Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η σκιά του κηπουρού

Η σκιά του κηπουρού, Τίνας Κατσούλη

Πανέμορφη νουβέλα, με ωραίο αφηγηματικό ύφος και ιδανική έκταση. Έτσι θα χαρακτήριζα το βιβλίο της Τίνας Κατσούλη Η σκιά του κηπουρού, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Σε μια φανταστική (μάλλον άγνωστη) εποχή, μια φανταστική ασθένεια έχει τραγικές συνέπειες για τις ζωές των πολιτών. Οι συνέπειες αυτές συσχετίζονται με την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, δηλαδή εγκλεισμός, απαγορεύσεις, αποστάσεις, περιορισμοί, μάσκες, γάντια, απολυμαντικά κ.ο.κ., οπότε είναι και πολύ εύκολο να ταυτιστείς με τα πρόσωπα και να καταλάβεις τη γενικότερη συνθήκη. Αυτές τις συνέπειες τώρα τις «βλέπουμε» μέσα από τον μικρόκοσμο μιας πολυκατοικίας, δηλαδή των κατοίκων αυτής, που έχουν την ιδιότητα του κοινωνικού δείγματος, ενώ όλο αυτό το σύνολο φιλτράρεται υπό το πρίσμα του βασικού ήρωα της ιστορίας και αφηγητή της, του θυρωρού. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο θυρωρός είναι το πρόσωπο-κλειδί που αλληλεπιδρά και γνωρίζει καλύτερα όλους τους ενοίκους.
Τώρα, η πραγματικότητα ξεπερνά την τηλεοπτική, με το σκληρό ριάλιτι να παίζεται πια μέσα στα σπίτια μας...
Το γκρίζο και καταθλιπτικό πλαίσιο της συνθήκης σε συνδυασμό με τη γλαφυρή συγγραφική δεινότητα της κυρίας Κατσούλη, που μεταφέρει ανάγλυφα τις «αποχρώσεις», προσφέρουν ένα αξιόλογο πεζογράφημα. Οι τραγικοί ήρωες, που συναντάμε στις σελίδες, είναι εγκλωβισμένοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά αλλά και πνευματικά. Η ζωή τούς πνίγει, τους καταπίνει και τους ξεβράζει σε κάτι άλλο με το οποίο δεν έχουν «υπογράψει», επιλέξει ή αποδεχτεί. Αναζητούν μια άκρη να σταθούν, να μπορέσουν να αναπνεύσουν –εκ νέου– με μια ματαιότητα όμως (πια) για όσα θέλησαν ή κι εξακολουθούν να θέλουν.

Όλη αυτή η τραγικότητα και η συναισθηματική φόρτιση αναδεικνύεται με αληθοφάνεια, από μία πένα που παρατηρεί τον κόσμο και τον αναπλάθει επάξια για τις ανάγκες της μυθοπλασίας της. Πρόκειται με βεβαιότητα για μία συγγραφέα που αφουγκράζεται τον άνθρωπο, τον ψυχισμό και τις ατέλειές του.

Ο θυρωρός-κηπουρός της, ως κύριος χαρακτήρας, έχει και την πιο έντονη επίδραση στις ζωές της μικρής αυτής κοινωνίας. Ήσυχος και σιωπηλός, χωρίς να κάνει θόρυβο, παίρνει πρωτοβουλίες σε όφελος των άλλων, όσων συναναστρέφεται. Ένας από μηχανής θεός που απλώνει χέρι βοηθείας, που προσφέρει συμπαράσταση, θαλπωρή, νοιάξιμο, φροντίδα... άρα ελπίδα και, στο τέλος τέλος, αγάπη.
Να νοιάζεσαι και να βοηθάς, αυτό είναι που δένει τώρα πια τους ανθρώπους, αυτό είναι, λέει, που φτιάχνει τις νέες πατρίδες.
Αυτό το μελαγχολικό και βαθύ βιβλίο με την φανταστική του συνθήκη, που όμως είναι άκρως αναγνωρίσιμη μετά και την πρόσφατη πανδημία, στο τέλος της ημέρας μιλάει για μοναξιά και φόβο. Πραγματεύεται ζητήματα όπως η βία σε κάθε μορφή της, η αποξένωση... κι αφού διασχίσει μια «διαδρομή» ανάμεσα σε ξεπεσμένες καριέρες, ρακοσυλλέκτες, δέσμιους, άρρωστους,  ετοιμοθάνατους και προσωπικά αδιέξοδα, ανοίγει το παράθυρο της ελπίδας προσφέροντας ένα αύριο βελτιωμένο, ελεύθερο, χαρούμενο, υγιές και θυμίζοντάς μας πως ακόμα και στην πιο ζοφερή άβυσσο υπάρχει τρόπος να αντλήσει κανείς δύναμη.
Η ευτυχία δεν είναι άπιαστο όνειρο...
Κι αν θέλετε να το πάω ακόμα και πιο μακριά, αφήνει διδάγματα όπως η αγάπη (να αγαπάς), το μοίρασμα (μοιράσου) κι η συγχώρεση (να συγχωρείς), και προτροπές όπως το ρίσκο (τόλμα).

Πολύ πολύ όμορφο ύφος και ένα από τα πιο επιδραστικά αναγνώσματα του τελευταίου έτους με ήρωες που, αν και τους γνωρίζεις λιγότερο σε σχέση με ένα μυθιστόρημα μεγάλης έκτασης, εγγράφονται μέσα σου και τους θυμάσαι. Ανθρώπινο, γοητευτικό, φορτισμένο.



Η Τίνα Κατσούλη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου κατοικεί με την οικογένειά της. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Στην αχλή των αιώνων (εκδόσεις Λιβάνη, 2018) και Αξόδευτη ζωή (εκδόσεις Λιβάνη, 2020). Η σκιά του κηπουρού είναι η πρώτη νουβέλα που εκδίδει.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη