Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι ** Διάφορα άλλα: Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Καίτη Λαμπροπούλου

Καίτη Λαμπροπούλου

Η Καίτη Λαμπροπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Γυμνάσιο πήρε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο για να παίξει στο Θέατρο Τέχνης. Δάσκαλοί της στην υποκριτική ήταν τα μεγαθήρια της ελληνικής σκηνής, ο Κάρολος Κουν και ο Δημήτρης Ροντήρης.

Πραγματοποίησε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στο κλασικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν Αγριόπαπια στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν όπου ερμήνευσε την Εδβίγη.

Συνέχισε με το ιστορικό αυτό θέατρο παίρνοντας μέρος στις παραστάσεις: Σουανεβίτ του Αύγουστου Στρίντμπεργκ (Σουανεβίτ), Κωνσταντίνου και Ελένης του Γ. Σεβαστίκογλου (Ελένη), Βρυκόλακες του Ερρίκου Ίψεν (Ρεγγίνα), Στέλλα στην Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Νίνα στο ομόνυμο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε (Ντίνα), στον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχωφ καθώς και σε άλλα.

Εν συνεχεία, ακολουθεί η συνεργασία της με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό κυρία Κατερίνα Ανδρεάδη όπως επίσης και η συνεργασία της με τον σπουδαίο θεατρικό ηθοποιό Αδαμάντιο Λεμό.

Από το 1947 και για τρία χρόνια θα την συναντήσουμε στο Εθνικό Θέατρο σε έργα από το διεθνές και το ελληνικό ρεπερτόριο: Φιντανάκι του Παντελή Χορν (Τούλα), Ο κουρέας της Σεβίλλης του (Ροζίνα), Λοκαντιέρα του Κάρλο Γκολντόνι (Θεατρίνα) κ.α.

Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη και την Ελληνική Σκηνή (1950-1951): Ο πρωτευουσιάνος του Γεωργίου Ρούσσου (ο μετέπειτα σύζυγός της) κ.α.

Τη χειμερινή περίοδο 1952-1953 συνεργάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο με τον αξέχαστο και λαοφιλέστατο κωμικό ηθοποιό Βασίλη Λογοθετίδη στην κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά Η ζωή είναι ωραία καθώς και σε άλλα έργα.

Από το 1953 και για τρία χρόνια συνεργάζεται εκ νέου με το Εθνικό Θέατρο στην κωμωδία του Μολιέρου Ο κατά φαντασίαν ασθενής, στις Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (Άννα) κ.α.

Με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου το 1956-1957 πήρε μέρος στα έργα του Σαίξπηρ Όνειρο θερινής νύχτας, και στην Στρίγγλα που έγινε αρνάκι (Μπιάνκα) καθώς και στο έργο του Άγγελου Σικελιανού Ο θάνατος του Διγενή κ.α.

Συνεργάστηκε επίσης με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη σε περιοδεία.

Με τον θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα στο έργο του Τζ. Πρίσλεϊ Ο ανακριτής έρχεται (υποδυόμενη την Σίλα).

Τη χειμερινή περίοδο 1960-1961 την βρίσκουμε στον θίασο του σπουδαίου ηθοποιού και θιασάρχη Κώστα Μουσούρη στο Πρίγκιψ και η χορεύτρια ενώ συνεργάζεται ξανά με την κυρία Κατερίνα (Ανδρεάδη) στην Σοφερίνα του Γεωργίου Ρούσσου.

Το 1963 θα συνεργαστεί με την αξέχαστη ηθοποιό Βίλμα Κύρου στο Καρέ της ντάμας πάλι του Ρούσσου καθώς και στο έργο του Δημ. Γιανουκάκη Η κυρία έχει νεύρα.

Με τον θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη θα συνεργαστεί το 1964 στο έργο Περάστε την πρώτη του μηνός.

Στη συνέχεια θα συνεργαστεί με τον θίασο Γιούλη - Παπαγιαννοπούλου - Βουτσά στα Κουμπιά της εποχής των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη και το 1965 με τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου στο Πάρτι για νέους.

Το 1967 με τον θίασο των Γιάννη Γκιωνάκη - Χριστίνας Σύλβα - Γιαν. Μιχαλοπούλου στις Ερωτικές βιταμίνες του Γεωργίου Ρούσσου. Ξανά στον θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) στην κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου Και η γάτα μου έχει τρισέγγονα και με τον θίασο του Κώστα Βουτσά - Μαίρης Χρονοπούλου - Νίκου Ρίζου στο έργο των Γιαλαμά - Πρετεντέρη Ο Στρατής παραστράτησε.

Ακολουθεί το 1969 η συνεργασία της με τον θίασο της Τζένης Καρέζη στο Θεοδώρα η μεγάλη του Γεωργίου Ρούσσου, κρατώντας τον ρόλο της Αντωνίνας. Επίσης στο θέατρο Μετροπόλ στα Μεγάλα χρόνια, πάλι του Ρούσσου.

Στη συνέχεια της σταδιοδρομίας της συνεργάστηκε με κάποιους από τους καλύτερους θιάσους που διέθετε τότε η ελληνική σκηνή. Με το Προσκήνιο του διακεκριμένου σκηνοθέτη Αλέξη Σολωμού, με τον θίασο των Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου, με τον θίασο του Νίκου Κούρκουλου, με το Απλό θέατρο Χρήστου Πολίτη και Αντ. Αντύπα, με τους θιάσους: Αλέκου Αλεξανδράκη - Νόνικας Γαληνέα, Τζένης Ρουσσέας, Άγγελου Αντωνόπουλου, Ζωής Λάσκαρη, με το Πειραματικό θέατρο της Μαρ. Ριάλδη, με την Μιμή Ντενίση, με το Μοντέρνο θέατρο του Γιώργου Μεσσάλα καθώς και με άλλους θιάσους αξιόλογων ηθοποιών. Ο επιθεωρητής του Νικολάι Γκόγκολ (κυρία Επάρχου), Ο Μιμίκος και η Μαίρη του Δημ. Γιαννουκάκη, Καλοκαίρι και καταχνιά του Τενεσί Ουίλιαμς (Τρελή), Αρραβωνιάσματα του Δημήτρη Μπόγρη, Φτωχό σαν σπουργιτάκι της Λ. Φόντορ, Βασιλικό ρομάντζο και Φρύνη του Γεωργίου Ρούσσου, Πρόσκληση στον πύργο του Ζ. Ανούιγ, Η όπερα της πεντάρας των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κ. Βάιλ, Ωραία μου κυρία του Μπ. Σω (κυρία Χίγκινς), Τα λάθη μιας νύχτας του Γκόλντσμιθ, Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (Κλεονίκη), Ωχ της Μαριέττας Ριάλδη, Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά, Η μελωδία της ευτυχίας.

Κάποιες από τις τελευταίες της θεατρικές εμφανίσεις ήταν στην Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο με την Σμαρούλα Γιούλη καθώς και στην Νταϊάνα, η πριγκίπισσα του λαού του Μάκη Αντωνόπουλου, που ανέβηκε την χειμερινή περίοδο 1998-1999 στο θέατρο Καλουτά.

Ταινίες: Το παιδί μου πρέπει να ζήσει, Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Το κορίτσι της γειτονιάς, Η Αλίκη στο ναυτικό, Ο ζηλιαρόγατος (από το θεατρικό έργο του Γεωργίου Ρούσσου Ο εραστής έρχεται), Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση, Ιπποκράτης και Δημοκρατία, Η Μαρία της σιωπής κ.α.

Τηλεόραση: Στο θέατρο της Δευτέρας Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος του Όσκαρ Ουάιλντ (Λαίδη Μπράκνελ), Η τελευταία θυσία, Αρσενικό και παλιά δαντέλα κ.α

Τηλεοπτικές σειρές: Παράξενος ταξιδιώτης, Βασίλισσα Αμαλία, Τυχεροί και άτυχοι, Το ξενοδοχείο, Αναδυομένη, Η εύθυμη χήρα, Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες κ.α.

Τιμήθηκε από την Εστία Νέας Ιωνίας, τον Δήμο Κορυδαλλού για την προσφορά της στον κινηματογράφο και από την οργάνωση Λάιονς το 1997.

Είχε παντρευτεί τον θεατρικό συγγραφέα, δημοσιογράφο και ιστορικό Γεώργιο Ρούσσο.

Η Καίτη Λαμπροπούλου έφυγε από τη ζωή του 2011.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple MusicΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη