5000 λέξεις

5000 λέξεις, Λευτέρη Παχή

Αυτή είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή. Και είναι όμορφη, καλαίσθητη, δομημένη γόνιμα και λειτουργικά, κουβαλά μια ποιότητα ώριμης γραφής και συγγραφικής εμπειρίας, ρεαλιστικού αντίκτυπου και αντανάκλαση μιας πραγματικότητας που συμβαίνει σήμερα στην πόλη (σου), εδώ δίπλα. Το 5000 λέξεις του Λευτέρη Παχή, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν, δείχνει μία ελεύθερη πένα με άξιο λόγο και γήινο πνεύμα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, με έναν θεατρικό –θα λέγαμε– τρόπο. Χωρίζεται σε τρεις σκηνές όπως θα συνέβαινε αν ήταν θεατρικό έργο. Στο πρώτο μέρος Σκηνή 1 ερχόμαστε σε επαφή με έννοιες και συνθήκες όπως η απουσία, η απώλεια, ο έρωτας και οι εραστές. Η γυναίκα πρωτοστατεί αλλά δεν θα μπορούσα να μην διακρίνω στις σιωπές (του), τα φτερά (του) και τις θάλασσες. Με αυτούς τους πρωταγωνιστές συνδέει τόπους με συναισθήματα. Γράφοντας ελεύθερο στίχο, γίνεται ως και πεζοποιητικός (μόνο σε αυτό το μέρος) και προβλέπει (στιγμές, πορείες, αισθήματα κ.ο.κ.).
Πέρα όλων αυτών των υφών, κυριαρχεί η απεύθυνση των έργων του σε έναν. Συνήθως σε μία. Εκλεκτή ή/κι αγαπημένη...
Είναι φορές που ο μύθος
διώχνει περισσότερους στεναγμούς
απ' όσους φέρνει η αλήθεια.

ανάμεσα σε κηλίδες ονείρων
και την ποίηση των μελλοντικών ημερών.
Στο δεύτερο μέρος, στη Σκηνή 2, η ευαισθησία έχει μια άγρια απόχρωση, σκληρή ή και αρνητική. Διακρίνονται οι δύο διαστάσεις της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, το καλό και το κακό, όπως συνυπάρχουν σε κάθε έναν από εμάς. Με ωθεί να φέρω στο μυαλό μου τον διπρόσωπο Ιανό, για κάποιο λόγο, και άλλα συναφή μοντέλα.

Στο τελευταίο μέρος, στη Σκηνή 3, προσδιορίζονται τρόπον τινά οι ρόλοι. Όπως σε μία παράσταση. Κι έτσι σκέφτομαι ότι όλο αυτό είναι σαν παράσταση ζωής, η οποία μοιραία κάποτε ολοκληρώνεται. Και, τότε, κλείνει κι η αυλαία.
Σιωπή,
μα ο χορός συνεχίζεται.
Γοητευτικός δημιουργός, φαίνεται ότι έχει μελετήσει την ποιητική και ίσως να εκφράζεται με στίχο από καιρό, ασχέτως που τούτη η έκδοση αποτελεί την πρώτη του εμφάνιση. Επίσης, δείχνει κατασταλαγμένος, σίγουρος για όσα αισθάνθηκε, βίωσε, γνωρίζει και έτοιμος για την έκθεση που θα επέλθει. Αυτή η σταθερότητα και η βεβαιότητα, σε συνδυασμό με το κατασταλαγμένο του «τοπίο» και τη ρεαλιστική του ματιά, δίνουν ένα αξιόλογο πόνημα.



Ο Λευτέρης Παχής γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας το 1978. Πήρε δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Α.Π.Θ. Ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο 5000 λέξεις είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.