρονών –στις 8 του Σεπτέμβρη– και φυσικά θα το γιορτάσει στο Δελφινάριο με όλους εμάς.

Τι άλλο να γράψει κανείς για τον Μάρκο;
Σκηνοθέτης, τηλεοπτικός παρουσιαστής, ηθοποιός, σεναριογράφος... ξεκίνησε την καριέρα του με την τηλεόραση και το Ταξί το μακρινό 1995 ενώ στο θέατρο τον συναντήσαμε πρώτη φορά στην κωμωδία Σουίτα γενεθλίων στο θέατρο Αυλαία το 1997. Το 2004 έκανε το μεγάλο βήμα να αναλάβει ο ίδιος την παραγωγή, το σενάριο, το casting και την σκηνοθεσία.
Κατά καιρούς έγραψαν κάποιοι κριτικοί ότι προσφέρει ευτελή θεάματα με χοντροκομμένα αστεία, κιτσάτους διαλόγους και υποβαθμίζει την επιθεώρηση που υπηρετεί. Εγώ θα πω πως έχει τον δικό του τρόπο να προσφέρει, με τις πάντα επίκαιρες παραγωγές του, με την διάθεσή του, με την επικοινωνία του, με τον κόσμο στο θέατρο και για αυτό χρεώνεται με επιτυχίες σε ό,τι κι αν κάνει και η απόδειξη είναι τα γεμάτα θέατρα ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές.

Θα ξεχωρίσω μερικές σημαντικές στιγμές του που κατά εμέ ήταν συγκλονιστοκός: το Δείπνο ηλιθίων, το Hairspray, το 10 χρόνια γάμου, τον Μπαχαλόγατο, το Mrs Doubtfire, το Κατά λάθος αστυνομικός είναι μερικά από αυτά που παρακολούθησα και ξεχώρισα.

Ο Μάρκος Σεφερλής είναι ένα φαινόμενο με τον τρόπο που αλληλεπιδρά με το κοινό, με τις ευφάνταστες μεταμορφώσεις του, κάνοντάς τον έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη και έναν πολύ τρυφερό και δοτικό άνθρωπο.
Του εύχομαι να είναι πάντα καλά για να δώσει πολλά ακόμα χρόνια γέλιο.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Πρωταγωνιστούν: Μάρκος Σεφερλής, Έλενα Τσαβαλιά, Γιώργος Λαμπάτος, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Λεωνίδας Ιορδάνου, Γιώργος Κοντογιάννης, Μαίρη Τσαβαλιά, Αμελί Μαρκάκη
Χορεύουν: Νάσια Κοσμαόγλου, Βιβή Κούρτη, Μιράντα Ψυκού, Ελένη Φραγγελάκη, Θωμαΐς Χειλά, Ζωή Μπαρμπαγιάννη, Δέσποινα Αθανασιάδου, Χριστίνα Τζίρα, Άγγελος Πρεκατσουνάκης, Δημήτρης Καραλής, Εννέα Βαγγέλης, Γιώργος Σέρτσας
Σκηνοθεσία: Μάρκος Σεφερλής
Κείμενα: Μάρκος Σεφερλής και Στέλιος Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Θανάσης Μανίκας
Κοστούμια: Βαγγέλης Ζάχος
Χορογραφίες: Θοδωρής Πάνας
Σχεδιασμός φωτισμού - Χειριστής κονσόλας φωτισμού: Μιχάλης Φυρογένης
Ήχος: Παναγιώτης Σιμόπουλος
Βοηθός χορογράφου: Τζένη Στεφανίδου
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Κύρκου
Μουσική παραγωγή: Θοδωρής (Ted) Ζωγράφος, Μανώλης Καλλίτσης
Rec / Mix / Master / Sound FX / Visual FX / Graphics: MINUS 2 PRODUCTIONS

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη