Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η Μαρία Βούλγαρη και η μουσική

Μαρία Βούλγαρη

Σήμερα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την Μαρία Βούλγαρη! Μία πολυτάλαντη γυναίκα που κατέχει την σπάνια ικανότητα να πλάθει με την ίδια ομορφιά και μαεστρία από ένα ποίημα μέχρι την σύνθεση και ερμηνεία ενός μαγευτικού τραγουδιού. Πολυβραβευμένη και για τις δύο της ικανότητες σε διεθνείς διαγωνισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με ζωντανές και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της, βρίσκεται μαζί μας για να μάθουμε περισσότερα για τη μουσική της φύση. Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα!

Πώς ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι;
Μαρία Βούλγαρη: Η καταγωγή μου, από την Κέρκυρα, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μουσική μου παιδεία. Είναι ένα νησί γεμάτο μουσική παράδοση κι αστείρευτη έμπνευση.
Ανακάλυψα την αγάπη μου για τη μουσική από πολύ μικρή. Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησα μαθήματα κλασικής κιθάρας. Ο πατέρας μου ήταν εκείνος ο οποίος με έκανε να ασχοληθώ με την τέχνη αυτή. Ο ίδιος ήταν καθηγητής βυζαντινής μουσικής. Αν και δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη βυζαντινή, παρ' όλα αυτά μου έδωσε τα κατάλληλα εφόδια και ερεθίσματα για να αγαπήσω πολύ τη μουσική και το τραγούδι.
Σε ηλικία 14 ετών έγραψα το πρώτο μου τραγούδι. Εκεί ένιωσα ότι κάτι υπάρχει –το έναυσμα για τη συνέχεια.

Από πού εμπνέεστε; Τι πυροδοτεί τη δημιουργικότητά σας;
Μ.Β.: Πηγή έμπνευσης για μένα αποτελεί το οτιδήποτε. Μια εικόνα. Μια σκέψη. Μια συζήτηση. Μια μυρωδιά. Ένα χαμόγελο. Η σιωπή. Η ποίηση. Μια όμορφη μελωδία. Ο έρωτας. Η αγάπη. Η χαρά. Ο πόνος. Ένα ταξίδι. Μια βόλτα στη θάλασσα. Το διάβασμα. Μερικές φορές «πιάνω» τον εαυτό μου να ακούει ξανά και ξανά ένα τραγούδι. Να διαβάζει ξανά και ξανά ένα ποίημα. Να κοιτάει ξανά και ξανά μια φωτογραφία. Και μετά σκέφτομαι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να σε αγγίξει κάτι και να γίνει η αφορμή να δημιουργήσεις.

Ο στίχος, η μελωδία ή το συναίσθημα είναι αυτό που πυροδοτεί τη δημιουργία ενός τραγουδιού;
Μ.Β.: Χρειάζεται πρώτα το συναίσθημα, κάτι δυνατό και έντονο για να πυροδοτήσει τη δημιουργία ενός τραγουδιού. Για μένα ο στίχος και η μελωδία είναι αλληλένδετα. Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω. Είναι σαν να έχω δύο παιδιά και να πρέπει να επιλέξω ποιο από τα δύο αγαπώ περισσότερο. Γράφω τραγούδια από μικρή. Όταν γράφω ένα τραγούδι, γράφω σχεδόν ταυτόχρονα τη μουσική και τον στίχο. Συνήθως προηγείται μερικά λεπτά η μελωδία και ακολουθεί ο στίχος. Μου είναι δύσκολο να γράψω ξεχωριστά το ένα από το άλλο, εκτός κι αν είναι ποίηση –όπου παρατηρώ πως έχω μια έφεση στη μελοποίησή της. 

Αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή σας, τι θα μπορούσε να την αντικαταστήσει; Με τι θα είχατε ασχοληθεί αν δεν είχατε τη μουσική;
Μ.Β.: Τίποτε δεν θα μπορούσε να την αντικαταστήσει. Θα μπορούσε μόνο να τη συμπληρώσει, γιατί ό,τι άλλο και αν επέλεγα πάλι με τη μουσική θα ασχολούμουν.

Πείτε μας δυο λόγια για τη νέα σας δουλειά.
Μ.Β.: Η νέα μου προσωπική δισκογραφική δουλειά, τέταρτη κατά σειρά, έχει τίτλο «Στης φωτιάς τα χάδια» και είναι ένα ντουέτο που έχω γράψει το οποίο ερμηνεύουμε μαζί με τον τραγουδοποιό Άγγελο Θεοδωράκη. Πρόκειται για ένα single album το οποίο κυκλοφόρησε τέλος Ιανουαρίου του 2024. Είναι διαθέσιμο από την MusicShotsGR σε όλες τις μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες.
Η συνεργασία μου αυτή με τον Άγγελο Θεοδωράκη έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από το κοινό.

Click to music:

Αν έπρεπε να τη/το χαρακτηρίσετε με μια λέξη ή με μια φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Μ.Β.: Βουτιά στο συναίσθημα χωρίς φόβο, με μόνο γνώμονα, την αλήθεια των στιγμών.

Μοιραστείτε τους στόχους, τα όνειρά σας.
Μ.Β.: Θέλω πολύ να γνωρίσει ο κόσμος τα τραγούδια μου, τα ποιήματά μου, τα κέιμενά μου, τον συναισθηματικό μου κόσμο, την ψυχή μου μέσα από την τέχνη μου. Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να με γνωρίζει χωρίς να με έχει συναντήσει.
Θέλω να γράψω μουσική για θέατρο, για κινηματογράφο, για ντοκιμαντέρ. Live εμφανίσεις. Συνεργασίες.

Κάνετε αυτό το χρονικό διάστημα ζωντανές εμφανίσεις κι αν ναι, πού;
Μ.Β.: Οι τελευταίες εμφανίσεις που έκανα αυτή την περίοδο ήταν στον «Χώρο Τέχνης Ηχόδραση» μαζί με τον Άγγελο Θεοδωράκη και τον Νίκο Τουλιάτο όπου παρουσίασα τραγούδια από τη δισκογραφία μου και στο «Poetry bar» όπου ερμήνευσα fados.
Νέες live εμφανίσεις και καινούρια πρότζεκτ δρομολογούνται στη συνέχεια.

Στείλτε το μήνυμά σας στον κόσμο...
Μ.Β.:
Άλλαξέ τα όλα μέχρι να σου αρέσουν!
Δώσε στον εαυτό σου αυτό που του αξίζει.
Άκουγε αυτό που έχει να σου πει.
Δεν κάνει λάθος.
Όταν τα καμπανάκια χτυπάνε δυνατά, μην τα αγνοείς.
Κι ό,τι σε πληγώνει να το σκορπάς.
Να κοιτάζεις μπροστά, ψηλά
και να οδεύεις πάντα προς το φως!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη