Μπες στην ιστορία

Μπες στην ιστορία: Τα συναισθήματα και Η συμφιλίωση, Χριστίνας Κωνσταντουδάκη


Η σειρά εικονογραφημένων βιβλίων Μπες στην ιστορία έχει σκοπό να μας διδάξει, να μας παραδειγματίσει, να μας δώσει πολύτιμο υλικό για σκέψη.

Πέντε μικρές ιστορίες σε κάθε βιβλίο μάς περιμένουν να τις διαβάσουμε, ιστορίες καθημερινότητας που ολοκληρώνονται με δύο διαφορετικούς τρόπους, όπου φτάνοντας στο τέλος έχουμε διαχειριστεί το «πρόβλημα» που δημιουργείται με –ή και όχι– το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα παιδιά επεξεργάζονται τα στοιχεία της κάθε ιστορίας και μετά από σκέψη, αποφασίζουν ποια είναι η καλύτερη λύση για όλους.

Τα ίδια τα παιδιά, έχουν την πρωτοβουλία να ολοκληρώσουν την ιστορία επιλέγοντας το τέλος της, ανάμεσα στις δύο διαφορετικές εκδοχές που τους δίνονται και με αυτόν τον τρόπο εξοικειώνονται στην επίλυση «δύσκολων» καθημερινών καταστάσεων.

Με έναν τρόπο διασκεδαστικό και χιουμοριστικό, κάποιες φορές, γονείς και παιδιά συζητούν τις πιθανές εκδοχές ολοκλήρωσης της ιστορίας και αποφασίζουν την καλύτερη δυνατή. Στο τέλος δε κάθε ιστορίας, τους μικρούς μας φίλους περιμένουν εκπλήξεις, όπως διαδραστικές ασκήσεις, δραστηριότητες με θέμα την αριθμητική, τη γλώσσα αλλά και τη ζωγραφική και επίσης διασκεδαστικά παιχνίδια για ανάπτυξη της μαθησιακής ικανότητας, παιχνίδια δεξιοτήτων και παιχνίδια πλαστελίνης.

Πάμε να γνωρίσουμε τους ήρωες και να αλληλοεπιδράσουμε μαζί τους!

Ο Μιχάλης είναι 6 ετών και η αδερφή του Μαρίνα 4 ετών. Σε κάθε βιβλίο θα διαβάσουμε 5 ιστορίες, όπου σε κάθε μία θα δημιουργείται μια σύγκρουση ή μια μικρή διαφωνία και θα ακολουθεί η επίλυσή της, ανάμεσα από δύο πιθανές και διαφορετικές μεταξύ τους λύσεις.

Βιβλίο 1: Τα συναισθήματα
Η πρώτη ιστορία έχει να κάνει με το πρωινό ξύπνημα που ταλαιπωρεί τον Μιχάλη.
Ακολουθεί η ιστορία με τα αυτοκόλλητα της Μαρίνας, τα οποία επέλεξε να πάρει μαζί της στο νηπιαγωγείο.
Στη συνέχεια θα διαβάσουμε για το πολύζυγο και τη Μαρίνα που δεν είναι έτοιμη να το περάσει.
Η γεμάτη αστραπές και βροντές βραδιά, που φοβίζουν τον Μιχάλη, είναι η κεντρική ιδέα της επόμενης ιστορίας.
Και το βιβλίο κλείνει με τη βόλτα στο σούπερ μάρκετ και την επιλογή που έχουν να κάνουν τα παιδιά.
Τα συναισθήματα που γεννιούνται αβίαστα μέσα από τις ιστορίες είναι η ζήλια, ο θυμός αλλά και ο φόβος.

Βιβλίο 2: Η συμφιλίωση
Στην πρώτη ιστορία, οι γονείς προτείνουν μια εκδρομή και τα δύο αδέρφια διαφωνούν για τον προορισμό της.
Έπειτα, η Μαρίνα θα έρθει αντιμέτωπη στο νηπιαγωγείο με τη φίλη της και η δασκάλα θα προτείνει τις δύο πιθανές λύσεις.
Η βόλτα στον παιδότοπο της τρίτης ιστορίας, θα φέρει τα παιδιά αντιμέτωπα με τις αδυναμίες τους αλλά και με τους κανόνες που επικρατούν στην οικογένεια.
Ένας αγώνας ποδοσφαίρου για μικρούς και μεγάλους παίχτες, θα βάλει τον Μιχάλη σε σκέψεις.
Και τέλος, το βιβλίο ολοκληρώνεται με την λάθος επιλογή παγωτού για την Μαρίνα.

Προτείνω τα βιβλία σε γονείς και παιδαγωγούς μιας και παρέχουν στα παιδιά ιδέες, τρόπους αντιμετώπισης αλλά και αποτελέσματα για κάθε επιλογή που έχουν διαθέσιμη. Τα παιδιά σκέφτονται τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης και αντιλαμβάνονται τον πιο προσιτό τρόπο με τον οποίο θα γράψουν τους τίτλους τέλους της κάθε ιστορίας.
Η συγγραφέας των βιβλίων Χριστίνα Κωνσταντουδάκη είναι νηπιαγωγός και μένει στα Χανιά. Έχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ «Ανάγνωση, φιλαναγνωσία κι εκπαιδευτικό υλικό». Το 2016 δημιούργησε τη Facebook ομάδα «Παιδικό βιβλίο - Προτάσεις», όπου μαζί με την Νάσια Αλεξανδρίδη πρότειναν αγαπημένα τους βιβλία και σχετικές δραστηριότητες. Η ομάδα έχει φτάσει σήμερα να αριθμεί πάνω από 80.000 μέλη. Ζει στη Θεσσαλονίκη και υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση.
Η εικονογράφος των βιβλίων Γιώτα Κοκκόση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αποφοίτησε από τη Σχολή Βακαλό και έκτοτε εργάζεται ως γραφίστρια και εικονογράφος. Της αρέσουν πολύ τα βιβλία, η μουσική, τα δέντρα και ένας σκύλος, ο Αράτα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τα οπισθόφυλλα των βιβλίων αναφέρουν:
Tα βιβλία της σειράς «Μπες στην ιστορία» θα βοηθήσουν τα παιδιά να επεξεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο διάφορα θέματα που τα απασχολούν. Τους δίνεται η ευκαιρία να διαλέξουν το τέλος κάθε ιστορίας που παρουσιάζεται, να συμπληρώσουν τις σχετικές δραστηριότητες, κι έτσι να εξασκηθούν στην κριτική σκέψη και στον τρόπο διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.

Το συγκεκριμένο βιβλίο (Τα συναισθήματα) παρουσιάζει ένα διαφορετικό συναίσθημα σε κάθε ιστορία, όπως τα νιώθουν δύο αδέρφια σε καθημερινές καταστάσεις στο σπίτι, στο σχολείο και στη βόλτα. Οι μικροί αναγνώστες θα ταυτιστούν και θα διασκεδάσουν, ενώ οι γονείς τους θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τον ψυχισμό των παιδιών τους, προτείνοντάς τους εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης δύσκολων συναισθημάτων.

Το συγκεκριμένο βιβλίο (Η συμφιλίωση) παρουσιάζει έναν διαφορετικό λόγο σύγκρουσης σε κάθε ιστορία, ανάμεσα σε αδέρφια, σε φίλους και σε γονείς με παιδιά. Οι μικροί αναγνώστες θα ταυτιστούν και θα διασκεδάσουν, ενώ οι γονείς τους θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τον ψυχισμό των παιδιών τους, προτείνοντάς τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης συγκρούσεων και συμφιλίωσης.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου